När han sitter ner med Gud kan premiärminister Modi förklara för honom hur universum fungerar: Rahul Gandhi i USA

0
83

I en kickstart av sin sex dagar långa rundtur i USA slog senior kongressledare Rahul Gandhi onsdag ut mot Narendra Modis regering och sa att bygget av den nya parlamentsbyggnaden och installationen av “Sengol” (scepter) finns det försök att avleda uppmärksamheten från de “verkliga problemen” som arbetslöshet och prisökningar.

När han talade till en sammankomst av icke-bosatta indianer (NRI) i Santa Clara i Kalifornien, tog Rahul ett svep mot PM Modi och sa att den sistnämnde var bland dem som tror att de vet allt och till och med kan berätta för Gud “vad som pågår. ” “Vår premiärminister är ett sådant exemplar,” sa han.

Läs också | Alla instrument som behövs för politik i Indien som kontrolleras av BJP, RSS: Rahul Gandhi i Kalifornien

Rahul talade länge om sin Bharat Jodo Yatra och de påstådda attackerna mot idén om ett mångsidigt Indien och de konstitutionella värderingarna på Modis vakt -ledd BJP-dispens.

“Anfallet som äger rum i Indien…det äger rum på vårt sätt att leva… Olika språk, olika religioner och det är det som attackeras. Så traditionen i Indien och återigen något som ledare som Guru Nanakji, Basavannaji, Gandhiji betonade var att inte vara under intrycket att man vet allt… att världen är för stor, för komplicerad för att någon person ska tro att han förstår allt och han vet allt,” sa kongressledaren.

“Så det är sjukdomen … att vi har en grupp människor i Indien som är helt övertygade om att de vet allt. Jag tror faktiskt att de tror att de kanske vet ännu mer än Gud. De kunde sitta ner med Gud och ha ett samtal och förklara för honom att du vet om vad som pågår och naturligtvis är vår premiärminister ett sådant exemplar,” sa han.

“Jag tror att om du satte Modiji bredvid Gud, skulle Modi ji börja förklara för Gud hur universum fungerar. Och Gud skulle bli förvirrad över vad jag har skapat. Så det här är vad som händer…Vi har en grupp människor som tror att de förstår allt. De kan prata med forskare och förklara vetenskap för dem. De kan tala med historiker och förklara historien för dem. De kan förklara krigföring för armén, flyga till flygvapnet…vad de vill kan de, sa Rahul till evenemanget. “Och kärnan i det är medelmåttighet. Att de faktiskt inte förstår någonting för i livet kan du inte förstå någonting om du inte är redo att lyssna. Det är den största lärdomen jag lärde mig från Bharat Jodo Yatra att det finns något att lära av alla.”

C. Raja Mohan skriver | Rahul Gandhis besök i USA: Kan kongressen bryta Modi-förtrollningen om den indiska diasporan?

Indien, sa Rahul, har förmågan att absorbera alla idéer som kommer. “Indien har aldrig förkastat någon idé. Alla som har kommit till Indien har tagits emot med öppna armar och deras idéer har absorberats i Indien och det är det Indien som vi gillar. Indien som respekterar resten av världen, Indien som är ödmjukt, Indien som lyssnar, Indien som är tillgiven och det är Indien som du representerar,” sa han.

Annons

Rahul sa sedan till den indiska diasporan: “Om du trodde på ilska, hat, arrogans, skulle du sitta i ett BJP-möte och jag skulle göra Mann ki baat.” Han sa också, “Om du läser vår konstitution är definitionen av Indien i konstitutionen en union av stater och inom vår konstitution är tanken att språken, kulturerna, historien i var och en av våra stater måste skyddas under unionen … BJP och RSS attackerar den idén … och även Indiens konstitution. Det är faktum.”

