Nordkoreas spionsatellituppskjutning misslyckas när raketen faller i havet

0
60

Nordkoreas försök att sätta landets första spionsatellit i rymden misslyckades på onsdagen, ett bakslag för ledaren Kim Jong Uns strävan att öka sin militära kapacitet när spänningarna med USA och Sydkorea ökar.

Efter ett ovanligt snabbt erkännande av misslyckande, lovade Nordkorea att genomföra en andra uppskjutning efter att ha fått reda på vad som gick fel med raketlyftet. Det tyder på att Kim fortfarande är fast besluten att utöka sin vapenarsenal och utöva mer press på Washington och Seoul medan diplomatin har avstannat.

Sydkorea och Japan uppmanade kort invånarna att ta skydd under lanseringen.

Den sydkoreanska militären sa att de räddade ett föremål som antas vara en del av den kraschade nordkoreanska raketen i vatten 200 kilometer väster om den sydvästra ön Eocheongdo. Senare släppte försvarsministeriet bilder av en vit metallcylinder som den beskrev som en misstänkt raketdel.

En satellituppskjutning av Nordkorea är ett brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner som förbjuder landet från att genomföra någon uppskjutning baserad på ballistisk teknologi. Observatörer säger att Nordkoreas tidigare satellituppskjutningar hjälpte till att förbättra dess långdistansmissilteknologi. Nordkoreanska långdistansmissiltester har under de senaste åren visat en potentiell räckvidd som kan nå hela den kontinentala USA, men externa experter säger att Nordkorea fortfarande har en del arbete att göra för att skaffa fungerande kärnvapenmissiler.

Den nyutvecklade Chollima-1-raketen avfyrades kl. 06.37 vid norra Sohae Satellite Launching Ground i nordväst, med Malligyong-1-satelliten. Raketen störtade utanför den koreanska halvöns västra kust efter att den tappade dragkraften efter separeringen av dess första och andra etapp, uppger Nordens officiella koreanska centrala nyhetsbyrå.

Sydkoreas militär sa att den nordkoreanska raketen hade “en onormal flygning” innan den föll i vattnet. Japans chefsminister Hirokazu Matsuno sa till reportrar att inget föremål troddes ha nått rymden. Nordkoreanska medier sa att landets rymdbyrå kommer att undersöka vad den kallar “de allvarliga defekter som avslöjades” av uppskjutningen och genomföra en andra uppskjutning så snart som möjligt.

Annons

“Det är imponerande när den nordkoreanska regimen faktiskt erkänner misslyckande, men det skulle vara svårt att dölja faktumet att satellituppskjutningen misslyckades internationellt, och regimen kommer sannolikt att erbjuda en annan berättelse inrikes,” Leif-Eric Easley, professor vid Ewha Universitetet i Seoul, sa. “Det här resultatet tyder också på att Pyongyang snart kan arrangera ytterligare en provokation, delvis för att kompensera för dagens bakslag.”

Adam Hodge, talesperson vid USA:s nationella säkerhetsråd, sa i ett uttalande att Washington starkt fördömer den nordkoreanska uppskjutningen eftersom den använde förbjuden ballistisk missilteknik, ökade spänningarna och riskerade att destabilisera säkerheten i regionen och utanför. FN införde ekonomiska sanktioner mot Nordkorea på grund av dess tidigare satellit- och ballistiska missiluppskjutningar, men har inte svarat på de senaste testerna eftersom Kina och Ryssland, permanenta rådsmedlemmar nu låsta i konfrontationer med USA, har blockerat försök att skärpa sanktionerna.

Seouls militär sa att de stärkte den militära beredskapen i samordning med USA, och Japan sa att de var beredda att reagera på alla nödsituationer. USA sa att de kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa säkerheten i det amerikanska hemlandet och försvaret av Sydkorea och Japan.

