Handhaaf de opruiingswet met belangrijke wijzigingen, beveelt Law Commission aan

0
38

Om elk “vermeend misbruik” van de bepaling te voorkomen, heeft de Law Commission of India voorgesteld de wet van opruiing te handhaven met belangrijke wijzigingen.

“Wie door woorden, hetzij gesproken of geschreven, of door middel van tekens, of door zichtbare weergave, of anderszins, haat of minachting oproept of probeert op te wekken, of onvrede opwekt of probeert op te wekken jegens de regering die bij wet is opgericht in India, met de neiging om aan te zetten tot geweld of openbare wanorde te veroorzaken. worden gestraft met levenslange gevangenisstraf, waaraan een boete kan worden toegevoegd, of met gevangenisstraf van een van beide omschrijvingen voor een termijn die kan oplopen tot zeven jaar, waaraan een boete kan worden toegevoegd, of met een boete', stelde de Commissie voor in haar 279e rapport.

De Commissie wordt momenteel geleid door de voormalige opperrechter van het Hooggerechtshof van Karnataka, Ritu Raj Awasthi. In het rapport stond dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de kwestie in 2016 doorverwees naar de Commissie.

De kwalificerende woorden “neiging om aan te zetten tot geweld”, zei de Commissie, zouden eerder betekenen “slechts de neiging om aan te zetten tot geweld of openbare ordeverstoring te veroorzaken”. dan bewijs van daadwerkelijk geweld of een onmiddellijke dreiging tot geweld”.

Momenteel staat in artikel 124A van het Indiase wetboek van strafrecht, dat handelt over opruiing, een levenslange gevangenisstraf samen met een boete of een gevangenisstraf die kan oplopen tot drie jaar, samen met een boete. De kritiek op de bepaling is dat het rechtbanken een ruime en willekeurige beoordelingsbevoegdheid geeft over straffen.

In juli vorig jaar schortte het Hooggerechtshof de werking van de wet op opruiing op nadat de regering had aangekondigd de koloniale bepaling opnieuw te zullen bekijken. Voormalig opperrechter van India NV Ramana uitte zijn bezorgdheid over het misbruik van de wet. In de Kedarnath Singh-uitspraak van 1962 handhaafde het Hooggerechtshof de grondwettelijke geldigheid van de bepaling en beperkte het de toepassing van de wet tot degenen die aanzetten tot geweld.

“De Law Commission is van mening dat artikel 124A moet worden behouden in het Indiase wetboek van strafrecht, hoewel bepaalde wijzigingen, zoals voorgesteld, daarin kunnen worden aangebracht door de rotio decisionndi van Kedar Nath Singh v. State of Bihar [AIR 1962 SC 9551] om meer duidelijkheid te scheppen over het gebruik van de bepaling. We bevelen verder aan dat het strafstelsel dat onder de genoemde sectie wordt geboden, wordt gewijzigd om ervoor te zorgen dat het in overeenstemming wordt gebracht met de andere overtredingen onder hoofdstuk VI van het IPC,” aldus de Commissie.

Lees ook

Coromandel Express ongeval Live updates: overlijden tol stijgt naar 261 in Odis…

2 Indiase worstelaars, 1 topscheidsrechter, 1 staatscoach: 4 getuigen die bevestigen

Race tegen de klok voor reddingsteam op de plaats van het treinongeluk in Odisha als tol…

Karnataka de nieuwste die zich aansloot bij DBT-bandwagonAdvertentie

“Bovendien, op de hoogte van de standpunten met betrekking tot het misbruik van Sectie 124A beveelt de Commissie aan dat de Rijksoverheid modelrichtlijnen uitvaardigt om dit te beteugelen. In dit verband wordt ook subsidiair voorgesteld om een ​​bepaling analoog aan artikel 196, lid 3, van het Wetboek van Strafvordering, 1973 (CrPC) op te nemen als voorwaarde voor artikel 154 van het CrPC, die de vereiste procedurele waarborg zou bieden voordat het indienen van een FIR met betrekking tot een overtreding op grond van Sectie l24A van IPC”, aldus de Commissie.