Hvem er Franco Mulakkal, siktet i kirkevoldtektssak?

0
71

Franco Mulakkal, den katolske presten som ble frikjent i fjor for anklager om å ha voldtatt en nonne, har trukket seg som biskop av Jalandhar torsdag (1. juni).

Kommunikasjon fra den apostoliske nunciaturen til India, som er Vatikanets oppdrag i landet, sa Den hellige stol ba om avskjed fra Mulakkal ikke som et disiplinærtiltak som ble pålagt ham, men som pro bono Ecclesiae, spesielt til beste for bispedømmet som trenger en ny biskop. Det ville ikke være noen kanoniske begrensninger for tjenesten hans, sa utgivelsen.

Etter kunngjøringen fra Vatikanet, takket Mulakkal i en video alle de som sto sammen med ham under hans urolige dager. «Paven aksepterte torsdag avskjedsbrevet mitt, som jeg hadde skrevet etter å ha rådført meg med mine overordnede. Jeg overgir Gud alle de vanskelighetene jeg hadde lidd. La mine tårer hjelpe til med reformasjonen av kirken,'' sa han.

Mulakkals frifinnelse av en rettssak i Kottayam, Kerala, er for tiden under utfordring i Kerala High Court. Det har ikke vært noen utvikling i saken siden april 2022.

Hva var anklagene mot Franco Mulakkal?

I en FIR arkivert ved Kuravilangad politistasjon i juni 2018, anklaget en senior nonne som tilhører ordenen Jesu misjonærer fra den katolske kirke, Mulakkal, biskopen i Jalandhar bispedømme i kirken, for å ha voldtatt henne og utsatt henne for unaturlig sex 13 ganger mellom 2014 og 2016 på misjonsklosteret i Kuravilangad i Kottayam.

I september 2018 startet en gruppe nonner nær klageren en sultestreik foran Kerala High Court lokaler i Kochi krever arrestasjon av Mulakkal. Protesten var vellykket — Mulakkal ble brakt til Kochi fra Jalandhar, avhørt i tre dager av politiet, og til slutt arrestert. Han ble løslatt mot kausjon nesten en måned senere.

Best of Explained

Klikk her for mer

Biskopen benektet anklagene, som han sa var “fabrikerte” som gjengjeldelse for tiltak han hadde iverksatt mot klageren med hensyn til en klage reist av en kvinne. Mulakkal flyttet Høyesterett og Høyesterett med en bønn om å oppheve siktelsen mot ham, men rettssaken begynte i september 2020.

Annonse

Mulakkal sto overfor en rekke siktelser, inkludert ulovlig innesperring, seksuell trakassering gjennom misbruk av makt, unaturlig sex, voldtekt og opprørende beskjedenhet til en kvinne.

Hvorfor ble Mulakkal frikjent?

Dommen kom på slutten av en 105 dager lang rettssak i en lukket domstol, der totalt 83 vitner var på listen, hvorav 39 ga forklaringer til fordel for påtalemyndigheten. Forsvaret paraderte ni vitner. Vitnene inkluderte 4 biskoper, 11 prester, 25 nonner, syv sorenskrivere som ga hemmelige vitnesbyrd, og legen som utførte den medisinske testen.

Les også | Mens han frikjente Franco Mulakkal, stiller tingretten offeret for retten

Mulakkal ble frifunnet etter at retten reiste “rimelig” tvil angående klagerens uttalelser og handlinger. “Når det ikke er mulig å skille sannheten fra usannheten, er den eneste tilgjengelige måten å forkaste bevisene,” sa retten mens han avsa en uskyldig dom.

Annonse

Retten også siterte kirkens interne politikk og påtalemyndighetens forsinkelse med å inngi saken i sin dom.

Hvorfor har denne saken betydning?

Dette var første gang en katolsk biskop ble arrestert og siktet for voldtekt og seksuell trakassering i India. Saken kom midt i en global skandale i den katolske kirken, som har inkludert påstander om seksuelle overgrep fra prester i flere land rundt om i verden. I august 2018 uttrykte pave Frans “skam og sorg” over disse hendelsene. Mulakkal ble midlertidig fritatt fra offisielle plikter ved Jalandhar bispedømme etter å ha blitt siktet.

Les også

ExplainSpeaking: Hvorfor India ikke har noe annet valg enn å vokse raskere enn andre co…

Historien om Keralas IUML, gammel kongressalliert, parti med en langvarig prese…

Imtiaz Alis nye film 'Amar Singh Chamkila': Hvem var den kontroversielle Pu…

Historien om Akhand Bharat-ideen, og i fantasien til RSS

The < strong>dom i tingretten ansporet til debatt. «Det ser ut til at tingretten tok i bruk en hyperteknisk tilnærming og brukte en helt urealistisk standard mens den forkastet vitnesbyrdet til offeret. Dommen klarte heller ikke å sette pris på begrensningene som en nonne lever under og maktdynamikken som er involvert i saken», skrev feministisk rettsforsker og kvinnerettighetsaktivist Flavia Agnes i The Indian Express.