6 sätt att vår teknik är bättre än Star Treks

0
62
Rob Lavers RIBA ARPS/Shutterstock.com

Star Trek var en av mina nördigaste influenser, och det inspirerade riktiga vetenskapsmän och ingenjörer att göra några av dess teknik är verklighet, men allt i Star Trek är inte så imponerande längre. En del av vår teknik är ännu bättre.

Star Trek är profetisk, men vi kan göra bättre

Star Trek har varit en ledstjärna av futurismen sedan starten 1966. Den visade upp teknologier som var mirakulösa för den era den föddes i. Spola framåt till idag och vi kan se Star Treks inflytande på vårt tekniska landskap.

Ta kommunikatörerna i den ursprungliga Star Trek-serien. Dessa handhållna enheter, som används av besättningen på USS Enterprise för röstkommunikation, var en tydlig föregångare till våra moderna mobiltelefoner. Faktum är att skaparen av den första mobiltelefonen, Martin Cooper, har öppet krediterat Star Trek-kommunikatören som sin inspiration. Det är anmärkningsvärt att tänka på att ett stycke science fiction-teknik har förändrat sättet vi kommunicerar och ansluter till varandra globalt.

På samma sätt är den medicinska tricordern som används av Dr. McCoy för att diagnostisera sjukdomar och skador på ett icke-invasivt sätt en annan Star Trek-uppfinning som nu håller på att bli verklighet. Olika företag och forskningsinstitutioner arbetar nu med att skapa verkliga versioner av tricordern. Qualcomm Tricorder XPRIZE var till exempel en global tävling som inspirerade team att utveckla bärbara, trådlösa enheter som övervakar och diagnostiserar hälsotillstånd, som påminner om den medicinska tricordern.

Star Treks röstaktiverade datorsystem är en annan teknisk profetia som har förverkligats. Idag har vi Siri, Alexa och Google Assistant, AI-drivna virtuella assistenter som kan utföra en mängd uppgifter, alla aktiverade genom röstkommandon.

Medan serien har varit profetisk på vissa sätt, är verkligheten är att vår teknik inte bara har kommit ikapp utan överträffat vad Star Trek föreställt sig på många sätt.

Star Trek Next Generation Bluetooth Communicator Badge

Ingen kommer att stråla upp dig, men du kan fortfarande beställa pizza med den.

Amazon

64,99 USD
79,99 USD Spara 19 %

Vår AI är mer imponerande nu

Star Trek gav oss några av tv:s mest ikoniska AI-karaktärer. Data, en android med en positronisk hjärna, var symbolen för artificiell intelligens. Men när du jämför Data’s AI med vår nuvarande artificiella intelligens ligger vi faktiskt före på vissa sätt.

OpenAI’s GPT-4 är till exempel ett språk modell AI som kan skriva uppsatser, svara på frågor och till och med generera kreativt innehåll som dikter och noveller. Den är inte begränsad till en fysisk kropp som Data och kan bearbeta och generera information på en bråkdel av tiden. Den lär sig och utvecklas ständigt, något som Data kämpade med under hela serien.

Tekniker som GPT och Google's Bard är också mycket bättre på att fejka mänsklig påverkan, och det finns många realistiska konstgjorda röster nuförtiden som kan låta känslomässiga och till och med använda sammandragningar! Data var också en ivrig artist, men maskininlärningssystem som saknar hans känsla har utan tvekan nått en högre nivå av konstnärligt behärskning än den älskade androiden.

RELATERAT: Hur bra Är Midjourney at AI Art? Vi jämförde alla modeller

Datas processorkraft är svag

På tal om data är hans processorkraft, även om den imponerade för 2300-talet, ganska svag med dagens standarder. Datas skapare, Dr. Noonien Soong, hävdade att han var kapabel till sextio biljoner operationer per sekund. Jämför det med våra nuvarande superdatorer, som kan utföra kvintiljoner operationer per sekund, och Data verkar ganska pittoreska.

Vi behöver inte ens titta på superdatorer; en överklockad RTX 4090 kan nå 100 teraflops eller 100 biljoner flyttalsoperationer per sekund.

Nu vet vi inte hur komplexa operationerna är som Datas positroniska hjärna kan göra, men i när det gäller ren hastighet är vi långt bortom den punkten. Det faktum att Datas hjärna kan göra vad den gör vid omkring rumstemperatur kan dock vara det mest imponerande med det.

RELATERAT: Hur man gör Strömma varje TV-program “Star Trek” 2022

Star Trek’s holodeck är bättre och sämre än vår VR

Star Trek’s holodeck är ett imponerande stycke teknik som skapar helt uppslukande virtuella miljöer som kan simulera beröring, lukt och smak. Men det är också en teknik som är fylld med problem, som ofta fungerar dåligt och sätter besättningsmedlemmar i fara.

