Achtergelaten in het Oppn-eenheidsproject, BRS back-pedalen, zeggen dat ze zich zullen concentreren op het bouwen van zichzelf

0
49

Vooruitlopend op een bijeenkomst van meer dan een dozijn anti-BJP-oppositiepartijen in Patna, de eerste dergelijke bijeenkomst voor de Lok Sabha-peilingen van 2024, heeft de Bharat Rashtra Samithi (BRS) verklaard dat het niet langer inspanningen levert voor een dergelijke eenheid en zich liever zelfstandig verder wil ontwikkelen.

BRS-voorzitter K T Rama Rao zei donderdag dat de partij zich nu zal concentreren op het propageren van het “Telangana-ontwikkelingsmodel”, zoals dat in de praktijk wordt toegepast door BRS-chef en Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao (KCR).

Het was met veel bloei dat de partij eerder dit jaar haar nationale plannen had gelanceerd – zelfs haar naam veranderde van Telangana Rashtra Samithi om ‘Bharat’ binnen te halen. In de afgelopen paar maanden ontmoette KCR leiders van verschillende partijen en verklaarde hij van plan te zijn om ze samen te brengen in een anti-BJP, anti-Congres-verband.

Political Pulse | Congres sluit zich aan bij oppositieconclaaf in Patna, maar onzekerheid over opkomst Kharge, Rahul

Hij kondigde ook plannen aan om verkiezingen buiten Telangana te betwisten, te beginnen in aangrenzende gebieden in Maharashtra, waar hij ook bijeenkomsten hield.

Deze plannen hebben echter een klap gekregen na het succes van het congres in Karnataka, waardoor er een nieuwe wind in de zeilen waait en het onwaarschijnlijk wordt dat het congres nu niet het steunpunt zal zijn van een bod van de oppositie op eenheid. Als de belangrijkste rivalen in Telangana, dat later dit jaar naar de peilingen gaat, kan de BRS nauwelijks worden gezien als een aanvulling in een alliantie die wordt gedomineerd door het Congres.

Terwijl hij erkende dat KCR zijn pogingen om gelijkgestemde partijen te verenigen opgaf, benadrukte Rama Rao donderdag dat de partij haar ambities niet bezuinigde en zei dat ze “de belangrijkste oppositiepartij van het land” wilde worden. “Na te hebben geprobeerd te communiceren met andere oppositiepartijen, zijn we tot de conclusie gekomen dat de BRS als nieuwe nationale partij naar het nationale niveau zal worden gebracht omdat daar een vacuüm is. De belangrijkste oppositiepartijen hebben gefaald'', zei hij.

Lees ook | Enorme stap richting Oppn-eenheid: JD(U) kondigt megabijeenkomst in Patna aan, TMC bevestigt aanwezigheid

Rama Rao, de zoon van de KCR die verschillende cruciale portefeuilles bekleedt in de regering van Telangana, zette ook vraagtekens bij de basis van een oppositie-eenheid die is toegesneden op oppositie tegen één man (verwijzend naar premier Narendra Modi). “Het land heeft zo'n eenheid niet nodig op basis van blinde haat tegen één partij of één man.”

Advertentie

In zijn bod voor een niet-BJP, niet-congresalliantie, had KCR tijdens zijn nationale reizen de afgelopen maanden JMM-leiders Shibu Soren en Hemant Soren (die ook de Jharkhand CM is), DMK-leider en Tamil Nadu CM M K Stalin, Shiv Sena-president en ex-Maharashtra CM Uddhav Thackeray, West-Bengalen CM en Trinamool Congress supremo Mamata Banerjee, JD(S)-chef en ex-premier HD Deve Gowda, ex-Karnataka CM en JD(S)-leider HD Kumaraswamy, RJD-leiders Lalu Prasad en Tejashwi Yadav, Bihar CM Nitish Kumar van de JD(U), evenals voormalig Gujarat CM en ex-BJP-leider Shankersinh Vaghela.

Hoewel de eenheidsplannen van de oppositie mogelijk zijn geslonken, is de BRS nog steeds hoopvol invloed uit te oefenen op de verkiezingen voor het burgerlijk lichaam van Maharashtra, die binnenkort plaatsvinden. KCR heeft vier openbare bijeenkomsten in de staat toegesproken en een trainingskamp gelanceerd voor degenen die zich bij de BRS aansluiten.

BRS-bondgenoot AIMIM, die ook ambities heeft voor dezelfde gebieden in Maharashtra, had eerder gezegd dat de plannen van BRS daar niets aan zouden veranderen. Gevraagd naar de verklaring van Rama Rao op donderdag met betrekking tot de oppositie en haar focus op Modi, zei de AIMIM: “Er moeten vragen worden gesteld aan K T Rama Rao waarom ze zich plotseling hebben teruggetrokken uit de strijd tegen de BJP.” ;

Advertentie niet te missen | Nitish Kumar wil de oppositie verenigen en ontmoet 'oude vriend' Naveen Patnaik: 'Alliantie niet besproken'

Telangana PCC-voorzitter Mallu Bhatti Vikramarka zei dat KCR eindelijk lijkt te hebben beseft dat alleen het Congres de belangrijkste nationale oppositiepartij kan zijn. “Het masker is van het gezicht van de BRS. We hebben gezegd dat de BJP en BRS hetzelfde zijn. Tot nu toe hebben de BRS en KCR een schertsvertoning opgezet dat ze tegen de BJP vochten', zei Vikramarka.

Verwijzend naar de Karnataka-factor, voegde hij eraan toe: “De overwinning van het congres in de staat lijkt ook de beslissing van de BRS te hebben beïnvloed. Het congres komt sterk terug in Telangana en de BRS weet dat het zich eerst op de staat moet concentreren in plaats van elders. een stem voor het congres. “India heeft verkiezingen en selectie nodig, geen afwijzing”, zei hij, eraan toevoegend dat de BRS minstens 90-100 zetels zou winnen en KCR voor de derde keer zou terugkeren als CM.

In een informele interactie met verslaggevers nam Rama Rao ook een uithaal naar congresleider Rahul Gandhi en zei dat hij een ngo moest beginnen in plaats van een politieke partij te leiden, aangezien hij politiek nog steeds niet serieus nam. Hij zette vraagtekens bij het besluit van Rahul om de campagne voor de Gujarat-verkiezingen over te slaan om door te gaan met zijn Bharat Jodo Yatra, en zei dat hij nu een “Mohabbat ki Dukaan” evenement in de VS.

Lees ook

Wat de stille Modi Govt niet begrijpt: iedereen gelooft de worstelaars, e…

'BJP wil niets zeggen en Brij Bhushan zal ook niet opgeven… Misschien is het idee…< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/India_Politics_70048-ca51f.jpg?resize=450,250" />

Elke 3 maanden onderzoekt de BJP de situatie op de grond en beoordeelt haar positie in al. ..

Staatsregering zwaait, Amit Shah's missie Manipur betrof het herstel van vertrouwen…

In reactie op het BRS-besluit om afstand te nemen van andere oppositiepartijen, zei BJP-hoofdwoordvoerder Krishna Sagar Rao: “Wijsheid is eindelijk doorgedrongen tot KCR en BRS”. “Beter laat dan nooit. Ze hebben ingezien dat men zich niet alleen voor persoonlijk en politiek gewin tegen een partij kan verzetten'', zei hij.