På frågan om ett spekulerat “förslag” om att öka antalet Lok Sabha-platser till över 800, sa han: “Jag måste titta på exakt hur de tänker på att göra det men jag tror att man måste vara väldigt, väldigt försiktig när man ändrar den representativa strukturen i ett land. Så jag skulle vara väldigt intresserad av att förstå exakt hur de har kommit fram till siffran 800 och vilka kriterier de använder.”

Missa inte | Kvinnors säkerhet mot ojämlikhet: 6 frågor som Rahul Gandhi besvarade i interaktion med indiska diasporan i Kalifornien

Rahul sa: “Dessa saker bör inte göras flitigt. Indien är en konversation, Indien är en förhandling mellan dess språk, mellan dess folk, mellan dess historier och kulturer och den förhandlingen måste vara rättvis … vilket betyder att alla delar av Indien, alla Indiens stater borde känna att det finns rättvisa i processen av förhandling. Om jag ser exakt hur de kommer fram till 800 och vad är designen så skulle jag kunna svara på om jag håller med siffran 800 men jag har inte sett hur de beräknar det.”

Annons

Med hänvisning till det nya parlamentshuset sa Rahul: “Detta är distraktioner. De verkliga problemen i Indien är arbetslöshet, prisökningar, spridning av ilska och hat, ett sönderfallande utbildningssystem, priset på utbildning, priset på hälsovård. Det här är de verkliga problemen. BJP kan inte riktigt diskutera dem så då måste de göra hela spiran… att ligga ner och göra allt det där. Är du inte glad att jag inte ligger ner.”

På en fråga om muslimer som känner sig otrygga i Indien, sa Rahul, “Det känns starkast av det muslimska samfundet eftersom det görs mest direkt mot dem men i själva verket görs det mot alla minoriteter. Jag kan garantera dig att på samma sätt som du känner dig attackerad…Jag kan garantera dig att mina sikhiska bröder känner samma sak, jag kan garantera dig att mina kristna bröder och systrar känner samma sak, jag kan garantera dig att Dalit-gemenskapen känner samma sak, stamsamhället känner samma sak. Faktum är att alla som är fattiga i Indien idag, när han ser på den extrema rikedom som ett begränsat antal människor har, på något sätt känner samma sak som du känner. Det…vad är det som händer? Hur kommer det sig att de här fem människorna har flera miljoner kronor och jag har inget att äta. Så du känner det mest för att det är mest aggressivt riktat mot dig, men det är ett fenomen som utspelar sig mot alla i Indien. Du kan inte skära av hat med hat. Det är omöjligt. Du kan bara skära av hat med kärlek och tillgivenhet.”

Han sa också att “det här händer med jämna mellanrum i Indien”. “Det som till exempel händer med det muslimska samfundet i Indien idag hände med Dalit-samfundet på 80-talet. Om du gick till UP på 80-talet, hände Dalit-gemenskapen… vad som händer med muslimerna…med daliterna. Så med jämna mellanrum händer den här typen av saker och vi måste utmana det, vi måste bekämpa det. Och vi måste bekämpa det med tillgivenhet och inte bekämpa det med hat. Vi kommer att göra det,” sa han.

Under sin turné i tre städer i USA kommer Rahul att ha interaktioner med den indiska diasporan, företagsledare och mediapersoner. Han kommer att ha en rad sådana engagemang i San Francisco, Washington DC och New York.

Läs även

Statsregeringen slocknar, Amit Shahs Mission Manipur involverade att återställa förtroendet…

Möt den andliga ledaren som hjälper MP-kongressen att slå BJP i Hindutva-spelet

När man ser bortom Shinde Sena funderar BJP på MNS-booster för NDA som Fadnavis, Ra…

Öra mot marken, Haryana BJP-ledare erkänner partitystnad om brottare r. ..

Rahul kommer också att hålla ett föredrag vid Stanford University i Silicon Valley om ämnet “The New Global Equilibrium” den 31 maj. Föredraget på Stanford Graduate School of Business anordnas av Center on Democracy, Development och rättsstatsprincipen.

© The Indian Express (P) Ltd