Let-terroristen Abdul Salam Bhuttavi, som tränade 26/11-angripare, dör i Pakistans fängelse

0
40

Hafiz Abdul Salam Bhuttavi, en FN-utpekad terrorist som tränade Lashkar-e-Taiba (LeT) angriparna för 2008 års terrorattack i Mumbai och agerade som outfitens chef kl. Minst två tillfällen dog i ett fängelse i Pakistans Punjab-provins när han avtjänade ett straff för terrorfinansiering, sa hans medhjälpare på onsdagen.

Bhuttavi, som grundade LeTs högkvarter i Muridke i Punjab, var ställföreträdande till den förbjudna Jamaat-ud-Dawa (JuD) chefen och Mumbai attack hjärnan Hafiz Saeed. JuD är frontorganisationen för LeT.

“Bhuttavi, 77, fängslades i District Jail Sheikhupura, cirka 60 km från Lahore, sedan oktober 2019 i ett terrorfinansieringsfall. Den 29 maj kände han svår smärta i bröstet och fördes till sjukhus där han dödförklarades (på grund av hjärtstillestånd) vid ankomsten,” en JuD-tjänsteman berättade för PTI.

Hans begravning hölls vid LeT/JuD-högkvarteret i Muridke där ett stort antal anhängare till den förbjudna organisationen deltog under hög säkerhet.

Läs också | Amerikansk domstol godkänner Tahawwur Ranas utlämning till Indien: Tittar på andra nyckelskyldiga i terrorattackerna i Mumbai 2008 och var de befinner sig just nu

En källa i Punjabs regering sa till PTI att JuD-chefen Hafiz Saeed, som är inlagd på Kot Lakhpat fängelse sedan 2019 och avtjänat flera straff i terrorfinansieringsfall, hade bett regeringen att tillåta honom att närvara vid Bhuttavi’s begravning men tillstånd gavs inte.

En antiterrordomstol i Lahore hade gett Bhuttavi ett fängelsestraff på 16 år i ett terrorfinansieringsärende 2020. Bhuttavi, en nära medhjälpare till Saeed, utsattes för sanktioner från det amerikanska finansdepartementet 2011.

FN. Säkerhetsrådets ISIL (Daesh) och Al Qaidas sanktionskommitté lade Bhuttavi till sin lista över utsedda terrorister i mars 2012.

Annons

Bhuttavi utsågs till terrorist av FN:s säkerhetsråd för att ha “deltagit i finansiering, planering, underlättande, förberedande eller utförandet av handlingar eller aktiviteter genom, i samband med, under namn av, på uppdrag av eller till stöd för av” eller “annars stödjande handlingar och aktiviteter av” LåtT.

En sammanfattning av FN-kommittén beskrev honom som en av grundarna av LeT som fungerade som tillförordnad emir för LeT och JuD vid minst två tillfällen när Saeed hölls fängslad. “Bhuttavi skötte gruppens dagliga funktioner under denna period och fattade oberoende beslut på uppdrag av organisationen,” enligt sammanfattningen. Saeed fängslades också i maj 2002.

Bhuttavi var också en forskare som utfärdade fatwa som godkände LeT/JuD-operationer.”Bhuttavi hjälpte till att förbereda agenterna för terroristattacken i Mumbai, Indien i november 2008, av hålla föreläsningar om fördelarna med martyrdödsoperationer,” sammanfattningen säger.

Annons

Bhuttavi föddes i augusti 1946 i Pattoki, Kasur-distriktet i Punjab, och var chef för 150 JuD-seminarier i Pakistan.Hans hemstad är Dipalpur, Okara-distriktet i Punjab, varifrån den ensamma tillfångatagna LeT-angriparen Ajmal Kasab kom.

Sedan 1992 tog han hand om LeT/JuD-högkvarterets angelägenheter i Muridke innan regeringen tog över sin avgift för fyra år sedan.

Läs även

Jordaniens kronprins gifter sig med saudisk arkitekt i ceremoni fylld med stjärnor …

USA:s kongress godkänner avstängning av skuldgräns, vilket förhindrar standard

Centristiska partier oroade när undersökning visar växande stöd för tysk extremhöger

Topp 5 amerikanska berättelser idag: pojke med indiskt ursprung vinner stavningsbi, senaten passerade…

LeT var ansvarig för att utföra terrorattacken i Mumbai 2008 som dödade 166 människor, inklusive sex amerikaner. Det amerikanska finansdepartementet utsåg Saeed som en speciellt utpekad global terrorist, och USA har sedan 2012 erbjudit en belöning på 10 miljoner USD för information som ställer Saeed inför rätta. Han listades under FN:s säkerhetsråds resolution 1267 i december 2008.