10 Kodi-functies die u zou moeten gebruiken

0
51
Jason Montoya/How-To Geek

Kodi is een gratis en open-source mediacentrumtoepassing die beschikbaar is voor de meeste grote platforms inclusief Windows, macOS, Linux, Android en zelfs de Raspberry Pi. Het is het perfecte platform voor een thuisbioscoop-pc omdat het een aantal geweldige functies heeft.

Speel zo ongeveer elke mediabron af

< p>Kodi is in de eerste plaats een oplossing voor het afspelen van media, dus het is geruststellend dat het een groot aantal formaten en bronnen afspeelt. Dit geldt ook voor lokale media op interne of externe schijven; fysieke media zoals Blu-Ray-schijven, cd's en dvd's; en netwerkprotocollen, waaronder HTTP/HTTPS, SMB (SAMBA), AFP en WebDAV.

Volgens de officiële Kodi-wiki is de ondersteuning voor audio- en videocontainers en formaten als volgt:

  • Containerformaten: AVI, MPEG, WMV, ASF, FLV, MKV/MKA (Matroska), QuickTime, MP4, M4A, AAC, NUT, Ogg, OGM, RealMedia RAM/RM/RV /RA/RMVB, 3gp, VIVO, PVA, NUV, NSV, NSA, FLI, FLC, DVR-MS, WTV, TRP en F4V.
  • Video-indelingen:MPEG-1, MPEG-2, H.263, MPEG-4 SP en ASP, MPEG-4 AVC (H.264), H.265 (vanaf Kodi 14) HuffYUV, Indeo, MJPEG, RealVideo, RMVB, Sorenson, WMV, Cinepak.
  • Audioformaten: MIDI, AIFF, WAV/WAVE, AIFF, MP2, MP3, AAC, AACplus (AAC+), Vorbis, AC3, DTS, ALAC, AMR, FLAC, Monkey’s Audio (APE), RealAudio, SHN, WavPack, MPC/Musepack/Mpeg+, Shorten, Speex, WMA, IT, S3M, MOD (Amiga Module), XM, NSF (NES Sound Format) , SPC (SNES), GYM (Genesis), SID (Commodore 64), Adlib, YM (Atari ST), ADPCM (Nintendo GameCube) en CDDA.

Bovendien is er ondersteuning voor de meest gangbare afbeeldingsindelingen, ondertitelindelingen zoals SRT en het soort metadata-tags dat u gewoonlijk aantreft in bestanden zoals ID3 en EXIF.

Lokale media streamen via het netwerk

Kodi is in de eerste plaats ontworpen voor netwerkweergave, waardoor het een ideale oplossing is voor toegang tot netwerkinhoud. Dit is waar ondersteuning voor algemene netwerkformaten zoals Windows file sharing (SMB) en macOS file sharing (AFP) bijzonder handig is. Deel uw bestanden zoals normaal en open ze via een apparaat met Kodi op hetzelfde netwerk.

Josh Hendrickson/How-To Geek

De media ondersteunen andere streamingprotocollen zoals UPnP (DLNA) voor streaming vanaf andere mediaservers, de mogelijkheid om webstreams af te spelen via HTTP, FTP-verbindingen en Bonjour. U kunt deze netwerklocaties in kaart brengen als onderdeel van uw bibliotheek bij het opzetten van collecties, zodat ze zich gedragen als standaard lokale media.

Er is ook “zeer beperkte ondersteuning” voor AirPlay-streaming, waarbij Kodi als server fungeert. U kunt dit inschakelen onder Instellingen > Diensten > AirPlay, hoewel Windows- en Linux-gebruikers andere afhankelijkheden moeten installeren.

Download covers, beschrijvingen en meer

Met Kodi kunt u een mediabibliotheek opbouwen, die is gecategoriseerd op type. Dit omvat films, tv-programma's, muziek, muziekvideo's en meer. Media worden geïmporteerd door de locatie en het type op te geven, dus het werkt het beste als u deze media hebt gecategoriseerd (bewaar bijvoorbeeld al uw films in één map en uw muziekvideo's in een andere).

Wanneer u dit doet, gebruikt Kodi automatisch de relevante metadataschraper om meer informatie over uw bibliotheek te achterhalen. Dit omvat omslagafbeeldingen zoals box-art, beschrijvingen van media, fan-art en andere informatie. Dit maakt het browsen door uw verzameling een rijkere en meer gepolijste ervaring.

