Brottare kommer inte att ge efter, säger khap-ledare; kommer att träffa president, regering för att lösa frågan: BKU-ledare

0
62

Kräver omedelbart arrestering av Wrestling Federation of Indias chef och BJP Lok Sabha-parlamentsledamot Brij Bhushan Sharan Singh för anklagelser om sexuella trakasserier, och säger att de protesterande brottarna “inte kommer att erkänna nederlag”, beslutade khap-ledare på torsdagen att skicka en delegation för att träffas President Droupadi Murmu.

Efter en khap panchayat som hölls i Shoron by, i Uttar Pradesh’s Muzaffarnagar, sa de att andra beslut kommer att tillkännages vid ett annat khap-möte i Haryana’s Kurukshetra på fredag.

Läs | IOK går in, stödjer brottare: (28 maj) behandling mycket störande, skydda idrottare, genomföra opartisk undersökning

Bhartiya Kisan Unions (BKU) nationella talesman Rakesh Tikait tillkännagav beslut som fattades på torsdagen, “Flera beslut har tagits; de har hållits reserverade. Panchayat har emellertid bett [mig] att tillkännage ett beslut: att en khap-delegation kommer att träffa presidenten; regeringen.”

Han sa att de andra besluten kommer att tillkännages i Kurukshetra på fredag.

Protesterande brottare sitter vid Har ki Pauri, i Haridwar-distriktet. (PTI)

“Kampen kommer att fortsätta. Khap panchayat och brottarna kommer inte att erkänna nederlag,” Tikait, som också ledde protesten mot centrets tre gårdslagar vid Delhis Ghazipur-gräns, sa. Han ifrågasatte förseningen av gripandet av Singh, som också är BJP-parlamentariker.

Panchayat deltog i ledare som representerade 30 till 35 khaps av olika kaster från Uttar Pradesh, Haryana och Delhi. Panchayat kallades av BKU:s nationella president Naresh Tikait, som på tisdagen hade rusat till Haridwar och övertalat brottarna att skjuta upp sin plan att kasta sina medaljer i Ganga i fem dagar i protest mot vad de kallade regeringens passivitet. .

När han talade till sammankomsten sa Naresh Tikait: “Samadhan tak sangharsh jaari rahega (striden kommer att fortsätta tills problemet är löst).”

Annons

I I sitt korta tal hävdade Rakesh Tikait att regeringen “delar” folket. “En kontrovers har skapats mellan Thakurs och Gujjars (gemenskaper)… Det här är en ny kontrovers.”

Sangeeta Phogat och Vinesh Phogat fängslades av polisen. (Expressfoto av Amit Mehra)

Tikait sade att folk borde förstå regeringens “trick”, “Pehle hindu-muslimsk kara; Bihar mein jakar Lalu Prasad ka pariwar toda; yahan (UP) par Mulayam Singh ka toda; Uttar Pradesh mein hinduisk-muslimska kort…. Maharashtra mein Maratha-non-Maratha kiya…inko desh ko jodna nahin (aata hai) — pehle dharm mein baanta, ab jaati mein baantenge (Först var det en hinduisk-muslimsk division; sedan delades Lalu Prasad’s familj i Bihar; i UP delades Mulayam Singhs familj; det hindu-muslimska kortet spelas i UP… I Maharashtra är det Maratha kontra icke-Maratha. De vill inte ena landet – först delade de människorna i religionens namn, nu delar de upp dem efter kast).”

Att påstå att “de” – en indikation mot BJP-ledare utan att ta namn – nu talar om “kasten” av demonstranterna, Tikait sa att brottarna tillhör en kast: “Tiranga-kasten”. Och alla de som arbetar för landet tillhör denna Tiranga-kast, tillade han.

Annons Läs | När Indiens brottare står på stranden av Ganges, låt oss hänga med huvudet i skam

Han sa att protesten kommer att föras framåt, och om brottarna inte får rättvisa, “då kommer vi att slåss över hela landet”. En kommitté av khap-ledare kommer att bildas, och den kommer att träffa presidenten, unionens inrikesminister och “vem som än krävs för att bli träffad”, sa Tikait.

Det är känt att panchayat fattade detta beslut efter en “tips” från centern om möjligheten till ett möte med en senior unionsminister.

Som svar på en fråga sa Naresh Tikait att han har pratat med Unionen. minister Sanjeev Balyan och Baghpats parlamentsledamot Satyapal Singh i denna fråga.

Läs även

Coromandel Express-olycka Liveuppdateringar: Dödssiffran stiger till 233, över 9…

Odisha tågolycka: samtal börjar strömma in i Chennai, Bengaluru< figure class="non_premium_icon">

Krav på sexuella tjänster, minst 10 fall av ofredande som beskrivs i …

< /figure>Karnataka den senaste att haka på DBT-vagnen Brottare Vinesh Phogat, Sangeeta Phogat och Bajrang Punia med anhängare under sin protestmarsch mot nya parlamentsbyggnaden i New Delhi, söndagen den 28 maj 2023. (PTI-foto)

Tidigare på dagen talade mer än 30 khap-ledare till panchayat och kritiserade regeringen för att inte vidta några åtgärder mot Lok Sabhas parlamentsledamot Brij Bhushan Singh. De protesterande brottarna var inte närvarande i panchayaten.

© The Indian Express (P) Ltd