Örat mot marken, Haryana BJP-ledare erkänner partitystnad om brottare som ringer för högt

0
47

Olusten växer inom Haryana BJP när brottarna’ konflikten med centern fortsätter att sträcka sig och ta fart, särskilt i ljuset av Lok Sabha- och Haryana-församlingens omröstningar som kommer nästa år. Även om de flesta av statsledarna har hållit sig borta från protesten, har bara lämnat mätta uttalanden, om några, ett fåtal har uttryckt sig öppet för att stödja brottarna’ kämpa för att söka rättvisa.

Alla de tre brottare som gått i spetsen för protesterna i över fyra månader nu — Sakshi Malik, Vinesh Phogat och Bajrang Punia & # 8212; är infödda i Haryana. Malik är från byn Mokhra i Rohtak, Vinesh från Charkhi Dadri och Punia från byn Khudan i Jhajjar.

Läs också | Brottares protest: Liksom i Mahabharata har makthavarna blundat för sina klagomål

BJP är redan nervös över att chefsminister Manohar Lal Khattar står inför protester och störningar i sina Jan Samvad-program (public connect). Vid några tillfällen tappade Khattar till och med humöret.

Brottarna har fått fullt stöd från de starka bönderna’ fackföreningar i delstaten, som talar om en massprotest mot BJP MP och Wrestling Federation of Indias chef Brij Bhushan Sharan Singh. Det finns redan kvarvarande ilska bland fackföreningarna över de omstridda jordbrukslagarna som centret hade skrotat men efter att bönder hade suttit i protest i ett år vid Delhis gränser.

Läs också | När Indiens brottare står på stranden av Ganges, låt oss hänga med huvudet i skam

Oppositionskongressen ser samtidigt ett gyllene tillfälle i brottarna’ protest, har kastat sin tyngd bakom brottarna. De flesta av brottarna tillhör Jat-gemenskapen, och kongressen har ett starkt stöd bland dem. Brottarna har också stöd av INLD, också ett parti i mitten av Jat, och det nystartade Aam Aadmi-partiet.

Men trots dessa växande röster om stöd för brottarna och allvaret i anklagelserna mot Brij Bhushan, har Haryana BJP:s ledning inte blinkat hittills. Undantagen inkluderar inrikesminister Anil Vij, som erbjöd sig att förmedla brottarna’ krav till “den högsta nivån inom partiet”, Hisar-parlamentarikern Brijendra Singh som sa att han “känner smärtan och hjälplösheten hos våra brottare”, och hans far och tidigare unionsminister Birender Singh, som åkte till Jantar Mantar och träffade brottarna.< /p> Läs också | Newsmaker | Brottares protest: Från Ganga-bankerna, ytterligare en Tikait i förgrunden

Tidigare denna månad hade brottarna till och med sökt Khattar’s stöd och ingripande i frågan. Men CM hade tvättat sina händer och sagt: “Frågan är inte relaterad till Haryana… men till spelarnas lag och unionens regering. Högsta domstolen har redan beordrat registrering av FIRs… En utredning ska följa.”

Annons

Tidigare fackminister Birender Singh sa till The Indian Express på onsdagen att han hade tagit upp frågan med BJP:s president JP Nadda och sagt till honom att “det skulle skada partiets trovärdighet”. Singh sa: “Jag träffade vår partichef två gånger. Båda gångerna sa jag till honom att partiet inte skulle behandla detta som en fråga som rör brottare från en stat. Det är en fråga om allvarlig oro och partiets trovärdighet står på spel. Jag bad honom [Nadda] att ingripa, prata med sportministeriet eller vem som helst kan lösa problemet i godo, så snart som möjligt. Jag sa att vi pratar om kvinnors egenmakt, så vi borde agera på det.”

Läs också | Kongressen satsar på brottares protest mot BJP i Haryana, men bekämpar ett hinder

”Jag sa också till partipresidenten att även om det uppfattas som att de [brottarna] arbetar på uppdrag av något politiskt parti eller har varit anstiftad av någon behöver deras röster höras och bör höras. De tar upp ett problem som borde åtgärdas”, tillade Singh.

Han tog också upp frågor om kontrollen av idrottsförbund, sa han. “Problemet ligger hos politiker, särskilt de som har makten, såväl som industrimän och byråkrater som driver sådana federationer. Regeringen bör införa reformer i sättet att driva idrottsförbund.”

Annons Läs också | “Känn smärtan och hjälplösheten hos våra brottare”: Haryana-ledare stöder demonstranter

Frågade om brottarna’ protest, sade Haryana BJP-president Om Prakash Dhankar att han hade tagit upp det med unionens sportminister Anurag Thakur. “Jag betonade att de som protesterar vid Jantar Mantar är våra döttrar och att de borde få rättvisa. Ministern sa att de säkerligen kommer att få rättvisa”, sa Dhankar.

En annan senior BJP-ledare sa: ”Det råder ingen tvekan om att saken inte hör till Haryana. Men det är det som är problemet… BJP är ett kaderbaserat parti och CM kan inte uttala sig så mycket om saken.”

Läs även

Statsregeringen slocknade, Amit Shahs Mission Manipur involverade att återställa förtroendet…

Möt den andliga ledaren som hjälper MP-kongressen att slå BJP i Hindutva-spelet

När man ser bortom Shinde Sena, funderar BJP på MNS-booster för NDA som Fadnavis, Ra…

En ledare bortom Nitish partilinje: fallet med RS Dy-ordförande Harivansh

En annan BJP ledaren medgav att partiets tystnad i frågan kan bumerang. “Det finns vissa frågor som måste hanteras ovanför partipolitiken. Man bör ha modet att inte bara säga sina åsikter, utan också lyssna på och förstå verkligheten på marken. Oavsett orsaken bakom protesten kan en försening av att nå en logisk slutsats förändra uppfattningarna på plats.”