Qatars premiärminister, talibanchefen håller hemliga afghanska samtal

0
60

Qatars premiärminister höll hemliga samtal med talibanernas högsta ledare denna månad om att lösa spänningarna med det internationella samfundet, sade en källa som informerades om mötet, vilket signalerade en ny vilja från Afghanistans härskare att diskutera sätt att avsluta sin isolering.

Mötet den 12 maj i den södra afghanska staden Kandahar mellan Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani och Haibatullah Akhunzada är det första som den tillbakadragna talibanchefen är känd för att ha hållit med en utländsk ledare.

USA:s president Joe Bidens administration informerades om samtalen och “samordnar i alla frågor som diskuteras” av paret, inklusive att främja dialogen med talibanerna, sade källan.

Källan, som talade på villkor av anonymitet, sa att andra frågor som Sheikh Mohammed tog upp med Haibatullah inkluderade behovet av att upphöra med talibanernas förbud mot flickor& #8217; utbildning och kvinnors anställning.

Mötet representerar en diplomatisk framgång för Qatar, som har kritiserat talibanernas restriktioner för kvinnor samtidigt som de använt långvariga band med den islamistiska rörelsen för att driva på för ett djupare engagemang i Kabul av det internationella samfundet. USA har lett krav på att talibanerna ska upphöra med förbuden mot flickor’ skolgång och kvinnor som arbetar, inklusive för FN-organ och humanitära grupper, för att återställa deras rörelsefrihet och föra in afghaner utanför talibanernas led i regeringen.

Läs också | Qatars emir utser ny premiärminister, återutnämner energi- och finansministrar i regeringsombildning

Källans kommentarer antydde att Washington stödde att höja vad som har varit improduktiva samtal på lägre nivå i hopp om ett genombrott som kan få slut på världens enda förbud av sitt slag och lindra allvarliga humanitära och finansiella kriser som har orsakat tiotals miljoner afghaner hungriga och arbetslösa.

Vita huset avböjde att kommentera samtalen. Utrikesdepartementet och Qatars ambassad i Washington svarade inte på förfrågningar om kommentarer. Talibanerna svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

isUtbildning, sysselsättningisRestriktionerna för kvinnors skolgång och arbete har hindrat humanitärt bistånd och är viktiga skäl till att inget land har erkänt talibanstyret sedan de tog makten i augusti 2021, efter att den väststödda regeringen kollapsade när de sista USA-ledda internationella trupperna lämnade efter två decennier av krig.

Talibanernas behandling av kvinnor och flickor kan uppgå till ett brott mot mänskligheten, enligt en FN-rapport som presenterades i mars vid rådet för mänskliga rättigheter i Genève. Talibanerna säger att de respekterar kvinnors rättigheter i linje med deras tolkning av islamisk lag och afghanska seder.

Haibatullah, en hårdför islamist, har visat liten villighet att kompromissa med sina påbud. Hans möte med Sheikh Mohammed tyder dock på att han är öppen för att utforska vägar för att få slut på Afghanistans isolering och förstärka hjälpprogram när landet sjunker i hunger och fattigdom.

Annons

“Det var ett mycket positivt möte,” sa källan. Haibatullah var “mycket intresserad” i att fortsätta en dialog med det internationella samfundet.

Läs också | Maktkamp vid afghanska ambassaden när ambassadören kämpar för att stanna på kontoret

Men ett eventuellt erkännande från andra länder av talibanadministrationen, vars höga medlemmar fortfarande omfattas av amerikanska och internationella sanktioner, är långt ifrån säkerställt med tanke på deras behandling av kvinnor och dåliga resultat för mänskliga rättigheter.

Sheikh Mohammed tog upp med Haibatullah måste häva förbuden mot kvinnors utbildning och sysselsättning, inklusive förbudet för dem att arbeta för FN-organ och andra humanitära grupper, sade källan.

Talibanadministrationen har lovat sedan januari skriftliga riktlinjer tillåta hjälpgrupper att arbeta med kvinnlig personal.
Talibanerna i mars 2022 blockerade flickor från gymnasieskolor och utökade förbudet till universitet i december.

De säger att de kommer att öppna gymnasieskolor igen för flickor när “förhållanden” har uppfyllts, inklusive utarbetande av en islamisk kursplan.

Att hantera humanitär kris

Annons

Sheikh Mohammed och Haibatullah diskuterade också ansträngningar för att åtgärda Afghanistans humanitära kris, sa källan.

FN säger att nästan tre fjärdedelar av Afghanistans 40 miljoner människor behöver hjälp och de har varnat för att finansieringen håller på att torka ut.
Sheikh Mohammed, sade källan, tog upp med Haibatullah de “fortsatta ansträngningarna på marken” av talibanerna om bekämpning av terrorism, en uppenbar hänvisning till Kabuls strävan att krossa ett medlemsförbund för Islamiska staten.

Annons

Talibanernas främsta ideologiska fiende är huvudsakligen baserad i östra Afghanistan men har riktat sig mot minoriteter och ambassader. i Kabul.

USA och dess allierade säger att talibanerna hamnar medlemmar av al-Qaida och de pakistanska talibanerna. De afghanska talibanerna förnekar det.

Annons

Sheikh Mohammed, som också fungerar som Qatars utrikesminister, träffade offentligt i Kandahar Mullah Hassan Akhund, talibanernas premiärminister, samma dag som han träffade högsta ledare. Han åtföljdes av Qatars underrättelsechef.

Ingen sida avslöjade dock samtalen med Haibatullah.

Han lämnar nästan aldrig Kandahar men har varit den främste religiösa, politiska och militära ledaren för talibanerna sedan 2016, och väglett rörelsen till seger över den väststödda Kabul-regeringen.

Qatar tillät militanterna att öppna en politisk kontor i Doha 2013 och underlättade deras samtal med Washington som ledde till 2020 års uppgörelse om ett tillbakadragande av den USA-ledda internationella styrkan som de kämpade mot i 20 år.

Även om den lilla golfmonarkin inte har några formella diplomatiska förbindelser med Afghanistan, är dess Kabulambassad öppen och representerar USA:s intressen där.

Läs även

Kina kritiserar USA:s plan för handelsavtal med Taiwan

Jordans kronprins gifter sig med saudisk arkitekt i ceremoni fullspäckad med stjärnor …

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/Capture-1.jpg?resize=450,250" />

Argentinsk meteorolog blir första kvinnliga chef för FN:s väderorgan

De fem bästa berättelserna från USA: House godkänner en skuldtaksräkning, Oklahoma domstol…

Qatar har länge pressat det internationella samfundet att komma överens om en “färdplan” steg för att talibanerna ska få erkännande, med argumentet att en isolering av Afghanistan kan förvärra den regionala säkerheten.