U kunt er ook voor kiezen om de bibliotheek te negeren en media per map te openen als dat meer uw ding is.

Maak Kodi je eigen met skins

De basishuid van Kodi is schoon, modern en ziet er geweldig uit op alles, van een kleine tablet tot een enorme 8K-televisie. Aan de andere kant is een van de grootste kenmerken van Kodi de aanpasbaarheid. U kunt andere skins downloaden en toepassen, de geluiden die het mediacentrum maakt aanpassen en zelfs uw eigen thema's helemaal opnieuw ontwerpen.

Je vindt ongeveer 20 thema's om uit te downloaden in de Kodi Add-Ons-repository onder de Add-Ons > Download sectie. U kunt ook skins van elders downloaden en op Kodi toepassen.

Kodi uitbreiden met add-ons

It’ Het zijn niet alleen skins die je kunt downloaden in Kodi. Het mediacentrum bevat een groot aantal add-ons binnen de officiële repository, die u kunt openen onder Add-ons > Downloaden. Hiermee kunt u de mogelijkheden van het mediacenter enorm uitbreiden en er iets veel krachtigers van maken.

Gebruik deze add-ons om streamingdiensten zoals lokale on-demand tv-aanbieders, online bronnen zoals YouTube en Vimeo en cloudopslagdiensten zoals OneDrive en Google Drive toe te voegen. Je kunt ook add-ons gebruiken om het afspelen van muziek mogelijk te maken vanaf bronnen zoals Bandcamp, SoundCloud en radioproviders.

Kodi kan ook worden gebruikt als een virtuele console door het gebruik van emulators en native gameclients. Voeg een groot aantal emulators toe met behulp van Libretro (RetroArch), MAME-clients, plus launchers voor klassieke games zoals Doom, Cave Story en Wolfenstein 3D.

< p>Je kunt ook screensavers downloaden voor als je mediacenter inactief is, visualisaties voor het afspelen van muziek en Kodi koppelen aan andere services of apps die je misschien al gebruikt, zoals Plex, Trakt en de Transmission BitTorrent-client.

Breid de bestaande functionaliteit uit om Kodi een boost te geven door meer bronnen toe te voegen voor het downloaden van ondertitels, meer weerproviders voor de ingebouwde weerfunctionaliteit en meer scrapers om een ​​rijkere mediabibliotheek te creëren.

Daarnaast , kunt u Kodi-add-ons vinden buiten de officiële repositories. Voeg opslagplaatsen van derden toe om toegang te krijgen tot allerlei rare en prachtige add-ons. U moet er altijd voor zorgen dat u een repository vertrouwt voordat u deze toevoegt,

Live tv kijken en Kodi gebruiken als een DVR/PVR

Kodi kan ook worden gebruikt om tv te kijken, compleet met een elektronische programmagids (EPG) om in één oogopslag te zien wat er te zien is. Bovendien kun je Kodi configureren om zich als een DVR/PVR te gedragen door live tv op schijf op te nemen om later af te spelen. Het mediacentrum zal uw opnamen zelfs voor u categoriseren, zodat u ze gemakkelijker kunt vinden.

Deze functionaliteit vereist enige instelling en u moet een van de ondersteunde tv-tunerkaarten gebruiken evenals een DVR-backend. Als live tv belangrijk voor je is, is het waarschijnlijk de moeite waard om de installatiehandleiding van de DVR te volgen om alles werkend te krijgen.

UPnP/DLNA-streaming naar andere apparaten

Kodi kan ook fungeren als een mediaserver met behulp van het DLNA-streamingprotocol dat werkt met UPnP (universele plug-and-play). DLNA staat voor Digital Living Network Alliance en verwijst naar de instantie die heeft geholpen bij het standaardiseren van basisprotocollen voor mediastreaming. U kunt deze functie inschakelen onder Instellingen > Diensten.

Zodra je dit hebt gedaan, is de bibliotheek die je in Kodi hebt gebouwd beschikbaar voor streaming elders op je lokale netwerk. Dit is ideaal als het je primaire doel is om een ​​gepolijst mediacenter in je woonkamer te hebben terwijl je elders in huis nog steeds toegang hebt tot je media.

DLNA-streaming werkt met veel smart-tv's zonder enige noodzaak voor software van derden, maar ook met apps zoals VLC op standaardplatforms.

