Vilken webbläsare erbjuder det bästa integritetsskyddet?

0
48
Jason Montoya/How-To Geek

De bästa webbläsarna för integritet beror på dina behov och kunskap, men Firefox, Tor och Epic erbjuder alla unika funktioner och funktioner som hjälper till att hålla din data privat online. Testkör var och en för att lära dig vad som är bäst för dig och för vilka situationer.

Varje besök på webbplatsen ger värdefull data som säljs till marknadsförare så att riktade annonser kan följa oss runt på webben — såvida du inte använder rätt webbläsare. Men vilken är den bästa webbläsaren för integritet? Det finns otaliga alternativ än Chrome eller Safari om du är orolig för integritet och säkerhet online.

Varför behöver jag ens en privat webbläsare?

Om du inte är medveten om dina webbläsardata bör du vara det. Vi använder våra webbläsare för allt från banker till sociala medier till e-post till onlineshopping, och mycket känslig data delas. Vi bör vara uppmärksamma på vart den informationen tar vägen, vem som kan se den och hur (eller om) vår data lagras.

Eftersom vår data är den huvudsakliga vinstkällan för storteknologi, uppmuntras de att samla in så mycket som möjligt, som de sedan säljer till annonsörer. Marknadsförare riktar sedan in oss med annonser som följer oss runt på webben i dagar eller veckor i taget. Sekretessfokuserade webbläsare kan ta bort det mesta eller hela den påträngande datainsamlingen från onlineupplevelsen.

Även med blockerade cookies, kan webbläsarens fingeravtryck fortfarande skapa en ögonblicksbild av ditt beteende online. I fel händer kan det användas för att identifiera eller utge dig för att vara dig, även om företag hävdar att de anonymiserar insamlad användardata. Även om dåliga skådespelare inte kommer in på ditt bankkonto kan de få tillräckligt med information för att begå identitetsstöld.

De bästa webbläsarna för integritet< /h2>

De bästa sekretesswebbläsarna erbjuder robusta skydd utan att offra funktionalitet, och de är lätta att använda. Vanliga funktioner i en bra sekretesswebbläsare inkluderar:

 • Blockering av webbläsarfingeravtryck
 • Surfning endast med HTTPS
 • Cookieblockerare
 • Mycket starka krypteringsåtgärder, t.ex. Tor-webbläsarens “lökrouting”

Och mer. Webbläsarna vi ser här idag har några eller alla av dessa funktioner och mer. Även vissa vanliga webbläsare som Safari har utökat sitt spel tillräckligt för att inkludera integritetsskydd och kan vara det rätta valet för tillfällig internetanvändning.

1. Mozilla Firefox

Firefox har skapats av den ideella Mozilla Foundation och har varit sekretessfokuserat sedan starten och anses av många vara den bästa integritetswebbläsaren för företag som finns. Den är tillgänglig på Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

Firefoxs kod är öppen källkod, vilket gör det svårt att dölja misstänkta widgetar som kan användas för att i smyg samla in din webbläsardata. Direkt ur förpackningen är den konfigurerad att blockera:

 • spårning av sociala medier
 • cookies för spårning över flera webbplatser
 • spårning i privata fönster
 • krypteringsgruvarbetare
 • manus för fingeravtryck

Firefox skickar också DNS-förfrågningar till en säker lösningstjänst. Säkra resolvers är DNS-servrar som är inställda för extra säkerhet. De kan fungera som ett extra filter mellan dig och internet genom att blockera webbadresser som är kända för att distribuera virus och skadlig kod eller blockera kommunikation med kända botnätverk (botnät).

Om du behöver strängare skydd kan du aktivera dem i inställningsmenyn eller ställ in en anpassad nivå av integritetsskydd. Tillägg låter dig göra ännu mer med alternativ som ett VPN i webbläsaren, vilket kan vara användbart om du måste vara online på en offentlig plats eller på ett osäkrat nätverk.

Allt detta sagt, Firefox är konfigurerad att skicka webbläsar- och användningsinformation tillbaka till Mozilla när du först laddar ner den. Du kan inaktivera den funktionen genom att avmarkera några rutor i området Säkerhet och sekretess i inställningsmenyn.

2. Tor

Den ursprungliga helt privata webbläsaren håller än idag. Många av sekretessfunktionerna Tor använder har plockats upp av andra webbläsare. Firefox, till exempel, använder en liknande metod som Tor’s för att motstå webbläsarfingeravtryck.

