GST-innkrevingene stiger 11,5 % i mai

0
68

Brutto innkreving av varer og tjenester (GST) i mai (for salg i april) steg 11,5 prosent fra år til år til Rs 1 57 090 crore, viste data utgitt torsdag av finansdepartementet. GST-inntektene fikk støtte fra en økning i økonomisk aktivitet, høyere generering av e-veisedler og overholdelsestiltak fra skattemyndighetene.

Inntektene fra import av varer i mai var 12 prosent høyere fra år til år. og inntektene fra innenlandske transaksjoner (inkludert import av tjenester) var 11 prosent høyere enn samme måned i fjor, viste data. Sekvensielt var GST-innkrevingene på et lavt nivå på tre måneder i mai og lavere enn Rs 1 87 035 crore samlet inn i april, noe som hadde reflektert salget ved utgangen av mars i forrige regnskapsår.

Eksperter sa at den tosifrede veksten sannsynligvis vil fortsette de neste månedene med flere anti-unndragelsestiltak, som for eksempel innsatsen mot falske registreringer som blir tatt av de indirekte skattemyndighetene.

Vivek Jalan, partner i Tax Connect. Advisory, sa: «GST-oppryddingen for falske registreringer har startet først 16. mai og skal fortsette frem til 15. juli. Effekten av dette kan sees i de kommende månedene og kan påvirke de innenlandske samlingene positivt.»

Abhishek Jain, National Head, Indirect Taxes, KPMG i India, sa: “GST-innsamlingene som viser en vekst på 12 % fra år til år, er på forventede linjer og samsvarer med regjeringens budsjettanslag for dette regnskapsåret. Med omfattende GST-revisjoner fra avdelingen før september 2023, kan disse tallene sannsynligvis øke herfra i månedene som kommer.»

I henhold til statlige GST-inntektsdata, som viser GST-inntekter samlet inn (ikke påløpt), registrerte minst 20 stater/UT-er en høyere vekstrate enn den samlede økningen på 11,5 prosent i GST-innsamlinger. Prosentvis viser Chandigarh, Delhi, Sikkim, Madhya Pradesh og Jammu & Kashmir var blant de topprangerte statene, mens det høyeste GST-nivået ble samlet inn i Maharashtra, etterfulgt av Karnataka og Gujarat. Voldsrammede Manipur registrerte en nedgang på 17 prosent i inntektsinnkrevingen i mai.

“Selv om samlingene i absolutte termer er lavere enn forrige måned – som hadde en innebygd effekt på slutten av året – reflekterer det en fortsettelse av den iboende gode økonomiske ytelsen på tvers av stater som har vært vitne til siden i fjor. Den samlede veksten på 12 % i GST-samlingene sammenlignet med samme måned i fjor gjenspeiles også godt i de statlige samlingene, med noen av de store statene som også viser en vekst på 11 % til 13 %. Derfor, på et bredt grunnlag, skildrer samlingene økonomisk vekst på tvers av stater,” sa MS Mani, partner, Deloitte India.

Annonse

Av GST-inntektene i mai på 1.57.090 crore Rs, var Central GST, skatten som ble pålagt på intra-statlige leveranser av varer og tjenester av senteret, Rs 28.411 crore. State GST, skatten som ble pålagt på intra-statlige leveranser av varer og tjenester av statene, var Rs 35.828 crore. Integrert GST, skatten som ble pålagt alle mellomstatlige leveranser av varer og tjenester, var Rs 81.363 crore (inkludert Rs 41.772 crore samlet inn ved import av varer) og cess var Rs 11.489 crore (inkludert Rs 1.057 crore på import av varer).

Les også

FCNR-obligasjoner var 'minst dårlige' mulighet for å skaffe dollar: Raghuram Rajan

Union Budget 2023 inntektsskatteplater: Nytt skatteregime er standard, rabatt inkl…

India endret siden 2014, vil fremstå som en nøkkeldriver for asiatisk, global vekst:…

RBI trekker sedler på 2000 Rs fra sirkulasjon, ber alle om å bytte eller de…

Regjeringen har avgjort Rs 35.369 crore til CGST og Rs 29.769 crore til SGST fra IGST. De totale inntektene til Center og statene i mai etter vanlig oppgjør er Rs 63 780 crore for CGST og Rs 65 597 crore for SGST.