Controle met apps, controllers of de webinterface

< p>Je kunt Kodi besturen met je toetsenbord als je het op een standaardplatform hebt geïnstalleerd, maar het mediacentrum werkt aantoonbaar beter met een speciale controller. iPhone- en iPad-gebruikers kunnen de officiële Kodi-afstandsbediening gebruiken terwijl Android-gebruikers Kore kunnen gebruiken. Beide apps zijn gratis te gebruiken, hoewel er nog meer premium externe apps beschikbaar zijn in de App Store en Google Play.

Kodi kan ook worden bestuurd met gamecontrollers zoals de Xbox Core draadloze controller met behulp van de configuratie onder Instellingen > Systeem > Invoer. Dit is ideaal als je je mediacenter-pc ook gaat gebruiken om games te spelen. U kunt ook CEC via HDMI gebruiken met de standaardafstandsbediening van uw tv, Bluetooth- en RF-afstandsbedieningen (radiofrequentie) of domoticasystemen gebruiken.

U kunt de Kodi-webinterface inschakelen om volledig af te spelen onder Instellingen > Diensten > Controle. Om dit te laten werken, moet u eerst een wachtwoord instellen en moet u het lokale IP-adres (of de hostnaam) van uw Kodi-apparaat weten. U kunt de webinterface gebruiken om alles te regelen, van eenvoudig afspelen tot het wijzigen van Kodi-instellingen.

Meerdere profielen instellen

Als je Kodi gebruikt in een huishouden met meerdere gebruikers en je wilt een unieke gebruikerservaring, stel dan meerdere profielen in onder Instellingen > profielen. Je kunt dan het inlogscherm inschakelen zodat dit het eerste is dat je ziet als je Kodi opstart.

Hierdoor kunt u een aangepaste ervaring creëren met aangepaste weergave-instellingen (zoals skins) , vergrendelde mappen, afzonderlijke mediabibliotheken en unieke voorkeuren per gebruiker.

Toegang tot systeeminformatie en logboeken

Onder Instellingen vindt u een gedeelte voor Systeeminformatie en een Gebeurtenislogboek. Systeeminformatie geeft u een snel overzicht van de huidige configuratie, van de hardware in uw hostcomputer tot de huidige versie van Kodi en de resterende vrije ruimte. U kunt ook het huidige IP-adres van de host zien, wat handig is als u de webinterface vanaf een ander apparaat wilt gebruiken.

Naast hardware-informatie kunt u 8217;ll kunnen ook zien hoeveel systeemgeheugen momenteel in gebruik is, evenals het CPU-gebruik van het systeem en de huidige temperaturen.

< p>Het gebeurtenislogboek is ook handig als je ooit een crash probeert op te lossen. Als u een probleem probeert op te sporen, zorg er dan voor dat u logboekregistratie voor foutopsporing inschakelt onder Instellingen > Systeem om zoveel mogelijk informatie te krijgen.

Probeer Kodi vandaag nog

Kodi is gratis, open-source en wordt actief ontwikkeld. Als u op zoek bent naar een front-end voor uw mediacenter, moet u deze downloaden en vandaag nog proberen. De applicatie bevat een groot aantal functies en functionaliteit, en u kunt dit verder uitbreiden met add-ons.

Mini-pc's zijn ideale mediacenters, perfect voor het installeren van Kodi. Bekijk onze best aanbevolen mini-pc's voor winkelideeën.

The Best Mini PCs of 2023 Best Mini PC Overall MINISFORUM EliteMini UM690 Amazon

$669.90
 

Beste Mini Apple PC (Mac) Apple Mac Mini M2 (2023) Amazon

$597.50
 

Beelink U59 Pro Intel Celeron N5105 Amazon

$239.00
$259.00 Bespaar 8%

Beste Gaming Mini PC Intel NUC 13 Extreme Barebones Kit (i9-13900K) Winkel Best Mini Linux PC Raspberry Pi 4 Model B Shop LEES VOLGENDE

  • › Update iTunes nu op Windows om een ​​beveiligingsfout te verhelpen
  • › 6 manieren waarop onze technologie beter is dan die van Star Trek’s
  • › Wat is er gebeurd met tweebeeld-tv's?
  • › Hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en vervangen
  • › Google Wallet krijgt een upgrade op Android-telefoons
  • › De beste slimme rookmelders van 2023