Lancering spionagesatelliet Noord-Korea mislukt als raket in zee valt

0
49

De poging van Noord-Korea om de eerste spionagesatelliet van het land de ruimte in te sturen mislukte woensdag in een tegenslag voor leider Kim Jong Un's poging om zijn militaire capaciteiten te vergroten nu de spanningen met de Verenigde Staten en Zuid-Korea oplopen.

Nadat de spanningen met de Verenigde Staten en Zuid-Korea opliepen. Na een ongewoon snelle erkenning van mislukking, beloofde Noord-Korea een tweede lancering uit te voeren nadat het had vernomen wat er mis ging bij de lancering van de raket. Het suggereert dat Kim vastbesloten blijft om zijn wapenarsenaal uit te breiden en meer druk uit te oefenen op Washington en Seoul terwijl de diplomatie vastloopt.

Zuid-Korea en Japan hebben bewoners kort opgeroepen om tijdens de lancering te schuilen.

Het Zuid-Koreaanse leger zei dat het bezig was met het bergen van een voorwerp dat vermoedelijk deel uitmaakte van de neergestorte Noord-Koreaanse raket in de wateren 200 kilometer ten westen van het zuidwestelijke eiland Eocheongdo. Later gaf het ministerie van Defensie foto's vrij van een witte, metalen cilinder die het beschreef als een verdacht raketonderdeel.

Een satellietlancering door Noord-Korea is een schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad die het land verbieden om lanceringen uit te voeren op basis van ballistische technologie. Waarnemers zeggen dat de eerdere satellietlanceringen van Noord-Korea hebben bijgedragen aan de verbetering van de technologie voor langeafstandsraketten. Noord-Koreaanse tests met langeafstandsraketten in de afgelopen jaren toonden een potentieel bereik aan dat het hele vasteland van de VS zou kunnen bereiken, maar externe experts zeggen dat Noord-Korea nog wat werk te doen heeft om functionerende nucleaire raketten te verkrijgen.

De Noord-Koreaanse langeafstandsrakettests hebben de afgelopen jaren een potentieel bereik aangetoond dat het hele vasteland van de VS zou kunnen bereiken. de nieuw ontwikkelde Chollima-1-raket werd om 6.37 uur gelanceerd op de Sohae Satellite Launching Ground in het noorden in het noordwesten, met aan boord de Malligyong-1-satelliet. De raket stortte neer voor de westkust van het Koreaanse schiereiland nadat hij stuwkracht verloor na de scheiding van de eerste en tweede trap, aldus het officiële Korean Central News Agency van het Noorden.

Het Zuid-Koreaanse leger zei dat de Noord-Koreaanse raket “een abnormale vlucht” had voordat hij in het water viel. De Japanse kabinetschef, Hirokazu Matsuno, vertelde verslaggevers dat geen enkel object de ruimte zou hebben bereikt. De Noord-Koreaanse media zeiden dat het ruimteagentschap van het land zal onderzoeken wat het noemt “de ernstige gebreken die aan het licht zijn gekomen” door de lancering en een tweede lancering zo snel mogelijk zal uitvoeren.

Advertentie

“Het is indrukwekkend als het Noord-Koreaanse regime daadwerkelijk toegeeft dat het mislukt is, maar het zou moeilijk zijn om het feit van een mislukte satellietlancering internationaal te verbergen, en het regime zal in eigen land waarschijnlijk een ander verhaal vertellen”, zegt Leif-Eric Easley, een professor aan Ewha. Universiteit in Seoul, zei. “Deze uitkomst suggereert ook dat Pyongyang binnenkort weer een provocatie zal organiseren, deels om de tegenslag van vandaag goed te maken.”

Adam Hodge, een woordvoerder van de Amerikaanse National Security Council, zei in een verklaring dat Washington de Noord-Koreaanse lancering krachtig veroordeelt omdat deze gebruikmaakte van verboden technologie voor ballistische raketten, de spanningen verhoogde en de veiligheid in de regio en daarbuiten dreigde te destabiliseren. De VN legden economische sancties op aan Noord-Korea vanwege de eerdere lanceringen van satellieten en ballistische raketten, maar hebben niet gereageerd op recente tests omdat China en Rusland, permanente raadsleden die nu verwikkeld zijn in confrontaties met de VS, pogingen hebben geblokkeerd om de sancties aan te scherpen.

>

Het leger van Seoul zei dat het de militaire paraatheid in samenwerking met de Verenigde Staten had vergroot, en Japan zei dat het bereid was om op elke noodsituatie te reageren. De VS zeiden dat ze alle nodige maatregelen zullen nemen om de veiligheid van het Amerikaanse thuisland en de verdediging van Zuid-Korea en Japan te waarborgen.

