Nord-Korea spionsatellittoppskyting mislykkes da raketten faller i havet

0
57

Nord-Koreas forsøk på å sette landets første spionsatellitt ut i verdensrommet mislyktes onsdag som et tilbakeslag for leder Kim Jong Uns innsats for å øke sine militære evner etter hvert som spenningen med USA og Sør-Korea øker.

Etter at en uvanlig rask innrømmelse av feil, lovet Nord-Korea å gjennomføre en ny oppskyting etter å ha fått vite hva som gikk galt med rakettoppskytingen. Det antyder at Kim fortsatt er fast bestemt på å utvide våpenarsenalet sitt og legge mer press på Washington og Seoul mens diplomatiet er stoppet.

Sør-Korea og Japan oppfordret kort innbyggere til å søke ly under oppskytningen.

Det sørkoreanske militæret sa at det berget en gjenstand som antas å være en del av den styrtede nordkoreanske raketten i farvann 200 kilometer vest for den sørvestlige øya Eocheongdo. Senere ga Forsvarsdepartementet ut bilder av en hvit metallsylinder den beskrev som en mistenkt rakettdel.

En satellittoppskyting fra Nord-Korea er et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner som forbyr landet fra å utføre enhver oppskyting basert på ballistisk teknologi. Observatører sier at Nord-Koreas tidligere satellittoppskytinger bidro til å forbedre teknologien for langdistansemissiler. Nordkoreanske langdistansemissiltester de siste årene har vist en potensiell rekkevidde som kan nå hele det kontinentale USA, men eksterne eksperter sier at Nord-Korea fortsatt har noe arbeid å gjøre for å skaffe fungerende kjernefysiske missiler.

den nyutviklede Chollima-1-raketten ble skutt opp klokken 6.37 ved Nords Sohae Satellite Launching Ground i nordvest, med Malligyong-1-satellitten. Raketten styrtet utenfor den koreanske halvøyas vestkyst etter at den mistet skyvekraften etter separasjonen av første og andre trinn, sa Nordens offisielle koreanske sentrale nyhetsbyrå.

Sør-Koreas militær sa at den nordkoreanske raketten hadde «en unormal flytur» før den falt i vannet. Japans regjeringssjef Hirokazu Matsuno sa til journalister at ingen gjenstander antas å ha nådd verdensrommet. Nordkoreanske medier sa at landets romfartsorganisasjon vil undersøke det de kaller “de alvorlige manglene som ble avslørt” ved oppskytningen og gjennomføre en ny oppskyting så snart som mulig.

Annonse

“Det er imponerende når det nordkoreanske regimet faktisk innrømmer feil, men det ville være vanskelig å skjule faktum om en satellittoppskytningsfeil internasjonalt, og regimet vil sannsynligvis tilby en annen fortelling innenlands,” Leif-Eric Easley, professor ved Ewha Universitetet i Seoul, sa. “Dette resultatet tyder også på at Pyongyang snart kan arrangere en ny provokasjon, delvis for å kompensere for dagens tilbakeslag.”

Adam Hodge, en talsperson ved US National Security Council, sa i en uttalelse at Washington sterkt fordømmer den nordkoreanske oppskytningen fordi den brukte forbudt ballistisk missilteknologi, økte spenningen og risikerte å destabilisere sikkerheten i regionen og utover. FN innførte økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av sine tidligere oppskytinger av satellitt- og ballistiske missiler, men har ikke reagert på nylige tester fordi Kina og Russland, permanente rådsmedlemmer nå låst i konfrontasjoner med USA, har blokkert forsøk på å skjerpe sanksjonene.

Seouls militær sa at de økte militær beredskap i koordinering med USA, og Japan sa at de var forberedt på å reagere på enhver nødsituasjon. USA sa at de vil ta alle nødvendige tiltak for å sikre sikkerheten til det amerikanske hjemlandet og forsvaret av Sør-Korea og Japan.

