5 manieren om te zien of uw telefoon wordt afgetapt

0
73
Hannah Stryker/How-To Geek

Om te zien of je telefoon wordt afgeluisterd, zoek je naar apps die te veel batterij of data verbruiken, luister je naar rare geluiden in telefoontjes en let op raar gedrag zoals willekeurige microfoonactivering of omgeleide websites. U kunt ook MMI- of USSD-codes gebruiken om uw doorschakelstatus te controleren.

Voor beter of slechter, onze smartphones zijn altijd bij ons, dus als iemand op de camera of microfoon tikt, is dat een serieus probleem. Maar hoe weet je of je telefoon wordt afgeluisterd en hoe bescherm je jezelf?

Inhoudsopgave

Hoe weet u of uw telefoon wordt afgeluisterd
1. Slechte batterijduur
2. Rare geluiden
3. Abnormaal hoog dataverbruik
4. Ongebruikelijke activiteit
5. Websites zien er vreemd uit
Hoe u uw telefoon kunt beschermen tegen afluisteren

Hoe u kunt zien of uw telefoon wordt afgeluisterd< /h2>

Als iemand toegang krijgt tot uw telefoon, kunnen ze mogelijk nep-e-mails verzenden, uw persoonlijke berichten lezen, uw oproepen opnemen en allerlei andere snode gedragingen. Maar kun je zelfs zien of iemand je telefoon heeft gehackt? Hier zijn een paar dingen om op te letten.

1. Slechte levensduur van de batterij

Als uw telefoon voortdurend schijnbaar zonder reden oververhit raakt en de batterij snel leeg raakt zonder duidelijke oorzaak, is uw telefoon mogelijk gehackt. Schadelijke software die op de achtergrond wordt uitgevoerd, kan uw batterij leegmaken zonder dat er apps worden uitgevoerd. Dit kan variëren van malware die uw e-mail leest tot spyware voor het opnemen van gesprekken.

Als je al een zware telefoongebruiker bent, wordt je batterij waarschijnlijk toch heet. Als je bijvoorbeeld video streamt of gedurende lange tijd games speelt, kan je telefoon opwarmen, wat vrij normaal is. Als je je telefoon niet vaak hebt gebruikt en de batterij nog steeds warm wordt of niet kan worden opgeladen, wil je misschien controleren op schadelijke software.

Controleer hiervoor uw batterij-instellingen. Op een Android-telefoon of iPhone kunt u zien welke apps de meeste batterij verbruiken door naar Instellingen > Batterij, waar je ziet welke apps het meeste stroom verbruiken. Als er apps op die lijst staan ​​waarvan u zich niet herinnert dat u ze hebt geïnstalleerd, of een app van derden die niet veel stroom zou moeten verbruiken, verwijdert u deze onmiddellijk.

Zie voor meer gedetailleerde instructies onze handleidingen voor het controleren van het batterijgebruik op Android en het controleren van het iPhone-batterijgebruik. Leer vervolgens hoe u Android-apps of iPhone-apps kunt verwijderen.

GERELATEERD: Malware op Android vermijden

2. Rare geluiden

Een hoge bromtoon of vreemde, pulserende ruis op de lijn kan een teken zijn dat uw gesprekken worden opgenomen. Als u statische of andere vreemde geluiden hoort, zoals klikken of piepen, zelfs als u niet iemand belt, is dat een ander teken, vooral wanneer uw telefoon is afgetapt door de politie.

Het is waarschijnlijk oké om deze geluiden een of twee keer willekeurig te horen, maar als het consequent gebeurt, controleer dan je telefoon. U kunt proberen een sensor-app voor geluidsbandbreedte te gebruiken vanaf een andere telefoon die is ingesteld op een lage frequentie. Als het in de loop van een minuut meerdere geluiden oppikt, is uw telefoon mogelijk gecompromitteerd.

3. Abnormaal hoog dataverbruik

Spyware en malware gebruiken routinematig veel gegevens, omdat ze voortdurend informatie terugsturen naar degene die uw apparaat heeft gehackt. Als uw locatie- of gegevenspictogrammen boven aan uw scherm regelmatig bewegen of oplichten, kan dat een teken zijn dat iemand gegevens vanaf uw telefoon verzendt of deze op afstand bedient. Een hoger dataverbruik dan normaal kan ook leiden tot een hogere telefoonrekening als u geen onbeperkt data-abonnement heeft.

Met zowel iPhones als Android-telefoons kunt u uw dataverbruik controleren om te zien of uw telefoon wordt (mogelijk) afgetapt. Om dit op een iPhone te doen, gaat u naar Instellingen > Mobiel. Ga op Android naar Instellingen > Netwerk & internetten. Het kan ook onder Verbindingen > Gegevensgebruik of > Mobiel dataverbruik.

