Vad hände med TV-apparater med två bilder?

0
62
Pincasso/Shutterstock.com

Tvåbilds-TV som syftar till att ge två tittare samtidigt tittarupplevelser på en enda skärm. Trots det nya konceptet och applikationerna för spel fick dessa tv-apparater inte någon utbredd användning på grund av höga kostnader, begränsade användningsfall och ökningen av alternativa enheter.

I TV-teknikens ständigt föränderliga landskap fångar vissa innovationer allmänhetens fantasi för en kort stund innan de tyst går tillbaka till teknikhistoriens annaler. En sådan innovation var tvåbilds-TV:n. Så, vad hände med denna lovande funktion?

Tvåbilds-TV: hur de fungerar

Tvåbilds-TV har utformats för att tillåta två tittare att titta på olika kanaler eller källor på samma skärm samtidigt. Detta uppnåddes genom en funktion som Sony kallade SimulView. Till skillnad från traditionella Picture-in-Picture (PiP), där en bild sattes in i en mindre ram över huvudbilden, presenterade SimulView två separata helskärmsbilder.

RELATERAT: > Vad har någonsin hänt med plasma-tv?

Tekniken förlitade sig på 3D-teknik med aktiv slutare. TV:n skulle snabbt växla mellan två olika helskärmsbilder. I kombination med specialdesignade glasögon skulle varje tittare bara se en bild, vilket i praktiken ger dem en egen skärm.

Kända exempel

Sony PlayStation 3D Display är det mest välkända exemplet på en tvåbilds-TV. Denna 24-tumsskärm, som släpptes 2011, var främst riktad till spelare. Det gjorde det möjligt för två spelare att spela samtidigt på samma skärm men se sina egna oberoende helskärmsbilder. Denna innovativa funktion eliminerade behovet av traditionella spellägen för delad skärm för flera spelare och erbjöd varje spelare en mer uppslukande upplevelse.

RELATERAT: Gör 3D-bildskärmar en comeback?

Men Sony var inte det enda företaget som ägnade sig åt tvåbilds-TV-teknik. Andra tillverkare introducerade också modeller med liknande kapacitet, även om dessa inte fick så mycket dragkraft eller berömmelse.

LG’s Dual Play-teknik, som finns i några av deras 3D-TV, som LG CINEMA 3D TV, är ett annat utmärkt exempel. Denna teknik använde TV:ns 3D-funktion för att visa två separata 2D-bilder samtidigt. Varje spelare skulle bära en annan uppsättning polariserade glasögon som bara skulle tillåta dem att se sin specifika bild, vilket effektivt förvandlar TV:n till en dubbelskärmsskärm för multiplayer-spel.

Varför köpte ingen dem?

Trots den nya dragningskraften hos tv-apparater med två bilder, nådde de inte riktigt målet på konsumentmarknaden, av flera anledningar.

För det första var kostnaden en viktig faktor. Tekniken var dyr och satte den utom räckhåll för många konsumenter. Människor behövde också investera i flera par specialglasögon, vilket ökade den totala kostnaden.

För det andra var användningsfallet ganska nischat. Även om funktionen var övertygande för spelare, hittade den allmänna TV-tittande publiken färre applikationer för den. De flesta hushåll hade inte ett behov av att titta på två olika kanaler samtidigt. Detta var flera år efter att moderna smartphones och moderna streamingtjänster hade lanserats, så folk kunde redan titta på flera program samtidigt i samma rum med olika enheter.

Kan tvåbildsteknik göra comeback?

Medan den specifika tvåbildstekniken som används i tv-apparater som Sony PlayStation 3D Display kanske inte gör comeback, försvinner inte andan av samtidig innehållskonsumtion var som helst.

Till exempel låter Samsungs Multi View-funktion användare dela upp sin TV-skärm i flera sektioner, som var och en visar innehåll från olika källor. Detta gör att du kan titta på ett TV-program, hålla ett öga på ett sportspel och bläddra genom sociala medier, allt på samma skärm.

Dessutom, VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) teknologier erbjuda ännu mer personliga tittarupplevelser. Med VR kan varje person ha sin egen uppslukande “skärm,” titta på vad de vill, oberoende av andra i rummet.

The Best TVs of 2023 Best TV Overall Samsung S95B Amazon Best Budget TV Hisense U6H Amazon Best 8K TV Samsung QN900B Amazon

4 038,97 USD
6497,99 USD Spara 38 %

Bästa spel-TV LG C2 Amazon Bästa TV för filmer Sony A95K Amazon Bästa Roku TV TCL 6-serien R635 Amazon

833,95 USD
 

Bästa LED-TV Hisense U8H Bästa köp LÄS NÄSTA

  • › 10 vanliga VPN-misstag som människor gör
  • › Dark Mode kommer till Windows Paint
  • › De bästa smarta rökdetektorerna 2023
  • › Jag köpte ett telefonfodral i läder och jag kommer aldrig tillbaka
  • › 9 sätt som Apple Watch kan rädda ditt liv
  • › Google Wallet får en uppgradering på Android-telefoner