Kongressen bankar på brottares protest mot BJP i Haryana, men kämpar mot ett hinder

0
66

När brottarnas protester tar fart, försöker kongressen att öka kampen mot BJP:s koalitionsregering och Jannayak Janta Party (JJP). Men interna fejder i delstatsenheten är ett stort hinder för att gå framåt.

För att sätta stopp för konflikterna och strategin inför valet i Lok Sabha nästa år har oppositionsledaren Bhupinder Singh Hooda sammankallat en kongresslagstiftande församling Partimöte (CLP) i Chandigarh på onsdag. Partiinsiders sa att Hoodas kritiker Randeep Singh Surjewala och Kiran Choudhry hade bjudits in, men Surjewala är utomlands och förväntas återvända till Indien först efter den 3 juni medan Choudhry sannolikt inte kommer att delta i mötet. Den femfaldiga MLA hade besökt de protesterande brottarna när de protesterade vid Jantar Mantar.

Till skillnad från tidigare tillfällen då CLP-möten leddes av Hooda i hans officiella bostad, kommer mötet på onsdagen att äga rum på partikontoret. Källor i partiet sa att insatsen för att få slut på alla inbördesstrider hade kommit från kongressens högsta befäl, som hade fått ett uppsving sedan partiet vann Karnataka trots skillnaderna där mellan Chief Minister Siddaramaiah och vice CM D K Shivakumar.

En hög kongressledare lät optimistisk om att partiet skulle kunna lägga bakom olikheterna i Haryana och nämnde exemplen Karnataka och Rajasthan. “Partiets högsta befäl lyckades överbrygga skillnaderna mellan de båda ledarna (i Karnataka). Båda har fått ett specifikt ansvar i regeringen med det enda syftet att tjäna folket i staten. Kongressen har ett mandat och ska uppfylla alla sina åtaganden. På samma sätt har partiet också kunnat lindra spänningarna mellan Ashok Gehlot och Sachin Piloti Rajasthan och se till att partiet utgör ett enat ansikte inför församlingens val i Rajasthan. Haryana kommer inte heller att vara något undantag. Partiet kommer att kämpa förenat här också och se till att BJP-JJP-koalitionen är otillräcklig, säger partiets funktionär till The Indian Express.

Läs också | Vapenvila från Rajasthan-kongressen väcker fler frågor än svar: Kommer Pilot-Gehlot “enhet” att hålla?

Men alla inom den statliga enheten är inte övertygade och pekade på problemen som plågar den statliga enheten. “Det är för partiets högsta befäl att se och ta itu med frågorna i den statliga enheten. Partiets ram på marknivå har ännu inte byggts. Även om partiet tillkännagav en lista med 195 delegater som röstade i valet till den nationella presidenten förra året, bjöd den listan på skarp kritik från flera ledare som hävdade att de inte tillmäts vederbörlig betydelse och att deras anhängare lämnades i oordning”, sa en ledare.

Insatsen för att få ihop sina handlingar står högst upp på kongressens agenda eftersom partiet vill dra full nytta av den växande ilskan mot BJP i spåren av protesterna.

Bhupinder Singh Hooda sa till The Indian Express över telefon, “Unionens regering måste se till att rättvisa ges åt de idrottare som har utsatts för sådan misshandel under dessa många dagar. Det är de som har skänkt ära till hela vår nation. Men jag är helt förvånad över rollen som Haryana-regeringen. Vad gör BJP:s ledning i staten? Alla dessa spelare som sitter på vägen och söker rättvisa tillhör vår Haryana. Det minsta statliga ledarskapet borde ha gjort var att agera som medlare och se till att deras (idrottsutövarnas) röster hörs och de får rättvisa. Tvärtom, vi, hela CLP, gick till Jantar Mantar och uttryckte vår solidaritet med våra döttrar.”

Läs även

Statsregeringen svänger, Amit Shahs uppdrag Manipur involverade att återställa förtroendet…

Möt den andlige ledaren som hjälper MP-kongressen att slå BJP på Hindutva spel

Looking beyond Shinde Sena, BJP funderar på MNS-booster för NDA som Fadnavis, Ra…

Öra till marken, Haryana BJP-ledare erkänner partitystnad om brottares…Annons

Hooda sa att Haryana-ansvarige Shaktisinh Gohil för hela Indiens kongresskommitté (AICC) Shaktisinh Gohil skulle vara på CLP-mötet. Förutom oppositionspartier har bondefackföreningar i Haryana och Punjab och khap-kroppar i Haryana också kastat sin vikt bakom brottarna. Böndernas kroppar i Punjab har tillkännagett statliga protester den 1 juni och tre år senare kommer böndernas kläder och khaps att hålla en mahapanchayat i Gohana.