4. Ongebruikelijke activiteit

Als je telefoon problemen heeft met afsluiten, kan dat een teken zijn dat er wordt afgeluisterd. Willekeurig vanzelf afsluiten is een ander teken van problemen. Controleer bij het uitschakelen van uw telefoon of de achtergrondverlichting aan blijft, zelfs als de telefoon is uitgeschakeld, of als het afsluiten helemaal mislukt.

Andere vreemde gedragingen die uw telefoon kan vertonen als deze is gecompromitteerd omvatten pop-upadvertenties, het scherm licht willekeurig op en berichten die u niet herkent en die u ertoe aanzetten onbekende links te volgen. De prestaties gaan ook vaak achteruit.

Pas ook op dat uw camera of microfoon willekeurig wordt ingeschakeld. Als je het cameralampje blijft zien branden terwijl je geen app hebt geopend die de camera gebruikt, kan dit een teken zijn dat je telefoon is gehackt. Sommige schadelijke software geeft hackers toegang tot uw camera zonder het licht aan te doen, dus graaf altijd dieper als u denkt dat er iets mis is.

GERELATEERD: Can Your iPhone Gehackt worden?

5. Websites zien er vreemd uit

Sommige vormen van schadelijke software kunnen uw browser infiltreren, u een nep-webpagina laten zien die er legitiem uitziet en vervolgens uw inloggegevens verzamelen wanneer u ze typt. Als u op uw telefoon browst en de webpagina naar kijken gedraagt ​​zich vreemd of ziet er niet helemaal uit zoals het hoort, sluit de browser en controleer uw telefoon op malware door deze te scannen of naar een professional te brengen.

Hoe u uw telefoon kunt beschermen tegen afluisteren

Als u er zeker van wilt zijn dat uw telefoon nooit wordt gehackt, download dan geen apps die niet afkomstig zijn uit de Google Play Store of de App Store van Apple. Zelfs als u de reguliere app-winkels gebruikt, moet u echter een Google-zoekopdracht uitvoeren in de app en de ontwikkelaar om te controleren of ze op hetzelfde niveau zijn voordat u downloadt; slechte apps kunnen af ​​en toe voorbij hun controleprocessen komen.

Download vertrouwde anti-malware- en antivirus-apps en gebruik ze regelmatig. Als je een premium abonnement kunt betalen, doe het dan. Zo niet, dan zijn er enkele geweldige gratis opties beschikbaar.

Het gebruik van een VPN om uw echte IP-adres te verbergen, kan het moeilijker maken voor iemand die u probeert te volgen om uw locatie vast te stellen. Als je kunt, probeer er dan een paar uit en gebruik er regelmatig een als je in het openbaar bent of een onbeveiligde verbinding hebt.

U kunt ook controleren of uw oproepen en berichten worden doorgestuurd naar andere apparaten met behulp van Man-Machine Interface (MMI)-codes. Ze verschillen afhankelijk van het netwerk, maar kunnen u in staat stellen ongeautoriseerd doorsturen te ontdekken en af ​​te sluiten. Om ze te gebruiken, kiest u de gewenste MMI-code met uw toetsenbord en drukt u vervolgens op de belknop.

Als u zich op een GSM-netwerk bevindt (zoals AT&T en T-Mobile):

  • *#002# — Toont alle instellingen voor het doorschakelen van oproepen en gegevens
  • ##002# — Wist alle instellingen voor het doorsturen van oproepen en gegevens

Als u zich op een CDMA-netwerk bevindt (zoals Verizon en US Cellular):

  • *72 — Toont alle instellingen voor het doorschakelen van oproepen en gegevens
  • *73 — Wist alle instellingen voor het doorsturen van oproepen en gegevens

Helaas werken MMI-codes alleen op Android-apparaten, maar u kunt de USSD-code (Unstructured Supplementary Service Data) *#21# op iPhone gebruiken om uw doorschakelstatus en kijk of uw oproepen ergens anders worden doorgeschakeld.

Als je je due diligence hebt gedaan maar nog steeds last hebt van deze symptomen, breng je telefoon dan naar een professional. De kans is groot dat ze de tools hebben om dieper te scannen en slechte software te verwijderen die het probleem zou kunnen veroorzaken.

The Best Antivirus Software of 2023 Beste antivirussoftware in het algemeen Bitdefender Internet Security Shop Beste gratis antivirussoftware Avira Free Security Shop Beste antivirussoftware voor Windows Malwarebytes Premium Shop Beste Antivirussoftware voor Mac Intego Mac Internet Security X9 Shop Beste antivirussoftware voor Android Bitdefender Mobile Security Shop LEES VOLGENDE

  • › Wat is er gebeurd met tweebeeld-tv's?
  • › 6 manieren waarop onze technologie beter is dan die van Star Trek’s
  • › Google Wallet krijgt een upgrade op Android-telefoons
  • › Update iTunes nu op Windows om een ​​beveiligingsfout te verhelpen
  • › 10 Kodi-functies die u zou moeten gebruiken
  • › Hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en vervangen