Protest van worstelaars: vertrouwen op politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait belt vandaag met khap meet

0
45

Een DAG nadat de worstelaars hun protest naar Haridwar brachten – waar ze dreigden hun medailles in de Ganga te ‘dompelen’, maar toegaf na tussenkomst van boerenleiders – drong minister van Sport Anurag Thakur er woensdag bij hen op aan om Delhi te “vertrouwen” Politieonderzoek en “wees geduldig” tot het einde.

Ondertussen riep de nationale president van de Bharatiya Kisan Union (BKU), Naresh Tikait, die zich dinsdag naar Haridwar haastte en de worstelaars overhaalde om de onderdompeling van hun medailles vijf dagen uit te stellen, donderdag een bijeenkomst van khap-leiders bijeen in het dorp Sauram in Muzaffarnagar. Hij zei dat leiders van 30-35 khaps uit Uttar Pradesh, Haryana, Uttarakhand en Punjab naar verwachting de mahapanchayat zullen bijwonen.

Protesterende worstelaars zitten bij Har ki Pauri, in het district Haridwar. (PTI)

Het telefoontje van Tikait zou onrust hebben veroorzaakt bij een deel van de BJP-leiders van Western UP, die vrezen dat het de verspreiding van protesten in de regio zal aanwakkeren.

De protesten zijn grotendeels beperkt tot Delhi en Haryana, dus ver.

Lees | IOC komt tussenbeide, steunt worstelaars: (28 mei) behandeling zeer verontrustend, atleten beschermen, onbevooroordeeld onderzoek uitvoeren

“Onze enige eis is dat Brij Bhushan Sharan Singh eerst wordt gearresteerd. We zullen later andere kwesties bespreken”, vertelde Tikait aan The Indian Express.

Brij Bhushan, de voorzitter van de Wrestling Federation of India (WFI) en een BJP-parlementslid van UP, is beschuldigd van seksuele intimidatie en criminele intimidatie door zeven vrouwelijke worstelaars, waaronder een minderjarige. Hij is genoemd in twee FIR's die op 28 april door de politie van Delhi zijn geregistreerd, waaronder een onder de POCSO-wet met betrekking tot de beschuldigingen van de minderjarige worstelaar.

Sangeeta Phogat en Vinesh Phogat worden vastgehouden door de politie. (Express-foto door Amit Mehra)

Volgens een PTI-rapport van Barabanki herhaalde Brij Bhushan woensdag dat de aanklachten tegen hem vals waren. “Ik zeg nogmaals dat zelfs als er ook maar één beschuldiging tegen mij wordt bewezen, ik mezelf zal ophangen.” Als je bewijs hebt, geef het dan aan de rechtbank, en als de rechtbank me ophangt, zal ik het accepteren”, zei hij.

Advertentie Lees | Terwijl de worstelaars van India aan de oevers van de Ganges staan, laten we onze hoofden in schaamte laten hangen

Eerder op de dag zei minister van Sport Thakur tegen verslaggevers in New Delhi dat de worstelaars moeten wachten tot de politie van Delhi haar onderzoek heeft afgerond. “Mijn beste atleten, u moet erop vertrouwen dat het onderzoek dat wordt uitgevoerd door de politie van Delhi… Ik dring er bij de worstelaars op aan geduldig te zijn tot de uitkomst van het onderzoek. Ik dring er ook bij hen op aan om geen stappen te ondernemen die de sport kunnen ondermijnen of een sporter kunnen kwetsen”, zei hij.

Worstelaars Vinesh Phogat, Sangeeta Phogat en Bajrang Punia met supporters tijdens hun protestmars naar het nieuwe parlementsgebouw, in New Delhi, zondag 28 mei 2023. (PTI-foto)

Politieagenten van Delhi zeiden dat er een statusrapport werd ingediend, en zou in de komende weken voor de rechtbank worden ingediend.

Na de oproep van Tikait voor een mahapanchayat, wordt vernomen dat sommige BJP-leiders uit de regio, waaronder het hoofd van de westerse UP-eenheid van de partij, de hoofdstad hebben bereikt en een minister van de Unie hebben ontmoet. Een BJP-leider uit Western UP zou ook met een senior Haryana BJP-leider hebben gesproken en hem hebben verzocht de kwestie met de centrale leiding op te nemen.

Advertentie Lees ook | Protest van worstelaars: het verhaal tot nu toe

Dinsdag sprak BJP Hisar-parlementslid Brijendra Singh zijn steun uit voor de protesterende worstelaars. “Ik voel de pijn en hulpeloosheid van onze worstelaars die hen ertoe dwingen hun leven lang hard werken weg te gooien – de medailles van Olympische Spelen, CWG's, Aziatische Spelen in de heilige Ganges. Absoluut hartverscheurend”, twitterde hij. Eerder had hij de kwestie ook al aan de orde gesteld.

Sakshi Malik, in blue, een Indiase worstelaar die een bronzen medaille won op de Olympische Zomerspelen van 2016, wordt door de politie vastgehouden tijdens een protestdemonstratie in Jantar Mantar. (PTI)

Ook op woensdag werd vernomen dat een minister van de Unie uit de regio de worstelaars had opgeroepen en hen had aangespoord niet te ‘onderdompelen’ hun medailles in de Ganges. Het was na zijn telefoontje en het beroep van Tikait dat de worstelaars hun beslissing terugdraaiden.

Een deel van de BJP-leiders uit Haryana maakt zich ook zorgen over de politieke gevolgen van het protest in de volksvergadering en de Lok Sabha-peilingen volgend jaar. “Deze worstelaars behoren tot onze grootste persoonlijkheden. Als ze gedwongen worden te protesteren om gerechtigheid te krijgen, is dat heel jammer”, aldus een partijleider uit Haryana.

Worstelaars Sakshi Malik, Vinesh Phogat en Bajrang Punia. (Foto: Praveen Khanna)

“Het zijn actieve sporters, geen gepensioneerde atleten. Ze kunnen geen deel uitmaken van oppervlakkige politiek… Deze kwestie had gevoeliger moeten worden aangepakt”, zei de BJP-leider.

Lees ook

Rechterlijk panel onderzoekt geweld in Manipur: Amit Shah

'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'presume mijn telefoon wordt afgeluisterd'

Worstelaars' protest: het verhaal tot nu toe

Te midden Manipur geweld, DGP P Doungal overgeplaatst, Rajiv Kumar om hem te vervangen

Een andere BJP-leider van UP gaf echter de schuld aan de lokale politiek in Haryana.

Met input van ENS

© De Indian Express (P) Ltd