GST-collecties stijgen in mei met 11,5%

0
46

De inningen van de bruto goederen- en dienstenbelasting (GST) in mei (voor verkopen in april) stegen met 11,5 procent op jaarbasis tot Rs 1.57.090 crore, zo blijkt uit gegevens die donderdag door het ministerie van Financiën zijn vrijgegeven. GST-inkomsten kregen steun van een toename van de economische activiteit, meer e-way bills en nalevingsmaatregelen door de belastingautoriteiten.

De inkomsten uit de invoer van goederen waren in mei 12 procent hoger op jaarbasis en de inkomsten uit binnenlandse transacties (inclusief import van diensten) waren 11 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, zo bleek uit gegevens. Achtereenvolgens waren de GST-collecties in mei op het laagste punt in drie maanden en lager dan Rs 1.87.035 crore die in april werd geïnd, wat de eindejaarsverkopen van maart van het voorgaande boekjaar weerspiegelde.

Deskundigen zeiden dat de groei met dubbele cijfers de komende maanden waarschijnlijk zal aanhouden met meer anti-ontduikingsmaatregelen, zoals de strijd tegen valse registraties door de indirecte belastingautoriteiten.

Vivek Jalan, Partner bij Tax Connect Advisory, zei: “De GST Cleanup-actie voor valse registraties is pas op 16 mei begonnen en zal doorgaan tot 15 juli. De impact hiervan kan de komende maanden zichtbaar worden en kan een positieve invloed hebben op de binnenlandse collecties.”

Abhishek Jain, National Head, Indirect Taxes, KPMG in India, zei: “De GST-collecties die een groei van 12% op jaarbasis laten zien, liggen op de verwachte lijnen en komen overeen met de schattingen van de overheidsbegroting voor dit belastingjaar. Met uitgebreide GST-audits van de afdeling voor september 2023, kunnen deze cijfers in de komende maanden waarschijnlijk stijgen.”

Volgens GST-inkomstengegevens per staat, waaruit blijkt dat GST-inkomsten zijn geïnd (niet opgebouwd), hebben ten minste 20 staten/UT's een hoger groeipercentage geregistreerd dan de totale stijging van 11,5 procent in GST-inningen. In procenten zijn Chandigarh, Delhi, Sikkim, Madhya Pradesh en Jammu & Kashmir behoorde tot de best gerangschikte staten, terwijl in absolute termen het hoogste GST-niveau werd verzameld in Maharashtra, gevolgd door Karnataka en Gujarat. Het door geweld geteisterde Manipur registreerde in mei een daling van 17 procent in de inkomstenverzameling.

“Hoewel de collecties in absolute termen lager zijn dan de vorige maand – die een ingebedde impact op het einde van het jaar had – weerspiegelt het een voortzetting van de inherent goede economische prestaties in alle staten sinds vorig jaar. De algehele groei van 12% in de GST-collecties in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar wordt ook goed weerspiegeld in de staatsgewijze collecties, waarbij enkele van de grote staten ook een groei van 11% tot 13% laten zien. Vandaar dat de collecties op brede basis de economische groei in alle staten weergeven”, aldus MS Mani, Partner, Deloitte India.

Advertentie

Van de GST-inkomsten van mei van Rs 1.57.090 crore, bedroeg Central GST, de belasting die door het Centrum werd geheven op leveringen van goederen en diensten binnen de staat, Rs 28.411 crore. State GST, de belasting die door de staten wordt geheven op leveringen van goederen en diensten binnen de staat, bedroeg Rs 35.828 crore. Geïntegreerde GST, de belasting die wordt geheven op alle interstatelijke leveringen van goederen en diensten, was Rs 81.363 crore (inclusief Rs 41.772 crore geïnd bij de invoer van goederen) en de belasting was Rs 11.489 crore (inclusief Rs 1.057 crore geïnd bij de invoer van goederen).

Lees ook

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Union Budget 2023 inkomstenbelastingschijven: Nieuw belastingregime is standaard, korting incl…

India veranderde sinds 2014, zal de belangrijkste motor worden voor Aziatische, wereldwijde groei:…

RBI haalt Rs 2.000 biljetten uit omloop, vraagt ​​iedereen om te wisselen of de…

De regering heeft Rs 35.369 crore betaald aan CGST en Rs 29.769 crore aan SGST van IGST. De totale inkomsten van Center en de Verenigde Staten in mei na reguliere afwikkeling bedragen Rs 63.780 crore voor CGST en Rs 65.597 crore voor SGST.