En av de främsta anledningarna till att Tor är så användbar för privat surfning är dess flerskiktiga kryptering. Den krypterar användardata tre gånger för tre olika relänoder. Varje nod drivs av en frivillig och avkodar bara en del av data, vilket betyder att ingen person någonsin har hela meddelandet.

RELATERATÄr Tor verkligen anonym och säker?

Tor gör också sitt bästa för att få alla sina webbläsarfönster att se likadana ut, och därigenom motstå webbläsarfingeravtryck eftersom alla användare som surfar med Tor ser likadana ut. Den blockerar cookies och spårare och rensar din webbcache varje gång du stänger den efter en session. Alla dessa funktioner betyder att Tor är i stort sett oslagbart för privat surfning online.

Men på grund av den komplicerade anslutningsproceduren måste den gå igenom för att dölja data, Tor kan vara långsammare än andra webbläsare. Det fungerar inte heller med vissa plugins på grund av dess säkerhets- och säkerhetsåtgärder. För den tekniskt kunniga personen som letar efter anonym surfning (t.ex. journalister som behöver röra på den mörka webben) är Tor ett utmärkt val, men det kommer förmodligen inte att bli din vanliga webbläsare om du inte kan gräva i de avancerade inställningarna .

3. Epic

Om du är en Chrome-användare som letar efter ett enkelt byte kan det här vara den privata webbläsaren för dig. Epic är byggt på Chromium och levereras med alla integritetsskydd på plats som du kan förvänta dig av en säkrare webbläsare, och dess gränssnitt är nästan identiskt med Chrome.

Den här webbläsaren hade en inbyggd VPN-liknande funktion som döljer din sanna IP-adress när du surfar på webben. Den hävdar också att den blockerar ultraljudssignaler för att skydda sig mot attacker från nästan ultraljud, ohörbara trojaner (NUIT), där angripare skickar kommandon till ett måls enheter via nästan ultraljudsljudvågor som är ohörbara för människor. Epic söker också med DuckDuckGo som standard och prioriterar anslutningar till webbplatser som har SSL-kryptering (Secure Socket Layer) och behåller inte webbläsarhistorik.

Det finns dock några nackdelar med Epic. När de testades med EFF’s Cover Your Tracks-verktyget var standardinställningarna för sekretess inte mycket bättre än Chrome, vilket säger att det finns ett visst skydd, men webbläsaren har fortfarande luckor.

Du vill aktivera starkare integritetsåtgärder genom att klicka på paraplyikonen i det övre högra hörnet av webbläsarfönstret för att få bättre skydd mot spårning. Epic’s källkod är inte heller allmänt tillgänglig, vilket innebär att allmänheten i stort inte kan se hur det fungerar och om något misstänkt är gömt där.

Den bästa privata webbläsaren för dig

Allt ovanstående erbjuder bättre säkerhet och integritet än den genomsnittliga webbläsaren som följde med din enhet. Och de tre som nämns här är långt ifrån de enda alternativen. Andra privata webbläsare med berömvärda integritets- och säkerhetsåtgärder inkluderar:

 • Modig webbläsare – Använder lökrouting liknande Tor i privata fönster, men har en betoning på kryptovaluta som vissa kanske inte gillar (som du kan inaktivera om du fortfarande vill använda Brave).
 • Waterfox & #8211; Byggd på Firefoxs kod med strängare integritetsåtgärder. Den kör data via Googles SafeBrowsing-tjänst, men användare kan välja bort det.
 • Opera – En integritetsfokuserad webbläsare som uppdateras med några veckors mellanrum och kommer med en inbyggd VPN-funktion.
 • Mulvad – Fortfarande relativt ny, men gjord av människorna som byggde Tor med starka anti-fingeravtrycksfunktioner.

Vilken du väljer beror på dina behov och nivå av teknisk kunskap. Om anonymitet är av största vikt är Tor ett bra alternativ. Om du bara letar efter en säkrare daglig drivrutin för internet kan Firefox vara bäst. Det viktiga är att vidta åtgärder för att bli smartare när det gäller din onlinesäkerhet, och eftersom alla dessa webbläsare är gratis, är det ganska enkelt att göra.

RELATERAT: 5 sätt att ladda ner en webbläsare på Windows utan en webbläsare

LÄS NÄSTA

 • › Ditt Gigabyte-moderkort kan ha ett säkerhetsfel
 • › MAME stöder nu ännu fler arkadspel
 • › Vad är Google Lens och hur använder du det?
 • › TP-Link har en ny säkerhetskamera utomhus
 • › System76 uppgraderar Thin Galago Pro Linux Laptop
 • › Toyotas nya dataintrång påverkar 260 000 bilägare