Home Dutch SEBI stelt aanvullende openbaarmaking voor voor risicovolle buitenlandse portefeuillebeleggers

SEBI stelt aanvullende openbaarmaking voor voor risicovolle buitenlandse portefeuillebeleggers

0

De Securities and Exchange Board of India (SEBI) heeft woensdag een consultatiedocument uitgebracht over een raamwerk voor het verplicht stellen van aanvullende openbaarmakingen van Foreign Portfolio Investors (FPI's), met name degenen die ofwel geconcentreerde blootstellingen van één groep of aanzienlijke totale posities in hun aandelenbeleggingsportefeuille hebben .

In de paper staat dat is waargenomen dat sommige FPI's een substantieel deel van hun aandelenportefeuille concentreren in één enkel bedrijf/bedrijfsgroep waarin wordt geïnvesteerd. In sommige gevallen zijn deze geconcentreerde posities ook vrijwel statisch geweest en lange tijd gehandhaafd.

Dergelijke geconcentreerde investeringen in een enkel bedrijf of groep waarin wordt geïnvesteerd, geven aanleiding tot bezorgdheid en de mogelijkheid dat promotors van dergelijke bedrijfsgroepen, of andere investeerders die in onderling overleg handelen, de FPI-route zouden kunnen gebruiken om wettelijke vereisten te omzeilen, zoals het handhaven van minimale openbare aandeelhouderschap (MPS). , aldus het consultatiedocument. Als dit het geval zou zijn, is de schijnbare free float in een beursgenoteerd bedrijf misschien niet de echte free float, waardoor het risico op prijsmanipulatie in dergelijke scrips toeneemt, aldus het.

“Om het risico van omzeiling van regelgeving zoals MPS te verkleinen en om mogelijk misbruik van de FPI-route om deze te omzeilen te voorkomen, wordt voorgesteld maatregelen voor meer transparantie op te leggen voor het volledig identificeren van alle houders van eigendoms-, economische en zeggenschapsrechten voor bepaalde objectief geïdentificeerde FPI's met een hoog risico die aan bepaalde criteria voldoen”, aldus het consultatiedocument.

Het document heeft voorgesteld om FPI's te categoriseren in hoog, matig en laag risico. Alle FPI's behalve de overheid en overheidsgerelateerde entiteiten zoals centrale banken, staatsinvesteringsfondsen en pensioenfondsen of openbare retailfondsen zullen worden gecategoriseerd als FPI's met een hoog risico.

Het zei dat dergelijke onthullingen niet beperkt mogen worden door enige materialiteitsdrempels die zijn vastgesteld door de PMLA-regels (Prevention of Money Laundering) en FPI-regelgeving.

Het consultatiedocument komt een paar maanden nadat de in de VS gevestigde shortseller Hindenburg in haar onderzoeksrapport, uitgebracht in januari van dit jaar, had beweerd dat sommige FPI's een aanzienlijk belang hadden in de beursgenoteerde bedrijven van de Adani Group. De Groep heeft deze beschuldigingen ontkend.

Advertentie

“Het is duidelijk dat dit consultatiedocument zijn oorsprong vindt in de Adani-aandelenkwestie, waar SEBI de uiteindelijke begunstigden van sommige buitenlandse portefeuille-investeringen in Adani-aandelen niet kon identificeren, aangezien de bestaande regelgeving laks is bij het identificeren van de echte eigenaren van veel investeringen,” zei VK Vijayakumar, Chief Investment Strategist bij Geojit Financial Services.

Om te voorkomen dat MPS wordt omzeild, wordt in het consultatiedocument van de SEBI voorgesteld dat FPI's met een hoog risico, die meer dan 50 procent van hun eigen vermogen Asset Under Management (AUM) in één enkele bedrijfsgroep houden, moeten voldoen aan de vereisten voor aanvullende openbaarmakingen.

FPI's met een enkele India/India-gerelateerde bedrijfsgroepblootstelling van minder dan 25 procent van hun totale beheerd vermogen op regelingsniveau kunnen worden geherclassificeerd als matig risico en kunnen daarom worden vrijgesteld van enige vereisten voor aanvullende openbaarmakingen. , aldus de krant.

Advertentie

Het zei dat de nieuwe FPI's die net met investeringen zijn begonnen, de drempel van 50 procent groepsconcentratie mogen overschrijden tot een periode van zes maanden zonder dat er aanvullende informatie nodig is. Na 6 maanden zal elke overschrijding van de concentratiedrempel van 50 procent door dergelijke FPI's echter leiden tot de vereiste van aanvullende openbaarmakingen.

De noodzaak van aanvullende openbaarmakingen is niet van toepassing in gevallen waarin bestaande FPI's die in de proces om hun investeringen af ​​te bouwen. Ze kunnen tijdelijk de investeringsdrempel van 50 procent in een enkele bedrijfsgroep overschrijden, op voorwaarde dat de portefeuille van dergelijke FPI's binnen zes maanden wordt afgebouwd.

Bestaande FPI's met een hoog risico die een concentratiedrempel van meer dan 50 procent in een enkele bedrijfsgroep hebben, krijgen zes maanden de tijd om deze blootstelling onder de 50 procent te brengen, voordat de noodzaak van aanvullende openbaarmakingsvereisten van kracht wordt.

p>

“Als dergelijke aanvullende gedetailleerde informatie niet wordt verstrekt waar nodig, wordt de FPI-registratie ongeldig. Dergelijke FPI's zouden binnen 6 maanden moeten worden afgebouwd', adviseerde de krant.

De paper stelde voor dat bestaande FPI's met een hoog risico met een totale participatie in Indiase aandelenmarkten van meer dan Rs 25.000 crore binnen 6 maanden moeten voldoen aan aanvullende gedetailleerde openbaarmakingsvereisten, anders zou de FPI zijn AUM onder de drempel moeten brengen.< /p>Advertentie

FPI's met een hoog risico die in de toekomst de Rs 25.000 crore AUM-drempel overschrijden, moeten binnen 3 maanden na de gebeurtenis voldoen aan aanvullende gedetailleerde openbaarmakingsvereisten, anders zou de FPI zijn AUM binnen het tijdsbestek onder de drempel moeten brengen.< /p>

Volgens het consultatiedocument, per 31 maart 2023 FPI AUM van ongeveer Rs 2,6 lakh crore (of ongeveer 6 procent van het totale FPI-vermogen AUM, en minder dan 1 procent van de totale Indiase marktkapitalisatie van aandelen ) kunnen mogelijk worden geïdentificeerd als FPI's met een hoog risico die voldoen aan ofwel de 50 procent groepsconcentratie of de Rs 25.000 crore drempels voor de omvang van het fonds.

Advertentie

De markttoezichthouder verduidelijkte dat de voorgestelde aanvullende openbaarmakingsvereisten op geen enkele manier invloed zullen hebben op FPI's met een laag risico en een gemiddeld risico.

Lees ook

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Olie-aankopen uit Rusland op nieuw hoogtepunt in mei met 42% aandeel in de ruwe olie van India…

Dienstensector stuwt BBP-groei naar 6,1% in Q4

Previous article FIR tegen officier die water uit het reservoir liet lopen om telefoon te vinden, 2 anderen
Next article Center heropent het venster om een ​​​​chipproductieplan van $ 10 miljard aan te vragen