Pakistans domstol förlänger Imran Khans borgensprövning i Al Qadir Trust-korruptionsfallet med tre dagar

0
45

Islamabads högsta domstol förlängde i onsdags den tidigare Pakistans premiärminister Imran Khans borgen i Al Qadir Trust-korruptionsfallet med tre dagar och uppmanade honom att vända sig till den relevanta ansvarsdomstolen.

Beslutet utfärdades av en divisionsbänk under ledning av justitieråd Miangul Hassan Aurangzeb.

Tight säkerhet sattes på plats kl. hovrättens lokaler. En video som delas på Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partis officiella Twitter-konto visade att Khan gick in i Islamabad High Court (IHC) när hans säkerhetspersonal höll upp skottsäkra sköldar, rapporterade tidningen Dawn.

< p>IHC förlängde Khans borgen i fallet med tre dagar och uppmanade honom att samtidigt vända sig till den relevanta ansvarsdomstolen.

Den 12 maj utfärdade domstolen ett direktiv som förbjöd myndigheter att arrestera PTI-chef i olika fall, inklusive hemliga, registrerade i hela landet fram till den 15 maj.

I den efterföljande förhandlingen förlängde domstolen ytterligare begränsningen av gripandet till den 31 maj.

Läs även | Varför kaoset i Pakistan borde oroa Indien

Domstolen kommer också att pröva två ytterligare borgensframställningar från den tidigare premiärministern, angående fall som hänför sig till en kränkning av paragraf 144 under ett möte som hölls i Islamabad för att visa stöd för rättsväsendet, såväl som de våldsincidenter som inträffade den 9 maj.

Annons

Eftersom Khan står inför över 100 fall, nomineras Bushra i två fall — Toshakhana (gåvor) och fallet Al-Qadir Trust.

Fallet Al-Qadir Trust hävdar att PTI-chefen och hans fru, Bushra Bibi, skaffade miljarder rupier och mark från ett fastighetsbolag för att legalisera 50 miljarder Rs som identifierades och returnerades till landet av Storbritannien under den tidigare PTI-regeringen .

Under tiden förklarade en ansvarsdomstol i Islamabad borgensförklaringen av Imrans hustru Bushra Bibi i fallet Al Qadir Trust som “infructuous” efter att NAB:s utredningsofficer Mian Umer Nadeem sa att hennes gripande var “inte behövs.”

Annons

Tidigare hade domstolen beviljat Bushra Bibi borgen till den 31 maj.

Under utfrågningen på onsdagen – ledd av domaren Mohammad Bashir – framträdde Bushra Bibi, hennes ombud Khawaja Harris och NABs vice riksåklagare Sardar Muzaffar Abbasi i rätten.

I början av utfrågningen sa Abbasi: “Imran gjorde ett uttalande den 13 maj, där han använde olämpligt språk för NAB, ordföranden och spred falsk propaganda mot ansvarighetsvakthunden.” Han hävdade att PTI-chefens uttalanden med den dåliga avsikten att utöva press på NAB. “Vi slog aldrig till eller attackerade Imran’s bostad i Zaman Park, och vi utfärdade aldrig arresteringsorder på hans fru”, sa riksåklagaren.

Läs också | Anarkister som attackerar statssymboler kvalificerar sig inte för dialog: Pak PM Sharif om Imrans erbjudande om att laga stängsel

Han hävdade att anti-transplantatbyrån inte hade någon “personlig vendetta” mot någon. Han upprepade att NAB inte hade utfärdat hennes arresteringsorder och sa: “När det inte ens finns det där, kan vädjan om borgen ogillas.” Gripandet av Khan den 9 maj av de paramilitära Pakistan Rangers i IHC:s lokaler utlöste oro i Pakistan. För första gången i Pakistans historia stormade demonstranterna arméns högkvarter (GHQ) i Rawalpindi och tände även eld på Corps Commander House i Lahore.

Polisen satte dödssiffran i våldsamma sammandrabbningar till 10 medan Khan’s parti hävdar att 40 av dess arbetare miste livet i skjutningen av säkerhetspersonal.

Läs även

Pakistans reglerande organ för elektroniska medier spärrar sändningstid för 9 maj brott…

'Vandrar med mina söner': Pakistans före detta premiärminister Imran Khan om vad han saknar…

Första sändningen rysk råolja kommer till Pakistan nästa månad

6 dödade, 2 skadade i explosion inne i hus i Pakistans Punjab-provinsAnnons

Khan avsattes från makten i april förra året efter att ha förlorat en misstroendeomröstning i hans ledarskap, som han påstod var en del av en USA-ledd konspiration riktad mot honom på grund av hans oberoende utrikespolitiska beslut om Ryssland, Kina och Afghanistan.