10 Kodi-funktioner du bör använda

0
56
Jason Montoya/How-To Geek

Kodi är en gratis och öppen källkodsapp för mediacenter som är tillgänglig för de flesta större plattformar inklusive Windows, macOS, Linux, Android och till och med Raspberry Pi. Det är den perfekta plattformen för en hemmabio-dator eftersom den har några knockout-funktioner.

Spela nästan vilken mediekälla som helst

< p>Kodi är först och främst en medieuppspelningslösning, så det är betryggande att den spelar ett stort antal format och källor. Detta inkluderar lokala media på interna eller externa enheter; fysiska medier som Blu-Ray-skivor, CD-skivor och DVD-skivor; och nätverksprotokoll inklusive HTTP/HTTPS, SMB (SAMBA), AFP och WebDAV.

Enligt den officiella Kodi-wikin är ljud- och videobehållare och formatstöd enligt följande:

  • Behållarformat: AVI, MPEG, WMV, ASF, FLV, MKV/MKA (Matroska), QuickTime, MP4, M4A, AAC, NUT, Ogg, OGM, RealMedia RAM/RM/RV /RA/RMVB, 3gp, VIVO, PVA, NUV, NSV, NSA, FLI, FLC, DVR-MS, WTV, TRP och F4V.
  • Videoformat:MPEG-1, MPEG-2, H.263, MPEG-4 SP och ASP, MPEG-4 AVC (H.264), H.265 (från Kodi 14) HuffYUV, Indeo, MJPEG, RealVideo, RMVB, Sorenson, WMV, Cinepak.
  • Ljudformat: MIDI, AIFF, WAV/WAVE, AIFF, MP2, MP3, AAC, AACplus (AAC+), Vorbis, AC3, DTS, ALAC, AMR, FLAC, Monkey’s Audio (APE), RealAudio, SHN, WavPack, MPC/Musepack/Mpeg+, Shorten, Speex, WMA, IT, S3M, MOD (Amiga Module), XM, NSF (NES Sound Format) , SPC (SNES), GYM (Genesis), SID (Commodore 64), Adlib, YM (Atari ST), ADPCM (Nintendo GameCube) och CDDA.

Utöver detta finns det stöd för de vanligaste bildformaten, undertextformat som SRT och den typ av metadatataggar du vanligtvis hittar i filer som ID3 och EXIF.

Strömma lokal media över nätverket

Kodi designades i första hand för nätverksuppspelning, vilket gör det till en idealisk lösning för att komma åt nätverksinnehåll. Det är här som stöd för vanliga nätverksformat som Windows-fildelning (SMB) och macOS-fildelning (AFP) är särskilt praktiskt. Dela dina filer som vanligt och få tillgång till dem med en enhet som kör Kodi på samma nätverk.

Josh Hendrickson/How-To Geek

Media stöder andra streamingprotokoll som UPnP (DLNA) för streaming från andra mediaservrar, möjligheten att spela upp webbströmmar över HTTP, FTP-anslutningar och Bonjour. Du kan kartlägga dessa nätverksplatser som en del av ditt bibliotek när du ställer in samlingar, så att de fungerar som vanliga lokala medier.

Det finns också “mycket begränsat stöd” för AirPlay-streaming, med Kodi som en server. Du kan aktivera detta under Inställningar > Tjänster > AirPlay, även om Windows- och Linux-användare måste installera andra beroenden.

Ladda ner omslag, beskrivningar och mer

Kodi låter dig bygga upp ett mediabibliotek, som är kategoriserat efter typ. Detta inkluderar filmer, TV-program, musik, musikvideor och mer. Media importeras genom att ange dess plats och typ, så det fungerar bäst om du har kategoriserat det här mediet (behåll till exempel alla dina filmer i en mapp och dina musikvideor i en annan).

När du gör detta kommer Kodi automatiskt att använda den relevanta metadataskrapan för att ta reda på mer information om ditt bibliotek. Detta inkluderar omslagsbilder som boxkonst, beskrivningar av media, fanart och annan information. Detta gör att bläddra genom din samling till en rikare och mer polerad upplevelse.

