6 manieren waarop onze technologie beter is dan die van Star Trek

0
59
Rob Lavers RIBA ARPS/Shutterstock.com

Star Trek was een van mijn meest geekste invloeden en het inspireerde echte wetenschappers en ingenieurs om zijn technologie is een realiteit, maar niet alles in Star Trek is zo indrukwekkend meer. Een deel van onze technologie is zelfs nog beter.

Star Trek is profetisch, maar we kunnen beter

Star Trek is een baken geweest van het futurisme sinds de oprichting in 1966. Het toonde technologieën die wonderbaarlijk waren voor het tijdperk waarin het werd geboren. Snel vooruit naar vandaag, en we kunnen de invloed van Star Trek op ons technologische landschap zien.

Neem de communicators in de originele Star Trek-serie. Deze handheld-apparaten, die door de bemanning van de USS Enterprise werden gebruikt voor spraakcommunicatie, waren een duidelijke voorloper van onze moderne mobiele telefoons. Sterker nog, de maker van de eerste mobiele telefoon, Martin Cooper, heeft de Star Trek-communicator openlijk genoemd als zijn inspiratiebron. Het is opmerkelijk om te bedenken dat een stukje sci-fi-technologie de manier heeft veranderd waarop we wereldwijd communiceren en met elkaar in contact komen.

Evenzo is de medische tricorder die door Dr. McCoy wordt gebruikt om aandoeningen en verwondingen op een niet-invasieve manier te diagnosticeren, een andere Star Trek-uitvinding die nu werkelijkheid wordt. Verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen werken nu aan real-world versies van de tricorder. De Qualcomm Tricorder XPRIZE was bijvoorbeeld een wereldwijde wedstrijd die teams inspireerde om draagbare, draadloze apparaten te ontwikkelen die gezondheidsproblemen bewaken en diagnosticeren, die doen denken aan de medische tricorder.

De spraakgestuurde computersystemen van Star Trek zijn een andere technologische profetie die uitkomt. Tegenwoordig hebben we Siri, Alexa en Google Assistant, door AI aangedreven virtuele assistenten die een groot aantal taken kunnen uitvoeren, allemaal geactiveerd door middel van spraakopdrachten.

Hoewel de serie in sommige opzichten profetisch was, is de realiteit is dat onze technologie niet alleen inhaalt, maar op veel manieren overtreft wat Star Trek voor ogen had.

Star Trek Next Generation Bluetooth Communicator-badge

Niemand zal je opstralen, maar je kunt er nog steeds pizza mee bestellen.

Amazon

$ 64,99
$79,99 Bespaar 19%

Onze AI is nu indrukwekkender

Star Trek presenteerde ons enkele van de meest iconische AI-personages van de televisie. Data, een androïde met een positronisch brein, was de belichaming van kunstmatige intelligentie. Als je de AI van Data echter vergelijkt met onze huidige kunstmatige intelligentie, lopen we in sommige opzichten zelfs voorop.

OpenAI's GPT-4 is bijvoorbeeld een taal modelleer AI die essays kan schrijven, vragen kan beantwoorden en zelfs creatieve inhoud zoals gedichten en korte verhalen kan genereren. Het is niet beperkt tot een fysiek lichaam zoals Data en kan informatie in een fractie van de tijd verwerken en genereren. Het is ook constant aan het leren en evolueren, iets waar Data doorheen de serie mee worstelde.

Technologieën zoals GPT en Google's Bard zijn ook veel beter in het vervalsen van menselijke affectie, en er zijn tegenwoordig talloze realistische kunstmatige stemmen die emotioneel kunnen klinken en zelfs weeën kunnen gebruiken! Data was ook een fervent artiest, maar systemen voor machine learning die zijn gevoel missen, hebben aantoonbaar een hoger niveau van artistiek meesterschap bereikt dan de geliefde android.

GERELATEERD: How Good Is Midjourney bij AI Art? We hebben alle modellen vergeleken

De verwerkingskracht van gegevens is zwak

Over data gesproken, zijn verwerkingskracht, hoewel indrukwekkend voor de 24e eeuw, is nogal zwak volgens de huidige normen. De makers van Data, Dr. Noonien Soong, beweerden dat hij in staat was tot zestig biljoen bewerkingen per seconde. Vergelijk dat met onze huidige supercomputers, die triljoenen bewerkingen per seconde kunnen uitvoeren, en data lijkt nogal eigenaardig.

We hoeven niet eens naar supercomputers te kijken; een overgeklokte RTX 4090 kan 100 teraflops of 100 biljoen drijvende-kommabewerkingen per seconde uitvoeren.

Nu weten we niet hoe complex de bewerkingen zijn die het positronische brein van Data kan uitvoeren, maar in in termen van pure snelheid zijn we ver voorbij dat punt. Het feit dat het brein van Data kan doen wat het doet bij ongeveer kamertemperatuur, is misschien wel het meest indrukwekkende.

GERELATEERD: Hoe Stream elk 'Star Trek'-tv-programma in 2022

Het holodek van Star Trek is beter en slechter dan onze VR.