Annonse

Sør-Koreas hovedstad, Seoul, utstedte varsler over offentlige høyttalere og mobiltelefontekstmeldinger som forteller innbyggerne å forberede seg på evakuering etter at oppskytingen ble oppdaget, og Japan aktiverte et missilvarslingssystem for Okinawa-prefekturen i det sørvestlige Japan, i rakettens mistenkte bane. «Vennligst evakuer inn i bygninger eller under jorden,» sa den japanske varslingen.

Japans forsvarsminister Yasukazu Hamada sa at Japan planlegger å holde rakettforsvarssystemer utplassert til sine sørlige øyer og i sørvestlige farvann frem til 11. juni, som er slutten av Nord-Koreas annonserte oppskytningsvindu. KCNA ga ikke detaljer om raketten og satellitten utover navnene deres. Men eksperter sa tidligere at Nord-Korea sannsynligvis vil bruke en rakett med flytende drivstoff, slik de fleste av deres tidligere testede langdistanseraketter og raketter har gjort.

Selv om den planlegger en fyldigere etterforskning, tilskrev North's National Aerospace Development Administration svikten “den lave påliteligheten og stabiliteten til motorsystemet av ny type brukt på () bæreraketten” og “den ustabile karakteren til drivstoffet,” ifølge KCNA.

Tirsdag sa Ri Pyong Chol, en topp nordkoreansk tjenestemann, at nord trengte et rombasert rekognoseringssystem for å motvirke eskalerende sikkerhetstrusler fra Sør-Korea og USA.

< p>Spionsatellitten som tidligere ble avslørt i landets statlige medier, så imidlertid ikke ut til å være sofistikert nok til å produsere høyoppløselige bilder. Noen eksterne eksperter sa at det fortsatt kan være i stand til å oppdage troppebevegelser og store mål som krigsskip og krigsfly.

Annonse

Nylige kommersielle satellittbilder av Sohae-oppskytningssenteret i Nord viste aktiv konstruksjon som indikerer at Nord-Korea planlegger å skyte opp mer enn én satellitt. I sin uttalelse tirsdag sa Ri også at Nord-Korea ville teste «ulike rekognoseringsmidler” å overvåke trekk fra USA og dets allierte i sanntid. Med tre til fem spionsatellitter kan Nord-Korea bygge et rombasert overvåkingssystem som lar det overvåke den koreanske halvøya i nær sanntid, ifølge Lee Choon Geun, en æresstipendiat ved Sør-Koreas Science and Technology Policy Institute.

Satellitten er et av flere høyteknologiske våpensystemer som Kim offentlig har lovet å introdusere. Andre våpen på hans ønskeliste inkluderer et multistridshodermissil, en atomubåt, et interkontinentalt ballistisk missil med fast drivstoff og et hypersonisk missil. I sitt besøk til romfartsorganisasjonen i midten av mai, la Kim vekt på den strategiske betydningen av en spionsatellitt i Nord-Koreas kamp mot USA og Sør-Korea.

Annonse

Easley, professoren, sa at Kim sannsynligvis har økt presset på sine forskere og ingeniører for å skyte opp spionsatellitten da rivaliserende Sør-Korea med suksess lanserte sin første kommersielle satellitt ombord på den innenlandsbygde Nuri-raketten tidligere denne måneden. Sør-Korea forventes å skyte opp sin første spionsatellitt senere i år, og analytikere sier at Kim sannsynligvis vil at landet hans skal skyte opp sin spionsatellitt før sør for å forsterke hans militære legitimasjon hjemme.

Etter gjentatte feil, satte Nord-Korea sin første satellitt i bane i 2012, og den andre i 2016. Regjeringen sa at begge er jordobservasjonssatellitter som ble skutt opp under deres fredelige romutviklingsprogram, men mange utenlandske eksperter trodde begge ble utviklet for å spionere på rivaler.

Les også

Kina kritiserer USAs plan for handelsavtale med Taiwan

Argentinsk meteorolog blir første kvinnelige sjef for FNs værbyrå

Topp 5 historier fra USA: House passerer gjeldstaksregning, Oklahoma-domstolen…

Tjenestemenn oppdager hva som gjorde Venezias Canal Grande grønnAnnonse

Observatører sier at det ikke har vært bevis for at satellittene noen gang har sendt bilder tilbake til Nord-Korea.