Bryteres protest: Stol på politiets etterforskning, sier Anurag Thakur; Tikait kaller khap meet i dag

0
71

EN DAG etter at bryterne tok sin protest til Haridwar – hvor de truet med å «senke» medaljene sine i Ganga, men ga etter etter inngripen fra gårdsledere – oppfordret sportsminister Anurag Thakur dem onsdag til å «stole på» Delhi Politietterforskning og “vær tålmodig” til konklusjonen.

I mellomtiden kalte Bharatiya Kisan Union (BKU) nasjonalpresident Naresh Tikait, som skyndte seg til Haridwar på tirsdag og overtalte bryterne til å utsette nedsenkingen av medaljene sine i fem dager, til et møte med khap-ledere i landsbyen Sauram i Muzaffarnagar på torsdag. Han sa at ledere for 30-35 khaps fra Uttar Pradesh, Haryana, Uttarakhand og Punjab forventes å delta på mahapanchayat.

Demonstrerende brytere sitter ved Har ki Pauri, i Haridwar-distriktet. (PTI)

Tikaits oppfordring er kjent for å ha utløst uro i en del av BJP-ledere fra vestlige UP, som frykter at det kan føre til spredning av protester i regionen.

Protestene har stort sett vært begrenset til Delhi og Haryana, så langt.

Les | IOC går inn, støtter brytere: (28. mai) behandling svært urovekkende, beskytte idrettsutøvere, gjennomføre objektive etterforskning

“Vårt eneste krav er at Brij Bhushan Sharan Singh skal arresteres først. Vi vil diskutere andre saker senere,” sa Tikait til The Indian Express.

Brij Bhushan, Wrestling Federation of India (WFI) president og en BJP-parlamentsmedlem fra UP, har blitt anklaget for seksuell trakassering og kriminell trussel av syv kvinnelige brytere, inkludert en mindreårig. Han har blitt navngitt i to FIR-er registrert av Delhi-politiet 28. april, inkludert en i henhold til POCSO-loven som gjelder anklagene til den mindreårige bryteren.

Sangeeta Phogat og Vinesh Phogat blir arrestert av politiet. (Ekspressbilde av Amit Mehra)

I følge en PTI-rapport fra Barabanki gjentok Brij Bhushan onsdag at anklagene mot ham var falske. «Jeg sier nok en gang at selv om en enkelt påstand blir bevist mot meg, vil jeg henge meg selv… Hvis du har bevis, gi det til retten, og hvis retten henger meg, vil jeg godta det,” sa han.

Annonse Les | Mens Indias brytere står på bredden av Ganges, la oss henge med hodet i skam

Tidligere på dagen, da han snakket med journalister i New Delhi, sa sportsminister Thakur at bryterne burde vente på at Delhi-politiet avslutter etterforskningen. «Mine kjære idrettsutøvere, dere bør stole på etterforskningen som utføres av Delhi-politiet… Jeg oppfordrer bryterne til å være tålmodige til resultatet av etterforskningen. Jeg oppfordrer dem også til å ikke ta noen skritt som kan undergrave idrett eller skade noen idrettsutøver,” sa han.

Brytere Vinesh Phogat, Sangeeta Phogat og Bajrang Punia med støttespillere under deres protestmarsj mot den nye parlamentsbygningen, i New Delhi, søndag 28. mai 2023. (PTI Photo)

Delhi politifolk sa at en statusrapport ble arkivert, og vil bli levert for retten i løpet av de neste ukene.

Etter Tikaits oppfordring om en mahapanchayat, får noen BJP-ledere fra regionen, inkludert lederen av partiets vestlige UP-enhet, vite å ha nådd hovedstaden og møtt en unionsminister. En BJP-leder fra det vestlige UP er også kjent for å ha snakket med en senior Haryana BJP-leder og bedt ham om å ta opp saken med den sentrale ledelsen.

Annonse Les også | Wrestlers protest: Historien så langt

Tirsdag uttrykte BJP Hisar-parlamentsmedlem Brijendra Singh støtte til de protesterende bryterne. «Jeg føler smerten og hjelpeløsheten til våre brytere som tvinger dem til å kaste bort deres levetid med hardt arbeid – medaljene fra OL, CWGs, Asian Games i den hellige Ganga. Helt hjerteskjærende, tvitret han. Tidligere hadde han også tatt opp problemet.

Sakshi Malik, i blue, en indisk bryter som vant en bronsemedalje ved sommer-OL 2016, blir arrestert av politiet under en protestdemonstrasjon på Jantar Mantar. (PTI)

Onsdag ble også en unionsminister fra regionen erfart å ha ringt bryterne og oppfordret dem til ikke å ‘fordype’ medaljene deres i Ganga. Det var etter telefonsamtalen hans, og Tikaits anke, at bryterne omgjorde avgjørelsen.

En del av BJP-lederne fra Haryana er også bekymret for den politiske konsekvensen av protesten i forsamlingen og Lok Sabha-målingene neste år. “Disse bryterne er blant våre største personligheter. Hvis de blir tvunget til å protestere for å få rettferdighet, er det veldig uheldig,” sa en partileder fra Haryana.

Brytere Sakshi Malik, Vinesh Phogat og Bajrang Punia. (Foto: Praveen Khanna)

“De er aktive idrettsutøvere, ikke pensjonerte idrettsutøvere. De kan ikke være en del av overfladisk politikk… Denne saken burde vært behandlet mer sensitivt, sa BJP-lederen.

Les også

Justisk panel for å etterforske vold i Manipur: Amit Shah

'Hei, Mr Modi': Rahul Gandhi spøker, sier 'presume telefonen min blir avlyttet'

Wrestlers' protest: Historien så langt

Midt Manipur-vold, DGP P Doungal overført, Rajiv Kumar for å erstatte ham

En annen BJP-leder fra UP beskyldte imidlertid lokalpolitikken i Haryana.

Med ENS-innspill

© The Indian Express (P) Ltd