LAC: India, China ontmoeten elkaar, binnenkort eens over de volgende ronde van militaire gesprekken

0
54

India en China hebben hier woensdag persoonlijke diplomatieke gesprekken gevoerd en voorstellen voor terugtrekking besproken in de resterende wrijvingspunten langs de Line of Actual Control (LAC) in het oosten van Ladakh op een “openhartige en open manier”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (MEA) zei dat beide partijen ermee instemden om de 19e ronde van militaire gesprekken op hoog niveau op een vroege datum te houden voor herstel van vrede en rust in de grensgebieden.

De bijeenkomst vond plaats in het kader van het Working Mechanism for Consultation and Coordination on India-China Border Affairs (WMCC).

Indiase en Chinese troepen zijn verwikkeld in een meer dan drie jaar durende confrontatie op bepaalde wrijvingspunten in het oosten van Ladakh, ook al hebben de twee partijen zich teruggetrokken uit verschillende gebieden na uitgebreide diplomatieke en militaire gesprekken.

“De twee partijen herzien de situatie langs de LAC in de westelijke sector van de grensgebieden tussen India en China en bespraken voorstellen voor terugtrekking in de resterende gebieden op een openhartige en open manier, 'zei de MEA. “Herstel van vrede en rust zal voorwaarden scheppen voor het normaliseren van de bilaterale betrekkingen”, zei het.

In opinie | Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Shyam Saran schrijft: China zit stevig in de hoek van Rusland – India moet er rekening mee houden

“Om dit doel te bereiken, in overeenstemming met bestaande bilaterale overeenkomsten en protocollen, kwamen ze overeen om de volgende (19e) ronde van senior commandanten te houden. bijeenkomst op een vroege datum,” aldus de MEA-verklaring.

De MEA zei dat de twee partijen overeenkwamen om de besprekingen voort te zetten via militaire en diplomatieke kanalen.

Advertentie

Dit was de 27e bijeenkomst van de WMCC. De vorige WMCC-bijeenkomst vond plaats in Beijing op 22 februari.

De Joint Secretary (Oost-Azië) van de MEA leidde de Indiase delegatie. De Chinese zijde werd geleid door de directeur-generaal van de afdeling Grens- en Oceanische Zaken van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 18e ronde van militaire gesprekken op hoog niveau tussen de twee partijen vond plaats op 23 april tijdens waarin ze zijn overeengekomen om nauw contact te houden en zo snel mogelijk een wederzijds aanvaardbare oplossing uit te werken voor de resterende problemen in Oost-Ladakh.

Advertentie Lees ook | China kan actieve rol spelen om Rusland terug te trekken uit Oekraïne: Noorse minister

Dagen later bezocht de Chinese minister van Defensie Li Shangfu India om een ​​bijeenkomst bij te wonen van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO). In de marge van de SCO-bijeenkomst hield minister van Defensie Rajnath Singh een bijna 45 minuten durende bilaterale ontmoeting met Li.

Tijdens de gesprekken vertelde Singh zijn Chinese tegenhanger dat de schending door China van bestaande grensovereenkomsten de hele basis van de banden tussen de twee landen heeft “uitgehold” en dat alle kwesties met betrekking tot de grens moeten worden opgelost in overeenstemming met de bestaande pacten.

Op 4 mei bracht minister van Buitenlandse Zaken S. Jaishankar zijn Chinese tegenhanger Qin Gang op de hoogte van het belang van het oplossen van de grensruzie in Oost-Ladakh en het waarborgen van vrede en rust langs de LAC voor de ontwikkeling van bilaterale banden.

Lees ookGerechtelijk panel onderzoekt geweld in Manipur: Amit Shah

Worstelaars' protest: Trust politieonderzoek, zegt Anurag Thakur; Tikait belt …

Eisen voor seksuele gunsten, minstens 10 gevallen van molestering beschreven in …

DMK zal zich sterk verzetten tegen de verordening van Delhi, zegt M K Stalin na een ontmoeting met A…

Een dag na de gesprekken had Jaishankar tijdens een persbriefing gezegd dat de situatie langs de grens in het oosten van Ladakh “abnormaal” is en De betrekkingen tussen India en China kunnen niet normaal zijn als de vrede en rust in grensgebieden wordt verstoord.

© The Indian Express (P) Ltd