5 sätt att se om din telefon avlyssnas

0
48
Hannah Stryker/How-To Geek

För att se om din telefon avlyssnas, leta efter appar som använder för mycket batteri eller data, lyssna efter konstiga ljud i telefonsamtal och se efter konstigt beteende som slumpmässig mikrofonaktivering eller omdirigerade webbplatser. Du kan också använda MMI- eller USSD-koder för att kontrollera din vidarekopplingsstatus.

På gott och ont är våra smartphones alltid med oss, så om någon trycker på kameran eller mikrofonen är det ett allvarligt problem. Men hur kan du se om din telefon avlyssnas och hur skyddar du dig?

Innehållsförteckning

Hur du vet om din telefon avlyssnas
1. Dålig batteritid
2. Konstiga ljud
3. Onormalt hög dataanvändning
4. Ovanlig aktivitet
5. Webbplatser ser konstiga ut
Hur du skyddar din telefon från att bli avlyssnad

Hur du vet om din telefon avlyssnas< /h2>

Om någon får tillgång till din telefon kan de eventuellt skicka falska e-postmeddelanden, läsa dina personliga meddelanden, spela in dina samtal och alla möjliga andra skändliga beteenden. Men kan du ens se om någon har hackat din telefon? Här är några saker att hålla utkik efter.

1. Dålig batteritid

Om din telefon ständigt överhettas till synes utan anledning och batteriet laddas ur snabbt utan någon uppenbar orsak, kan din telefon bli hackad. Skadlig programvara som körs i bakgrunden kan tömma batteriet utan att några appar körs och kan vara allt från skadlig programvara som läser din e-post till spionprogram för samtalsinspelning.

Om du redan är en stor telefonanvändare blir ditt batteri antagligen varmt ändå. Streaming av video eller spela spel under långa perioder, till exempel, kommer att få din telefon att värmas upp vilket är ganska normalt. Om du inte har använt telefonen mycket och batteriet fortfarande värms upp eller inte kan hålla en laddning, kanske du vill leta efter skadlig programvara.

För att göra det, kontrollera dina batteriinställningar. På antingen en Android-telefon eller iPhone kan du se vilka appar som använder mest batteri genom att gå till Inställningar > Batteri, där du ser vilka appar som använder mest ström. Om det finns appar på den listan som du inte kommer ihåg att ha installerat, eller en app från tredje part som inte borde använda mycket ström, avinstallera dem omedelbart.

För mer detaljerade instruktioner, se våra guider för att kontrollera batterianvändning på Android och kontrollera iPhone-batterianvändning. Lär dig sedan hur du tar bort Android-appar eller tar bort iPhone-appar.

RELATERAT: Så undviker du skadlig programvara på Android

2. Konstiga ljud

Ett högt hum eller konstigt, pulserande statisk ström på linjen kan vara ett tecken på att dina samtal spelas in. Om du hör statiska eller andra konstiga ljud som att klicka eller pip, även när du inte ringer någon, är det ytterligare ett tecken, särskilt när din telefon har avlyssnats av polisen.

Att höra dessa ljud en eller två gånger slumpmässigt är förmodligen okej, men om det händer konsekvent, kontrollera din telefon. Du kan prova att använda en app för ljudbandbreddssensor från en annan telefon inställd på en låg frekvens. Om den tar upp flera ljud under loppet av en minut kan din telefon äventyras.

3. Onormalt hög dataanvändning

Spionprogram och skadlig programvara kommer rutinmässigt att använda mycket data eftersom de ständigt skickar tillbaka information till den som hackat din enhet. Om din plats- eller dataikoner längst upp på skärmen regelbundet rör sig eller lyser, kan det vara ett tecken på att någon skickar data från din telefon eller fjärrstyr den. Högre dataanvändning än normalt kan också visa sig som en högre telefonräkning om du inte har ett obegränsat dataabonnemang.

Båda iPhone och Android-telefoner låter dig kontrollera din dataanvändning för att se om din telefon är (möjligen) avtappad. För att göra det på en iPhone, gå till Inställningar > Cellulär. På Android, gå till Inställningar > Nätverk & Internet. Det kan också finnas under Anslutningar > Dataanvändning eller > Mobildataanvändning.

4. Ovanlig aktivitet

Om din telefon har problem med att stänga av kan det vara ett tecken på att den avlyssnas. Att slumpmässigt stänga av sig själv är ytterligare ett tecken på problem. När du stänger av telefonen, kontrollera om bakgrundsbelysningen förblir tänd även när telefonen är avstängd eller om avstängningen misslyckas helt och hållet.

