'Kan het overheidsbesluit op de hijab niet zomaar wijzigen': minister van Onderwijs van Karnataka

0
43

Temidden van een voortdurende juridische strijd over de geldigheid van het dragen van hijab in onderwijsinstellingen in Karnataka, heeft de nieuw aangestelde minister van Onderwijs, Madhu Bangarappa, verklaard dat de regering van het Congres het regeringsbesluit dat hijab in klassen verbiedt, niet onmiddellijk kan wijzigen. De regering van het Congres had beloofd de beperkingen op de hijab op te heffen als onderdeel van haar verkiezingscampagne in Karnataka.

In februari 2022 vaardigde de BJP-regering in Karnataka een bevel uit dat uniformen verplicht stelt die zijn voorgeschreven door de overheid of het management van particuliere instellingen voor studenten op scholen en pre-universitaire hogescholen in de hele staat, na de hijab-controverse. In maart 2022 verwierp het Hooggerechtshof van Karnataka petities die waren ingediend door een groep moslimstudenten die toestemming vroegen om hijab te dragen in klaslokalen.

Lees ook | Schoolboeken zullen zonder gebreken worden herzien door de regering: Karnataka-minister Madhu Bangarappa

In een interview met The Indian Express merkte Bangarappa op: “We kunnen het overheidsbesluit over de hijab niet zomaar wijzigen.” Wij hebben ons aan de wet te houden. De juridische afdeling zal de zaak behandelen en een beslissing nemen. Jarenlang functioneerde alles op rolletjes. Een plotseling verbod op de hijab opleggen was niet nodig. De BJP heeft de kwestie gepolitiseerd en voor complicaties gezorgd. Aangezien de zaak sub judice is, geef ik er de voorkeur aan verder geen commentaar te geven.”

Eerder had Priyank Kharge, de collega van Bangarappa in het kabinet, in een gesprek met deze krant ook gezegd dat de regering van het Congres de “juridische aspecten” voordat u zich ertoe verbindt de hijab-bestelling ongedaan te maken, aangezien de zaak onder de rechter is. “We zullen het juridische aspect ervan onderzoeken (hijab-kwestie) en een telefoontje aannemen. Er zijn gegevens die aantonen dat bijna 18.000 leerlingen vanwege een bepaalde volgorde van school worden gestuurd. Als de rechterlijke macht zich met wetgeving bezighoudt, wat moeten de wetgevers dan doen? Als onze wetgeving slecht is, laat de rechter dan ingrijpen. Elke uitvoeringsbevel, wet of verordening die regressief is, zal worden herzien om Karnataka weer op het goede spoor te krijgen. Kharge heeft gezegd.

Het Hooggerechtshof van Karnataka, bestaande uit opperrechter Ritu Raj Awasthi, rechter Krishna S Dixit en rechter JM Khazi, handhaafde het bevel van de regering en verklaarde dat het voorschrijven van schooluniformen een redelijke beperking is en grondwettelijk toegestaan, waartegen studenten geen bezwaar kunnen maken. De indieners wendden zich echter tot het Hooggerechtshof, vochten de beslissing van het Hooggerechtshof aan en vroegen om verwerping van het bevel van de regering van Karnataka om hijab in klaslokalen te verbieden.

Lees ook | 'Revisies geïntroduceerd door BJP (in schoolboeken) moeten worden gewijzigd … een verbod op hijab opleggen was niet nodig': Karnataka School Education Minister

Het Hooggerechtshof deed in oktober 2022 een gesplitste uitspraak. Rechter Hemant Gupta handhaafde het bevel van het Hooggerechtshof van Karnataka, bekrachtigde het verbod en verklaarde dat het uniformiteit bevordert en een seculiere omgeving in klaslokalen aanmoedigt. Aan de andere kant legde rechter Sudhanshu Dhulia de bevelen van de staat en het Hooggerechtshof naast zich neer en benadrukte dat het recht om hijab te dragen in klaslokalen een kwestie van keuze is en een fundamenteel recht dat verband houdt met de waardigheid en privacy van het meisje, zelfs binnen de school. lokalen.

Na de gedeelde uitspraak van het Hooggerechtshof is de zaak nu verwezen naar een bank met drie rechters.

Lees ook

Maharashtra Klasse 10e SSC Uitslag 2023 Datum, Tijd: Resultaten nog bekend te maken…

Maharashtra Board SSC 10e Resultaten 2023 Live: Resultaat te declareren op Ju…

< /figuur>Hoofdstuk periodiek systeem verwijderd uit klasse 10 wetenschapsboek door NCERT in…

RBSE Rajasthan Board Class 5th Result 2023 Link: Check marksheet at Shala…Advertentie

De controverse over de hijab ontstond in december 2021 toen zes vrouwelijke studenten van het Government PU College in Udupi beweerden dat ze mochten geen lessen bijwonen terwijl ze hijaabs droegen. Dit leidde tot protesten die zich verspreidden naar andere districten, met als gevolg dat de staat een bevel uitvaardigde voor studenten om zich te houden aan de voorgeschreven uniformen in PUC (klasse 11 en 12) en hogescholen.

© The Indian Express (P) Ltd