Het hoofdstuk over het periodiek systeem is verwijderd uit het klasse 10 NCERT-wetenschapsboek in de oefening 'rationalisatie'

0
48

“Het periodiek systeem is misschien wel het belangrijkste concept in de chemie, zowel in principe als in de praktijk…. Bewustwording van het periodiek systeem is essentieel voor iedereen die de wereld wil ontwarren en wil zien hoe het is opgebouwd uit de fundamentele bouwstenen van de chemie, de chemische elementen.

Het hoofdstuk over ‘Classificatie in elementen en periodiciteit in eigenschappen’ in NCERT's Class 11 Chemistry leerboek begint met deze woorden van de Amerikaanse chemicus Glenn T Seaborg. Toch is een volledig hoofdstuk, dat studenten kennis laat maken met het onderwerp, verwijderd uit het NCERT's Class 10 Science-handboek als onderdeel van de “rationalisatie” oefening. Het hoofdstuk over klasse 11 over het onderwerp blijft echter onderdeel van de syllabus.

De verwijdering uit de leerboeken van klasse 10 werd in juni 2022 door de NCERT gedaan en zei: “Met het oog op de COVID-19-pandemie is het absoluut noodzakelijk om de belasting van de inhoud voor studenten te verminderen.” Onder andere schrappingen, die vorig jaar zijn gemaakt, uit het klasse 10 Science-handboek, zijn passages over ‘Evolution’. De nieuwe leerboeken met weglatingen en wijzigingen die vorig jaar zijn aangebracht, zijn nu op de markt gekomen.

‘Evolutie’, inclusief de darwinistische theorie over natuurlijke selectie, blijft een onderdeel van het schoolcurriculum, hoewel NCERT& #8217;s Class 12 Biology leerboek heeft een volledig hoofdstuk over het onderwerp. Onder andere onderwerpen die zijn overgenomen uit wetenschappelijke handboeken, zijn onder meer hoofdstukken over vezels en stoffen in klas 6, 7 en 8.

Het hoofdstuk van klasse 6 over het onderwerp bevatte een verwijzing naar Mahatma Gandhi in de context van charkha. 'Een ander handbediend apparaat om te spinnen is charkha. Het gebruik van charkha werd gepopulariseerd door Mahatma Gandhi als onderdeel van de onafhankelijkheidsbeweging. Hij moedigde mensen aan om kleding te dragen die gemaakt was van zelfgesponnen garen en geïmporteerde stoffen te mijden die in de molens van Groot-Brittannië waren gemaakt. stond er.

Lees | NCERT-verwijderingen tonen 'niet-academische, partijdige agenda': historici

Een andere opvallende schrapping is die van het hoofdstuk “Waarom worden we ziek” uit het leerboek Wetenschappen van klas 9. Ironisch genoeg laat het hoofdstuk studenten kennismaken met virussen en door de lucht overgedragen ziekten zoals Covid-19, daarbij verwijzend naar de rationaliseringsoefening die werd uitgevoerd door de NCERT.

“Zulke ziekteverwekkende microben kunnen zich door de lucht verspreiden. Dit gebeurt door de kleine druppeltjes die worden uitgestoten door een geïnfecteerde persoon die niest of hoest. Iemand die dichtbij staat, kan deze druppeltjes inademen, en de microben krijgen de kans om een ​​nieuwe infectie te starten. Voorbeelden van dergelijke ziekten die via de lucht worden verspreid, zijn verkoudheid, coronavirusziekte (Covid-19), longontsteking en tuberculose, & #8221; lees een alinea in het hoofdstuk die is bijgewerkt nadat de pandemie uitbrak.

Advertentie Lees | Zijn NCERT-handboeken voldoende voor JEE Advanced-voorbereiding? IIT Delhi-professor legt uit

Maar het hele hoofdstuk werd geschrapt, daarbij verwijzend naar de noodzaak om de inhoudsbelasting te verminderen vanwege verstoringen in het leren veroorzaakt door Covid-19. Naast de interne experts had de NCERT 25 externe experts aangetrokken, afkomstig van de faculteit van de Universiteit van Delhi, ICHR, verschillende Kendriya Vidyalaya's en privéscholen om de rationalisatie uit te voeren.

Lees ook

Maharashtra Board SSC 10e Resultaten 2023 Live: 151 studenten scoorden 100%, r…

RBSE 10e resultaat 2023 Link: resultaatlink actief, controleer scores op rajeduboa…

Maharashtra SSC 10e resultaat 2023 (uit): Websites om resultaten te controleren op mahr…

Maharashtra SSC Klasse 10e resultaten 2023 verklaard op mahresult.nic.in , 151…

De door de NCERT genoemde factoren achter de verwijderingen omvatten inhoud die “overlappend”, “niet relevant of achterhaald is in de huidige context”, “moeilijk”, “gemakkelijk toegankelijk voor kinderen en kan worden geleerd via zelflerend of peer-learning”.