De Britse regering staat voor een deadline om de berichten van Boris Johnson te overhandigen aan het coronavirusonderzoek

0
45

De Britse regering heeft te maken met een deadline van donderdagmiddag om een ​​bundel persoonlijke berichten van voormalig premier Boris Johnson te overhandigen aan het lands onderzoek naar de pandemie van Covid-19 – anders wordt er gerechtelijke stappen ondernomen naar aanleiding van een onderzoek dat Johnson zelf opgezet.

De notitieboekjes, dagboeken en WhatsApp-berichten tussen Johnson en andere functionarissen vormen het belangrijkste bewijs dat het hoofd van het onderzoek, de gepensioneerde rechter Heather Hallett, wil zien.

Maar de regering maakt zich zorgen over het precedent dat de onthulling van de volledige, niet-geredigeerde gesprekken van Johnson zou kunnen scheppen. Het heeft onvolledige versies overhandigd en zei dat het persoonlijke en privé-informatie had weggelaten die niet relevant was voor het onderzoek.

Hallett zei echter dat “de volledige inhoud van de gespecificeerde documenten van potentieel belang is voor de onderzoekslijnen die door het onderzoek worden nagestreefd.” Hallett – die de bevoegdheid heeft om bewijsmateriaal op te roepen en getuigen onder ede te ondervragen – stelde een deadline van 16.00 uur vast. (1500 GMT) Donderdag voor de regering om de documenten te overhandigen, voor een periode van twee jaar vanaf begin 2020.

De kwestie heeft geleid tot spanningen tussen Johnson en de huidige regering van premier Rishi Sunak, die beweerde deze week dat het niet het materiaal had dat Hallett wilde.

Woensdag zei het kantoor van Johnson dat de voormalige premier de regering al het materiaal had gegeven en er bij de autoriteiten op aandrong het aan het onderzoek te overhandigen.

Het VK heeft meer dan 200.000 doden geregistreerd onder mensen die positief testen voor Covid-19, een van de hoogste tolgelden in Europa, en de beslissingen van de regering van Johnson zijn eindeloos besproken. Johnson stemde er eind 2021 mee in om een ​​onderzoek te houden na druk van nabestaanden.

Lees ook

Narendra Modi spreekt gezamenlijke vergadering van Amerikaans Congres toe tijdens eerste staat…

Centrale partijen verontrust omdat peiling groeiende steun voor Duits extreemrechts aantoont

Jordaanse kroonprins trouwt met Saoedische architect tijdens ceremonie vol sterren…

Amerikaans Congres keurt opschorting van schuldlimiet goed, voorkomt wanbetalingAdvertentie

Hallett’s onderzoek is vanwege het onderzoeken van de paraatheid van het VK voor een pandemie, hoe de regering reageerde en of het “niveau van verlies onvermijdelijk was of dat dingen beter hadden kunnen worden gedaan”. Openbare hoorzittingen zijn gepland voor 13 juni en Johnson is een van de hoge functionarissen die moet getuigen.