Pleidooi van hindoeïstische vrouwen over het recht om te aanbidden houdbaar: HC op Gyanvapi

0
43

VERWIJZING Een petitie ingediend door de Anjuman Intezamia Masjid-commissie, het Hooggerechtshof van Allahabad (HC) heeft woensdag een bevel van de districtsrechtbank van Varanasi bekrachtigd waarin stond dat hindoeïstische groepen niet worden uitgesloten door de Places of Worship (Special Provisions) Act, 1991 , en de rechtszaak om het recht om in de Gyanvapi-moskee te aanbidden was handhaafbaar.

Vijf hindoeïstische vrouwen hadden een rechtszaak aangespannen om het recht om Maa Shringar Gauri te aanbidden op de buitenmuur van het moskeecomplex naast de Kashi Vishwanath-tempel. Terwijl de hindoeïstische kant zei dat de moskee op de plaats van een tempel was gebouwd, voerden de moslims aan dat de moskee op het terrein van Wakf was gebouwd en dat de wet op de plaatsen van aanbidding verbood het karakter van de moskee te veranderen.

Op 12 september vorig jaar had de districtsrechtbank de betwisting van de Anjuman Intezamia Masjid-commissie tegen de civiele procedure afgewezen. “Volgens de aanklagers aanbaden ze zelfs na 15 augustus 1947 dagelijks Maa Sringar Gauri, Lord Ganesh en Lord Hanuman tot het jaar 1993. Als deze bewering wordt bewezen, wordt de rechtszaak niet uitgesloten door sectie 4 van de Places of Worship (Special Provisions) Act, 1991,” had het gezegd.

Explained | Gyanvapi-moskeecommissie verplaatst Allahabad HC: Wat is de volgorde die ze hebben aangevochten

De moskeecommissie diende vervolgens een herzieningsverzoek in bij de HC, dat woensdag door rechter JJ Munir werd afgewezen. Het moskeecomité had betoogd dat de rechtszaak was verjaard door de Places of Worship (Special Provisions) Act, 1991, en de Waqf Act.

“De rechtbank heeft het bevel van de districtsrechtbank bevestigd en zei dat de rechtszaak die was aangespannen door de vrouw is onderhoudbaar”, zei advocaat Syed Ahmad Faizan, die de moskeecommissie vertegenwoordigde.

“Deze uitspraak heeft het potentieel om een ​​precedent te scheppen dat zou kunnen leiden tot een toename van frivole rechtszaken over geschillen tussen hindoetempels en moskeeën. Door hun slim opgestelde beweringen te onderhouden dat ze niet expliciet streven naar de religieuze bekering van de plaats of een verandering in het religieuze karakter ervan, wat specifiek wordt uitgesloten door sectie 4 van de Places of Worship Act, heeft de rechtbank een pand van Pandora geopend; s doos met juridische uitdagingen. Wat ze eigenlijk willen, wordt hier voor niemand verborgen gehouden', zei Senior Advocate SFA Naqvi, die namens de moskeecommissie verscheen.

“De ruzies in de zaak vonden plaats in november en december vorig jaar. De rechtbank had haar bevel op 23 december vorig jaar gereserveerd. De HC heeft nu gezegd dat het pak onderhoudbaar is en het horen waard is. De zaak wordt behandeld door de districtsrechtbank van Varanasi en zal daar worden voortgezet', vertelde advocaat Har Shankar Jain, die de hindoeïstische vrouwen vertegenwoordigt die de rechtszaak hebben aangespannen, aan The Indian Express.

Advertentie

De Places of Worship (Special Provisions) Act, 1991, verbiedt bekering van het religieuze karakter van elke plaats van aanbidding zoals die bestond op 15 augustus 1947. De kant van de moskee had aangevoerd dat de wet van 1991 de civiele rechtszaak verbiedt die het recht op aanbidding zoekt in het moskeeterrein. De hindoeïstische kant voerde aan dat tot 1993 de regelmatige aanbidding van Maa Shringar Gauri was toegestaan ​​in de “achterkant van Gyanvapi”. Sinds 1993, zeiden ze, beperkte het districtsbestuur van Varanasi de toegang tot slechts één keer per jaar.

In mei vorig jaar had het door de rechtbank bevolen videografisch onderzoek van de Kashi Vishwanath-tempel-Gyanvapi-moskee melding gemaakt van een structuur, waarvan werd beweerd dat het een “shivling” was door de hindoeïstische kant en een “fontein” door de moslimkant, binnen het moskeeterrein.

Eerder deze maand had de Allahabad HC een lager gerechtelijk bevel vernietigd en opdracht gegeven voor een “wetenschappelijk onderzoek” inclusief koolstofdatering van de “Shivling”. De rechtbank had het bevel uitgevaardigd in dezelfde rechtszaak – ingediend door de vrouwen die het recht op aanbidding wilden.

Lees ook

Eisen voor seksuele gunsten, minstens 10 gevallen van aanranding beschreven in .. .

Hij bood aan supplementen voor me te kopen als ik toegaf aan seksuele avances: worstelaar

'Ons beleid zou vergelijkbaar zijn': Rahul Gandhi steunt het standpunt van Centre over Rusland…

Wrestlers' protest: het verhaal tot nu toeAdvertentie

Een week later stelde het Hooggerechtshof, op 19 mei, de uitvoering van het HC-bevel uit. “Dit zijn zaken waar men een beetje voorzichtig mee moet zijn”, had opperrechter van India D Y Chandrachud gezegd.