Advertentie

De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, waarschuwde via openbare luidsprekers en sms-berichten via mobiele telefoons waarin de bewoners werden verteld zich voor te bereiden op evacuatie nadat de lancering was gedetecteerd, en Japan activeerde een raketwaarschuwingssysteem voor de prefectuur Okinawa in het zuidwesten van Japan, in het vermoedelijke pad van de raket. “Evacueer alstublieft naar gebouwen of ondergronds”, zei de Japanse waarschuwing.

De Japanse minister van Defensie, Yasukazu Hamada, zei dat Japan van plan is om raketverdedigingssystemen op de zuidelijke eilanden en in de zuidwestelijke wateren tot 11 juni in gebruik te houden, het einde van de aangekondigde lanceerperiode van Noord-Korea. KCNA gaf geen details over de raket en de satelliet buiten hun naam. Maar experts zeiden eerder dat Noord-Korea waarschijnlijk een raket op vloeibare brandstof zou gebruiken, zoals de meeste van zijn eerder geteste langeafstandsraketten en -raketten hebben gedaan.

Hoewel het een vollediger onderzoek plant, schreef de National Aerospace Development Administration van het Noorden het falen toe aan “de lage betrouwbaarheid en stabiliteit van het nieuwe type motorsysteem toegepast op (de) draagraket” en “het onstabiele karakter van de brandstof”, aldus KCNA.

Dinsdag zei Ri Pyong Chol, een Noord-Koreaanse topfunctionaris, dat het Noorden een ruimtegebaseerd verkenningssysteem nodig had om escalerende veiligheidsdreigingen vanuit Zuid-Korea en de Verenigde Staten tegen te gaan.

p>De spionagesatelliet die eerder in de staatsmedia van het land werd onthuld, leek echter niet geavanceerd genoeg om beelden met een hoge resolutie te produceren. Sommige externe experts zeiden dat het mogelijk nog steeds troepenbewegingen en grote doelen zoals oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen kan detecteren.

Advertentie

Recente commerciële satellietbeelden van het Sohae-lanceercentrum in het noorden lieten actieve constructie zien, wat aangeeft dat Noord-Korea plannen heeft om meer dan één satelliet te lanceren. In zijn verklaring van dinsdag zei Ri ook dat Noord-Korea “verschillende verkenningsmiddelen” zou testen. om bewegingen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in realtime te volgen. Met drie tot vijf spionagesatellieten zou Noord-Korea een ruimtegebaseerd bewakingssysteem kunnen bouwen waarmee het het Koreaanse schiereiland bijna in realtime kan volgen, volgens Lee Choon Geun, een ere-onderzoeker aan het Zuid-Koreaanse Science and Technology Policy Institute.

De satelliet is een van de vele hightech wapensystemen die Kim publiekelijk heeft gezworen te zullen introduceren. Andere wapens op zijn verlanglijst zijn een raket met meerdere kernkoppen, een nucleaire onderzeeër, een intercontinentale ballistische raket met vaste stuwstof en een hypersonische raket. Tijdens zijn bezoek aan het ruimteagentschap half mei benadrukte Kim het strategische belang van een spionagesatelliet in de confrontatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Advertentie

Easley, de professor, zei dat Kim waarschijnlijk de druk op zijn wetenschappers en ingenieurs heeft verhoogd om de spionagesatelliet te lanceren, aangezien rivaal Zuid-Korea eerder deze maand met succes zijn eerste commerciële satelliet aan boord van de in eigen land gebouwde Nuri-raket lanceerde. Zuid-Korea zal naar verwachting later dit jaar zijn eerste spionagesatelliet lanceren, en analisten zeggen dat Kim waarschijnlijk wil dat zijn land zijn spionagesatelliet eerder dan het Zuiden lanceert om zijn militaire geloofsbrieven in eigen land te versterken.

Na herhaalde mislukkingen bracht Noord-Korea met succes zijn eerste satelliet in een baan om de aarde in 2012 en de tweede in 2016. De regering zei dat beide aardobservatiesatellieten zijn die zijn gelanceerd in het kader van haar vreedzame ruimteontwikkelingsprogramma, maar veel buitenlandse experts waren van mening dat beide waren ontwikkeld om te spioneren. over rivalen.

Lees ook

China bekritiseert Amerikaans plan voor handelsovereenkomst met Taiwan

Argentijnse meteoroloog wordt eerste vrouwelijke hoofd van VN-weerbureau

Top 5 verhalen uit de VS: House passeert schuldplafond, rechtbank in Oklahoma…

Ambtenaren ontdekken waardoor het Canal Grande in Venetië groen werd p>