Brottares protest: Lita på polisundersökning, säger Anurag Thakur; Tikait kallar khap meet idag

0
45

EN DAG efter att brottarna tog sin protest till Haridwar – där de hotade att “fördjupa” sina medaljer i Ganga, men gav efter efter ingripande av gårdsledare – uppmanade sportminister Anurag Thakur på onsdagen dem att “lita på” Delhi Polisutredning och “ha tålamod” tills dess slut.

Samtidigt kallade Bharatiya Kisan Unions (BKU) nationella president Naresh Tikait, som rusade till Haridwar på tisdagen och övertalade brottarna att skjuta upp nedsänkningen av sina medaljer i fem dagar, till ett möte med khap-ledare i byn Sauram i Muzaffarnagar på torsdagen. Han sa att ledare för 30-35 khaps från Uttar Pradesh, Haryana, Uttarakhand och Punjab förväntas delta i mahapanchayat.

Demonstrerande brottare sitter vid Har ki Pauri i Haridwar-distriktet. (PTI)

Tikaits samtal lär ha utlöst oro hos en del av BJP-ledare från västra UP, som fruktar att det kan underblåsa spridningen av protester i regionen.

Protesterna har till stor del varit begränsade till Delhi och Haryana så långt.

Läs | IOK går in, stöder brottare: (28 maj) behandling mycket störande, skydda idrottare, genomföra opartisk undersökning

“Vårt enda krav är att Brij Bhushan Sharan Singh ska arresteras först. Vi kommer att diskutera andra frågor senare”, sa Tikait till The Indian Express.

Brij Bhushan, Wrestling Federation of India (WFI) president och en BJP-parlamentsledamot från UP, har anklagats för sexuella trakasserier och kriminella hot av sju kvinnliga brottare, inklusive en minderårig. Han har namngivits i två FIRs registrerade av Delhi-polisen den 28 april, inklusive en enligt POCSO-lagen som hänför sig till anklagelserna om den minderåriga brottaren.

Sangeeta Phogat och Vinesh Phogat fängslades av polisen. (Expressfoto av Amit Mehra)

Enligt en PTI-rapport från Barabanki upprepade Brij Bhushan på onsdagen att anklagelserna mot honom var falska. ”Jag säger än en gång att om även om ett enda påstående bevisas mot mig kommer jag att hänga mig själv… Om du har bevis, ge det till domstolen, och om domstolen hänger mig så accepterar jag det”, sa han.

Annons Läs | När Indiens brottare står på stranden av Ganges, låt oss hänga med huvudet i skam

Tidigare under dagen, när han talade med reportrar i New Delhi, sa sportminister Thakur att brottarna borde vänta på att Delhi-polisen avslutar sin utredning. “Mina kära idrottare, ni bör lita på utredningen som genomförs av Delhi Police… Jag uppmanar brottarna att ha tålamod tills utredningen är slut. Jag uppmanar dem också att inte ta några steg som kan undergräva idrott eller skada någon idrottsutövare”, sa han.

Brottarna Vinesh Phogat, Sangeeta Phogat och Bajrang Punia med anhängare under deras protestmarsch mot nya parlamentsbyggnaden, i New Delhi, söndagen den 28 maj 2023. (PTI-foto)

Delhis poliser sa att en statusrapport håller på att lämnas in, och skulle lämnas in i domstol inom de närmaste veckorna.

Efter Tikaits uppmaning om en mahapanchayat får några BJP-ledare från regionen, inklusive chefen för partiets västra UP-enhet, veta att de har nått huvudstaden och träffat en unionsminister. En BJP-ledare från västra UP ska också ha talat med en senior Haryana BJP-ledare och bett honom att ta upp frågan med den centrala ledningen.

Annons Läs också | Brottares protest: Berättelsen hittills

På tisdagen uttryckte BJP Hisar-parlamentsledamoten Brijendra Singh stöd för de protesterande brottarna. “Jag känner smärtan och hjälplösheten hos våra brottare som tvingar dem till randen av att kasta bort sitt liv av hårt arbete – medaljerna från OS, CWGs, Asian Games i det heliga Ganga. Absolut hjärtskärande”, twittrade han. Tidigare hade han också tagit upp frågan.

Sakshi Malik, i blue, en indisk brottare som vann en bronsmedalj vid olympiska sommarspelen 2016, fängslades av polisen under en protestdemonstration vid Jantar Mantar. (PTI)

Även på onsdagen fick en unionsminister från regionen veta att han ringt brottarna och uppmanat dem att inte ‘fördjupa’ sina medaljer i Ganga. Det var efter hans telefonsamtal, och Tikait’s överklagande, som brottarna ändrade sitt beslut.

En del av BJP-ledarna från Haryana är också oroliga över de politiska följderna av protesterna i församlingen och Lok Sabhas omröstningar nästa år. “Dessa brottare är bland våra största personligheter. Om de tvingas protestera för att få rättvisa är det mycket olyckligt”, sa en partiledare från Haryana.

Brottarna Sakshi Malik, Vinesh Phogat och Bajrang Punia. (Foto: Praveen Khanna)

“De är aktiva idrottare, inte pensionerade idrottare. De kan inte vara en del av ytlig politik… Den här frågan borde ha behandlats mer känsligt, sade BJP-ledaren.

Läs även

Rättspanel för att undersöka våld i Manipur: Amit Shah

'Hej, Mr Modi': Rahul Gandhi skämtar, säger “förutsätter” min telefon avlyssnas'

Brottare' protest: Berättelsen hittills

Amid Manipurvåld, DGP P Doungal överfördes, Rajiv Kumar för att ersätta honom

En annan BJP-ledare från UP skyllde dock på lokalpolitiken i Haryana.

Med ENS-input

© The Indian Express (P) Ltd