Het holodek van Star Trek is een indrukwekkend staaltje technologie dat volledig meeslepende virtuele omgevingen creëert die aanraking, geur en smaak kunnen simuleren. Het is echter ook een technologie die vol problemen zit, vaak slecht functioneert en bemanningsleden in gevaar brengt.

Onze huidige virtual reality-technologie is misschien niet zo meeslepend als het holodek, maar het is veel veiliger en betrouwbaarder. Met verbeteringen in haptische feedback en VR-graphics komen we dichter bij de holodek-ervaring zonder de levensbedreigende storingen.

Terwijl sommige mensen er nog steeds in slagen om te struikelen of een VR-controller in hun tv-schermen te gooien , is het onwaarschijnlijk dat een van de personages in een VR-game gevoel krijgt en je de realiteit in stalkt zoals Dr. Moriarty uit de show.

The Best VR Headsets of 2023 Best VR Headset Overall Meta Quest 2 256GB Amazon

$419.16
 

Best Budget VR Headset Meta Quest 2 128GB Amazon

$379.16
$399.99 Bespaar 5%

Beste VR-headset voor pc Valve Index Shop Beste VR-headset voor Console Gaming PlayStation VR2 Shop Beste stand-alone VR-headset Meta Quest 2 Amazon

$ 419,16
 

Smartphones en tablets zijn beter dan communicators en PADD's

De communicators en Personal Access Display Devices (PADD's) van Star Trek waren revolutionair voor het publiek in de jaren '60 en '80. Maar er is geen wedstrijd als je ze vergelijkt met onze smartphones en tablets.

Onze apparaten zijn slanker, krachtiger en functioneler dan communicators en PADD's. We kunnen op internet surfen, video's streamen, games spelen en toegang krijgen tot veel apps, allemaal in de palm van onze hand. Om nog maar te zwijgen van de superieure grafische weergave en weergavemogelijkheden van onze apparaten. Dat gezegd hebbende, er is nog steeds iets onmiskenbaar sexy aan LCARS.

We hebben betere automatisering

Hoewel het misschien gewoon buiten beeld gebeurt, lijkt Star Trek een verdacht gebrek aan robots en algemene automatisering te hebben. Mensen besturen voertuigen meestal handmatig en wie maakt het tapijt op de Enerprise D’s-brug schoon? Ik heb al twee robotstofzuigers, maar misschien is er een organische schoonmaakploeg op Starfleet-schepen?

In één aflevering komt de bemanning van de volgende generatie “ExoComps” tegen, wat nuttige robots die machines kunnen repareren en onderhouden, en dit lijkt de hoofdingenieur te verbazen, terwijl we goed op weg zijn om dit soort systemen al te hebben met robots zoals Boston Dynamics’ Spot en de vele, vele soorten utility-drones die er zijn.

Nu, de technologie van Starfleet omvat veel handzwaaien met krachtvelden en energiestralen, die misschien al het werk doen dat Roomba's en fabrieksrobots zouden doen, maar het lijkt raar dat ze dat niet zijn ;t zo gerobotiseerd als we worden.

The Best Drones of 2023 Best Drone Overall DJI Air 2S Amazon

$1289.00
 

Best Budget Drone DJI Mini 2 Amazon

$649.95
 

Beste camera-/fotografie-drone DJI Mavic 2 Pro Amazon Beste drone voor video DJI Mavic 3 Amazon Beste drone voor beginners Ryze Tello Drone Amazon

$ 99,00
 

Beste Racing Drone DJI FPV Amazon

$1298.00
 

p>

Onze technologie ontploft niet (zoveel)

Laten we ten slotte een van de meest voorkomende gebeurtenissen in Star Trek – technologie ontploft. Star Trek-technologie lijkt een voorliefde te hebben voor pyrotechniek en extreem slechte veiligheidsnormen, van warp-kerninbreuken tot exploderende consoles. OSHA zou de hele zaak jaren geleden hebben gesloten. Sommige zekeringen zouden helpen, en wat gebeurde er met veiligheidsgordels?

Onze technologie daarentegen is veel stabieler. We hebben behoorlijk wat glitches en bugs, maar onze technologie resulteert zelden in explosies. Dat wil niet zeggen dat onze technologie perfect is, maar we hebben zeker een lange weg afgelegd in het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van onze gadgets, voertuigen en andere technologie.

Echt, wil eigenlijk nog steeds dat replicators een ding zijn, maar ik hoop dat we nooit transporters uitvinden!

GERELATEERD: Hoe je elke 'Star Trek'-film streamt in 2022

LEES VOLGENDE

  • › De beste slimme rookmelders van 2023
  • › Google Wallet krijgt een upgrade op Android-telefoons
  • › Ik heb een leren telefoonhoesje gekocht en ik ga nooit meer terug
  • › Update iTunes nu op Windows om een ​​beveiligingsfout te verhelpen
  • › Hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en vervangen
  • › Wat is er gebeurd met tweebeeld-tv's?