Andra konstiga beteenden som din telefon kan uppvisa om den har äventyrats inkludera popup-annonser, skärmen som lyser upp slumpmässigt och meddelanden du inte känner igen som tvingar dig att följa okända länkar. Prestanda blir också ofta långsammare.

Se också upp för att din kamera eller mikrofon slås på slumpmässigt. Om du fortsätter att se kameralampan tändas när du inte öppnade en app som använder kameran, kan det vara ett tecken på att din telefon har blivit hackad. Viss skadlig programvara låter hackare komma åt din kamera utan att tända ljuset, så gräv alltid djupare om du tycker att något är skumt.

RELATERAT: Kan din iPhone Bli hackad?

5. Webbplatser ser konstiga ut

Vissa former av skadlig programvara kan infiltrera din webbläsare, visa dig en falsk webbsida som ser legitim ut och sedan samla in dina inloggningsuppgifter när du skriver in dem. Om du surfar på din telefon och webbsidan är du’ tittar på agerar konstigt eller ser inte riktigt ut som det är tänkt, stäng webbläsaren och kontrollera telefonen för skadlig programvara genom att skanna den eller ta den till en professionell.

Hur du skyddar din telefon från att bli avlyssnad

Om du vill vara säker på att din telefon aldrig äventyras, undvik att ladda ner appar som inte finns från Google Play Butik eller Apples App Store. Även när du använder de vanliga appbutikerna, gör dock en Google-sökning av appen och utvecklaren för att dubbelkolla att de är på nivån innan du laddar ner; dåliga appar kan ibland komma förbi sina granskningsprocesser.

Ladda ner betrodda anti-malware- och antivirusappar och använd dem regelbundet. Om du har råd med ett premiumabonnemang, gör det. Om inte finns det några fantastiska gratisalternativ tillgängliga.

Att använda ett VPN för att dölja din riktiga IP-adress kan göra det svårare för någon som försöker spåra dig att fastställa din plats. Om du kan, prova några och använd en regelbundet när du är offentligt eller på en osäkrad anslutning.

Du kan också kontrollera och se om dina samtal och meddelanden vidarekopplas till andra enheter med hjälp av MMI-koder (Man-Machine Interface). De kommer att vara olika beroende på nätverk men kan tillåta dig att upptäcka och stänga av all obehörig vidarebefordran. För att använda dem, slå önskad MMI-kod med din knappsats och tryck sedan på ringknappen.

Om du är på ett GSM-nätverk (som AT&T och T-Mobile):

  • *#002# — Listar alla inställningar för samtal och vidarekoppling av data
  • ##002# — Rensar alla inställningar för samtal och vidarekoppling av data

Om du är på ett CDMA-nätverk (som Verizon och US Cellular):

  • *72 — Listar alla inställningar för samtal och vidarekoppling av data
  • *73 — Rensar alla inställningar för samtal och vidarekoppling av data

Tyvärr fungerar MMI-koder bara på Android-enheter, men du kan använda USSD-koden (Unstructured Supplementary Service Data) *#21# på iPhone för att kontrollera din status för vidarekoppling av samtal och se om dina samtal vidarekopplas någon annanstans.

Om du har gjort din due diligence men du fortfarande upplever dessa symtom, ta din telefon till en professionell. Det är troligt att de kommer att ha verktygen för att skanna djupare och ta bort all dålig programvara som kan orsaka problemet.

The Best Antivirus Software of 2023 Bästa antivirusprogramvaran överlag Bitdefender Internet Security Shop Bästa gratis antivirusprogramvaran Avira Free Security Shop Bästa antivirusprogramvaran för Windows Malwarebytes Premium Shop Bäst Antivirusprogram för Mac Intego Mac Internet Security X9 Shop Bästa antivirusprogram för Android Bitdefender Mobile Security Shop LÄS NÄSTA

  • › Vad hände med tv-apparater med två bilder?
  • › 6 sätt som vår teknik är bättre än Star Trek
  • › Google Wallet får en uppgradering på Android-telefoner
  • › Uppdatera iTunes på Windows nu för att åtgärda ett säkerhetsfel
  • › 10 Kodi-funktioner du bör använda
  • › Hur du testar och byter ut ditt CMOS-batteri