Door de ziekte van Parkinson is Savitri negen jaar geïmmobiliseerd. Vandaag loopt ze vrij rond met een apparaatje in haar brein

0
53

De eenenvijftigjarige Savitri Devi uit Ghaziabad kan nu uit bed komen zonder te vallen, vol vertrouwen een glas water drinken zonder het te laten vallen en zich voortbewegen zonder dat haar ledematen trillen en een verzorger haar moet vasthouden. Ze leefde de afgelopen negen jaar met de ziekte van Parkinson en heeft eindelijk haar eigen leven teruggeëist dankzij een zeldzame en uitdagende operatie door artsen in het Sir Ganga Ram Hospital, Delhi. Ze hebben nu een apparaat in haar hersenen geplaatst om haar motorische problemen te stabiliseren.

De symptomen van Savitri begonnen met tremoren en bradykinesie (moeite met het initiëren van bewegingen) en degenereerden later tot rigiditeit. Ze werd behandeld met medicijnen, maar haar symptomen werden steeds erger. Toen begon ze bijwerkingen van de medicijnen te krijgen. “Zonder medicijnen kon ze niet goed lopen, draaien of opstaan ​​uit bed. Zelfs met drugs was ze niet in staat haar handen en benen onder controle te houden en ze trilden en slingerden onwillekeurig. Ondanks verschillende behandelingen verbeterde haar toestand niet en werden haar symptomen steeds erger”, zegt dr. Shrey Jain, Associate Consultant, afdeling Neurochirurgie, Sir Ganga Ram Hospital, die Deep Brain Stimulation (DBS) voorstelde. “Het werkt gewoon als een gangmaker voor de hersenen”, zei hij.

DBS is een neurochirurgische procedure waarbij artsen elektroden in de hersenen implanteren om gebieden te stimuleren die leiden tot bewegingsstoornissen geassocieerd met de ziekte van Parkinson (PD), essentiële tremoren, dystonie en andere neurologische aandoeningen. Artsen gebruiken DBS meestal voor bewegingsstoornissen of neuropsychiatrische aandoeningen wanneer medicijnen minder effectief zijn geworden of als hun bijwerkingen de dagelijkse activiteiten van een persoon verstoren.

In dit geval waren de artsen in het ziekenhuis van plan om de subthalamische kern van de hersenen te stimuleren. De minimaal invasieve operatie werd uitgevoerd terwijl de patiënt tijdens de hele operatie wakker was met de steun van bekwame anesthesisten, technici en een back-up van levensreddende gadgets. “We plaatsten twee elektroden bilateraal in het diepere deel van de hersenen door twee kleine gaatjes in de schedel. De locatie werd tijdens de operatie bevestigd door de patiënt continu te onderzoeken en de elektrische stroom in de hersenen te registreren. We hielden haar spraak, oogbewegingen en kracht van de ledematen tijdens de operatie in de gaten en zagen hoe haar symptomen verbeterden', zei dr. Jain.

Tijdens de operatie stopte Savitri op een gegeven moment met praten, dus doktoren verplaatsten haar elektroden en haar spraak kwam terug. Later plaatsten ze de batterij voor het apparaat als een pacemaker in de borstwand. “De borstwand heeft voldoende ruimte waar de DBS-machine net onder de huid wordt gehouden terwijl de geleidingsdraden in de hersenen worden ingebracht. Dit alles gebeurt via een draad die onder je huid doorloopt en dit apparaat verbindt met de elektroden in je hersenen”, legt dr. Jain uit. De doktoren hebben zelfs een CT-scan gemaakt na de implantatie om er zeker van te zijn dat de elektroden in de juiste positie zaten.

Doktoren zeggen dat het goed gaat met Savitri na de operatie, haar medicatiedosering is verminderd en bijwerkingen zijn minimaal. “Ze is erg gelukkig en leidt weer een bijna normaal leven, waarvan ze dacht dat het bijna onmogelijk was”, voegde dr. Jain eraan toe. Veel parkinsonpatiënten vragen zich af wat ze moeten doen als de batterij van de stimulator leeg is. Maar laat het uw neurochirurgische team weten en een vervanging kan gemakkelijk worden gedaan.

Lees ook

Vitamine D nodig? De zon doet het werk, supplementen heb je niet nodig. Zelfs een …

Kunnen mango's je bloedsuiker als je je dag ermee begint? Shou…

Luke Coutinho vraagt, kunnen we de app voor sociale media en voedselaggregatie afsluiten. ..

Treadmill versus hometrainer: wat is beter om cardiovasculaire te verbeteren…

Volgens Dr. Ajit K. Sinha, Senior Consultant, afdeling Neurochirurgie, Sir Ganga Ram Hospital, “Er zijn nu operaties beschikbaar op geselecteerde plaatsen waar de ziekten, die voorheen niet konden worden genezen, kunnen onder controle te krijgen met verminderde medicatie. Alleen al in India lijden meer dan zeven miljoen mensen aan de slopende ziekte van Parkinson. Andere ziekten die positieve resultaten hebben laten zien met Deep Brain Stimulation zijn tremoren, dystonie, depressie, OCS, epilepsie en chronische pijn. Met de voortschrijdende technologie en chirurgische vaardigheden zouden mensen zich bewust moeten zijn van dergelijke opties om de beste kans te krijgen om ondanks hun problemen een normaal leven te leiden.”