Regeringen godkänner plan för cirkulär ekonomi i smarta städer

0
74

Fackets kabinett godkände på onsdagen City Investments to Innovate, Integrate and Sustain (CITIIS) 2.0 för att främja cirkulär ekonomi i 18 smarta städer som ska väljas ut genom en tävling.

Den totala finansieringen för programmet. — Rs 1 760 crore — kommer från lån från franska utvecklingsbyrån (AFD) och Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), en tysk utvecklingsbank; och ett anslag på 106 crore Rs från Europeiska unionen, sade regeringen i ett uttalande.

programmet startar i år och kommer att pågå till 2027, med stöd av National Institute of Urban Affairs.

“Programmet har för avsikt att stödja konkurrenskraftigt utvalda projekt som främjar cirkulär ekonomi med fokus på integrerad avfallshantering på stadsnivå, klimatorienterade reformåtgärder på statlig nivå och institutionell förstärkning och kunskapsspridning på nationell nivå”, lyder uttalandet.< /p>

Den första versionen av programmet, CITIIS, lanserades 2018 av ministeriet för bostads- och stadsfrågor (MoHUA), AFD, EU och NIUA med en total utgift på 933 miljoner Rs. Tolv städer av 100 smarta städer valdes ut för detta.

CITIIS 2.0 kommer att inkludera ekonomiskt och tekniskt stöd till 18 städer för att utveckla projekt om klimattålighet, med fokus på integrerad avfallshantering. I den andra komponenten kommer alla stater och UT att vara berättigade till stöd för att inrätta klimatcentrum, skapa klimatdataobservatorier på statlig och stadsnivå och kapacitetsuppbyggnad för kommunal personal.

Enligt en källa i MoHUA, de projekt som sannolikt kommer att finansieras genom systemet skulle vara insamling och transport av avfall, inklusive överföringsstationer; automatiserade återvinningsanläggningar; biometaniseringsanläggningar; anläggningar för bearbetning av bygg- och rivningsavfall; och sanitära deponier.

Annons

En cirkulär ekonomi innebär marknader som ger incitament till att återanvända produkter, snarare än att skrota dem och sedan utvinna nya resurser. I en sådan ekonomi återförs alla former av avfall, såsom kläder, metallskrot och föråldrad elektronik, till ekonomin eller används mer effektivt, enligt FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD).

Läs även< figure class="non_premium_icon">Krav på sexuella tjänster, minst 10 fall av ofredande beskrivs i …

Brij Bhushan erbjöd sig att köpa kosttillskott för mig om jag gav efter för sexuella framsteg…

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/Stoltenberg-med-tyska-utrikesministern-Annalena-Baerbock-och-USA-statssekreteraren-Antony-Blinken-i-Oslo. -AP.jpg?resize=450 250" />

Jens Stoltenberg: “Säkerheten inte längre regional… vad händer i Asien matt…

'Vår policy skulle vara liknande': Rahul Gandhi stöder Centers ståndpunkt om Russ. ..

En tjänsteman sa att minst en stad skulle väljas ut från varje region – norr, nordöst, öst, central, väst och söder – om landet.

© The Indian Express (P) Ltd