Du kan också välja att ignorera biblioteket och komma åt media per mapp om det är mer din grej.

Gör Kodi till din egen med Skins

Kodis grundläggande hud är ren, modern och ser bra ut på allt från en liten surfplatta till en enorm 8K-tv. Å andra sidan är en av Kodis bästa funktioner dess anpassningsbarhet. Du kan ladda ner och använda andra skal, anpassa ljuden som mediacentret gör och till och med designa dina egna teman från grunden.

Du hittar ett 20-tal teman att ladda ner från i Kodi-tilläggsarkivet under tillägg > Nedladdningssektion. Alternativt kan du ladda ner skal från någon annanstans och tillämpa dem på Kodi.

Utöka Kodi med tillägg

It’ Det är inte bara skinn som du kan ladda ner i Kodi. Mediacentret innehåller ett stort antal tillägg inom det officiella arkivet, som du kan komma åt under Tillägg > Ladda ner. Dessa tillåter dig att massivt expandera på vad som är möjligt med mediacentret och förvandla det till något mycket kraftfullare.

Använd dessa tillägg för att lägga till streamingtjänster som lokala on-demand-TV-leverantörer, onlinekällor som YouTube och Vimeo och molnlagringstjänster som OneDrive och Google Drive. Du kan också använda tillägg för att aktivera musikuppspelning från källor som Bandcamp, SoundCloud och radioleverantörer.

Kodi kan också användas som en virtuell konsol genom användning av emulatorer och inbyggda spelklienter. Lägg till ett stort antal emulatorer med Libretro (RetroArch), MAME-klienter, plus startprogram för klassiska spel som Doom, Cave Story och Wolfenstein 3D.

< p>Du kan också ladda ner skärmsläckare för när ditt mediacenter är inaktivt, visualiseringar för musikuppspelning och knyta Kodi till andra tjänster eller appar som du kanske redan använder som Plex, Trakt och Transmission BitTorrent-klienten.

Utöka befintlig funktionalitet för att ladda Kodi genom att lägga till fler källor för nedladdning av undertexter, fler väderleverantörer för den inbyggda väderfunktionaliteten och fler skrapor för att skapa ett rikare mediebibliotek.

Utöver detta , kan du hitta Kodi-tillägg utanför de officiella arkiven. Lägg till tredjepartsförråd för att få tillgång till alla möjliga konstiga och underbara tillägg. Du bör alltid se till att du litar på ett arkiv innan du lägger till det,

Titta på live-tv och använd Kodi som en DVR/PVR

Kodi kan också användas för att titta på TV, komplett med en elektronisk programguide (EPG) för att se vad som händer med en blick. Utöver detta kan du konfigurera Kodi att bete sig som en DVR/PVR genom att spela in live-TV till disk för senare uppspelning. Mediacentret kommer till och med att kategorisera dina inspelningar åt dig så att de är lättare att hitta.

Den här funktionen kräver viss konfiguration, och du måste använda ett av de tv-tunerkort som stöds samt en DVR-backend. Om live-TV är viktigt för dig är det förmodligen värt att följa DVR-installationsguiden för att få allt att fungera.

UPnP/DLNA-strömning till andra enheter

Kodi kan också fungera som en mediaserver med hjälp av DLNA-strömningsprotokollet som fungerar med UPnP (universell plug-and-play). DLNA står för Digital Living Network Alliance och det hänvisar till det organ som hjälpte till att standardisera grundläggande mediaströmningsprotokoll. Du kan aktivera den här funktionen under Inställningar > Tjänster.

När du har gjort det kommer biblioteket du har byggt i Kodi att vara tillgängligt för streaming någon annanstans på ditt lokala nätverk. Detta är idealiskt om ditt primära mål är att ha ett snyggt mediacenter i vardagsrummet samtidigt som du kan komma åt dina media någon annanstans i huset.

DLNA-strömning fungerar med många smarta TV-apparater utan behov för programvara från tredje part, men även med appar som VLC på standardplattformar.