Vår nuvarande virtuella verklighetsteknik kanske inte är lika uppslukande som holodäcket, men den är mycket säkrare och mer pålitlig. Med framsteg inom haptisk feedback och VR-grafik, kommer vi närmare holodeck-upplevelsen utan de livshotande funktionsfelen.

Medan vissa människor fortfarande lyckas snubbla eller kasta en VR-kontroller i sina TV-skärmar , det är osannolikt att en av karaktärerna i ett VR-spel kommer att få känsla och förfölja dig till verkligheten som Dr Moriarty från programmet.

The Best VR Headsets of 2023 Best VR Headset Overall Meta Quest 2 256GB Amazon

$419.16
 

Best Budget VR Headset Meta Quest 2 128GB Amazon

379,16 USD
399,99 USD Spara 5 %

Bästa VR-headset för PC Valve Index Shop Bästa VR-headset för Konsolspel PlayStation VR2 Shop Bästa fristående VR-headset Meta Quest 2 Amazon

419,16 USD
 

Smarttelefoner och surfplattor är bättre än kommunikatörer och PADD-enheter

Star Treks kommunikatörer och PADD-enheter (Personal Access Display Devices) var revolutionerande för publiken på 60- och 80-talen. Men det finns ingen tävling när du jämför dem med våra smartphones och surfplattor.

Våra enheter är smalare, kraftfullare och mer funktionella än kommunikatörer och PADD:er. Vi kan surfa på internet, strömma videor, spela spel och komma åt många appar, allt i handflatan. För att inte tala om den överlägsna grafiken och visningskapaciteten hos våra enheter. Som sagt, det finns fortfarande något onekligen sexigt med LCARS.

We Have Better Automation

Även om det helt enkelt kan hända utanför skärmen, verkar Star Trek ha en misstänkt brist på robotar och generell automatisering. Folk kör fordon manuellt för det mesta, och vem rengör mattan på Enerprise D’s brygga? Jag har redan två robotdammsugare, men det kanske finns ett ekologiskt städteam på Starfleets fartyg?

I ett avsnitt möter Next Generation-teamet “ExoComps”, som är nytta robotar som kan reparera och underhålla maskiner, och detta verkar förvirra chefsingenjören, samtidigt som vi är på god väg att ha dessa typer av system redan med robotar som Boston Dynamics’ Spot och de många, många, typer av nyttodrönare som finns där ute.

Nu innebär Starfleets teknologi en hel del handviftande med kraftfält och energistrålar, vilket kan göra alla jobb som Roombas och fabriksrobotar skulle göra, men det verkar konstigt att de gör det. ;inte så robotiserade som vi blir.

The Best Drones of 2023 Best Drone Overall DJI Air 2S Amazon

$1289.00
 

Best Budget Drone DJI Mini 2 Amazon

$649.95
 

Bästa kamera/fotografidrönare DJI Mavic 2 Pro Amazon Bästa drönare för video DJI Mavic 3 Amazon Bästa drönare för nybörjare Ryze Tello Drone Amazon

99,00 USD
 

Bästa Racing Drone DJI FPV Amazon

1298,00 $
 

Vår teknik sprängs inte (så mycket)

Slutligen, låt oss inte glömma en av de vanligaste händelserna i Star Trek – tekniken sprängs. Star Trek-teknik verkar ha en förkärlek för pyroteknik och extremt dåliga säkerhetsstandarder, från genombrott i varpkärnan till exploderande konsoler. OSHA skulle ha lagt ner det hela för flera år sedan. Vissa säkringar skulle hjälpa, och vad hände med säkerhetsbälten?

Däremot är vår teknik mycket mer stabil. Vi har vår beskärda del av fel och buggar, men vår teknik leder sällan till explosioner. Det betyder inte att vår teknik är perfekt, men vi har verkligen kommit långt med att säkerställa säkerheten och tillförlitligheten för våra prylar, fordon och annan teknik.

Jag, verkligen, verkligen fortfarande vill att replikatorer ska vara en grej, men jag hoppas att vi aldrig uppfinner transportörer!

RELATERAT: Så här streamar du varje “Star Trek”-film 2022

LÄS NÄSTA

  • › De bästa smarta rökdetektorerna 2023
  • › Google Wallet får en uppgradering på Android-telefoner
  • › Jag köpte ett telefonfodral i läder och jag kommer aldrig tillbaka
  • › Uppdatera iTunes på Windows nu för att åtgärda ett säkerhetsfel
  • › Hur du testar och byter ut ditt CMOS-batteri
  • › Vad hände med tv-apparater med två bilder?