Annons

Sydkoreas huvudstad, Seoul, utfärdade varningar över offentliga högtalare och mobiltelefon-textmeddelanden som säger åt invånarna att förbereda sig för evakuering efter att uppskjutningen upptäcktes, och Japan aktiverade ett missilvarningssystem för Okinawa-prefekturen i sydvästra Japan, i raketens misstänkta väg. “Snälla evakuera in i byggnader eller under jord”, sa den japanska varningen.

Japans försvarsminister Yasukazu Hamada sa att Japan planerar att behålla missilförsvarssystem utplacerade på sina södra öar och i sydvästra vatten fram till den 11 juni, vilket är slutet av Nordkoreas aviserade uppskjutningsfönster. KCNA lämnade inga detaljer om raketen och satelliten utöver deras namn. Men experter har tidigare sagt att Nordkorea sannolikt kommer att använda en flytande raket som de flesta av dess tidigare testade långdistansraketer och missiler har gjort.

Även om den planerar en mer utförlig undersökning, tillskrev North's National Aerospace Development Administration misslyckandet till “den låga tillförlitligheten och stabiliteten hos det nya motorsystemet som tillämpas på (bärarraketen)” och “bränslets instabila karaktär”, enligt KCNA.

På tisdagen sa Ri Pyong Chol, en hög nordkoreansk tjänsteman, att norden behövde ett rymdbaserat spaningssystem för att motverka eskalerande säkerhetshot från Sydkorea och USA.

< p>Spionsatelliten som tidigare avslöjades i landets statliga media verkade dock inte vara sofistikerad nog för att producera högupplösta bilder. Vissa externa experter sa att den fortfarande kan upptäcka trupprörelser och stora mål som krigsfartyg och stridsflygplan.

Annons

Nyligen genomförda kommersiella satellitbilder av norra Sohae uppskjutningscenter visade aktiv konstruktion som indikerar att Nordkorea planerar att skjuta upp mer än en satellit. I sitt uttalande på tisdagen sa Ri också att Nordkorea skulle testa “olika spaningsmedel” att övervaka rörelser från USA och dess allierade i realtid. Med tre till fem spionsatelliter skulle Nordkorea kunna bygga ett rymdbaserat övervakningssystem som gör det möjligt att övervaka den koreanska halvön i nästan realtid, enligt Lee Choon Geun, en hedersforskare vid Sydkoreas Science and Technology Policy Institute.

Satelliten är ett av flera högteknologiska vapensystem som Kim offentligt har lovat att introducera. Andra vapen på hans önskelista inkluderar en missil med flera stridsspetsar, en atomubåt, en interkontinental ballistisk missil med fast drivmedel och en hypersonisk missil. I sitt besök hos rymdorganisationen i mitten av maj betonade Kim den strategiska betydelsen av en spionsatellit i Nordkoreas motstånd mot USA och Sydkorea.

Annons

Professorn Easley sa att Kim sannolikt har ökat trycket på sina forskare och ingenjörer att skjuta upp spionsatelliten när rivaliserande Sydkorea framgångsrikt lanserade sin första kommersiella satellit ombord på den inhemskt byggda Nuri-raketen tidigare denna månad. Sydkorea förväntas skjuta upp sin första spionsatellit senare i år, och analytiker säger att Kim sannolikt vill att hans land ska skjuta upp sin spionsatellit före söder för att förstärka hans militära meriter hemma.

Efter upprepade misslyckanden satte Nordkorea framgångsrikt sin första satellit i omloppsbana 2012 och den andra 2016. Regeringen sa att båda är jordobservationssatelliter som skjutits upp under dess program för fredlig rymdutveckling, men många utländska experter trodde att båda utvecklades för att spionera på rivaler.

Läs även

Kina kritiserar USA:s plan för handelsavtal med Taiwan

Argentinsk meteorolog blir första kvinnliga chef för FN:s väderorgan

Topp 5 berättelser från USA: House passerar skuldtaksräkning, Oklahoma domstol…

Tjänstemän upptäcker vad som gjorde Venedigs Canal Grande grönAnnons

Observatörer säger att det inte finns några bevis för att satelliterna någonsin har sänt bilder tillbaka till Nordkorea.