Styra med appar, kontroller eller webbgränssnittet

< p>Du kan styra Kodi med ditt tangentbord om du har installerat det på en standardplattform, men mediacentret fungerar utan tvekan bättre med en dedikerad kontroller. iPhone- och iPad-användare kan använda den officiella Kodi-fjärrkontrollen medan Android-användare kan använda Kore. Båda apparna är gratis att använda, även om det finns fler premium-fjärrappar på App Store och Google Play.

Kodi kan också styras med spelkontroller som den trådlösa Xbox Core-kontrollern med hjälp av inställningarna under Inställningar > System > Inmatning. Detta är idealiskt om du ska använda din mediacenterdator för att också spela spel. Alternativt kan du använda CEC över HDMI med din TV:s standardfjärrkontroll, använda Bluetooth- och RF-fjärrkontroller (radiofrekvens) eller styrsystem för hemautomation.

Du kan aktivera Kodi webbgränssnitt för att ge full uppspelning under Inställningar > Tjänster > Kontrollera. För att detta ska fungera måste du först ställa in ett lösenord, och du måste känna till den lokala IP-adressen (eller värdnamnet) för din Kodi-enhet. Du kan använda webbgränssnittet för att styra allt, från enkel uppspelning till att ändra Kodi-inställningar.

Konfigurera flera profiler

Om du använder Kodi i ett hushåll med flera användare och du vill ha en unik användarupplevelse, ställ in flera profiler under Inställningar > Profiler. Du kan sedan aktivera inloggningsskärmen så att det är det första du ser när du startar Kodi.

Genom att göra detta kan du skapa en anpassad upplevelse med anpassade vyinställningar (som skal) , låsta mappar, separata mediebibliotek och unika inställningar per användare.

Åtkomst till systeminformation och loggar

Under Inställningar hittar du ett avsnitt för Systeminformation och en händelselogg. Systeminformation ger dig en snabb genomgång av den aktuella installationen, från hårdvaran inuti din värddator till den aktuella versionen av Kodi och ledigt utrymme kvar. Du kommer också att kunna se värdens aktuella IP-adress, vilket är praktiskt om du vill använda webbgränssnittet från en annan enhet.

Förutom hårdvaruinformation, du’ 8217;kommer också att kunna se hur mycket systemminne som används för närvarande samt systemets CPU-användning och aktuella temperaturer.

< p>Händelseloggen är också praktisk om du någon gång försöker felsöka kraschar. Om du försöker hitta ett problem, se till att du aktiverar felsökningsloggning under Inställningar > System för att få så mycket information som möjligt.

Testa Kodi idag

Kodi är gratis, öppen källkod och under aktiv utveckling. Om du letar efter ett gränssnitt för ditt mediacenter bör du ladda ner det och prova idag. Applikationen innehåller ett stort antal funktioner och funktionalitet, och du kan utöka detta ytterligare med tillägg.

Mini-datorer är idealiska mediacenter, perfekta för att installera Kodi. Kolla in våra populäraste mini-datorer för några shoppingidéer.

The Best Mini PCs of 2023 Best Mini PC Overall MINISFORUM EliteMini UM690 Amazon

$669.90
 

Bästa Mini Apple PC (Mac) Apple Mac Mini M2 (2023) Amazon

597,50 USD
 

Beelink U59 Pro Intel Celeron N5105 Amazon

239,00 USD
259,00 USD Spara 8 %

Bästa Gaming Mini PC Intel NUC 13 Extreme Barebones Kit (i9-13900K) Shoppa Bästa Mini Linux PC Raspberry Pi 4 Model B Shop LÄS NÄSTA

  • › Uppdatera iTunes på Windows nu för att åtgärda ett säkerhetsfel
  • › 6 sätt som vår teknik är bättre än Star Trek
  • › Vad hände med tv-apparater med två bilder?
  • › Hur du testar och byter ut ditt CMOS-batteri
  • › Google Wallet får en uppgradering på Android-telefoner
  • › De bästa smarta rökdetektorerna 2023