Jongeren in China kunnen geen baan vinden. Xi Jinping zegt 'eet bitterheid'.

0
56

Geschreven door Li Yuan

Gloria Li is wanhopig op zoek naar een taak. Ze studeerde in juni af met een masterdiploma in grafisch ontwerp en begon afgelopen herfst met zoeken, in de hoop een baan op instapniveau te vinden die ongeveer $ 1.000 per maand betaalt in een grote stad in centraal China. De weinige aanbiedingen die ze heeft gekregen, zijn stages die $ 200 tot $ 300 per maand betalen, zonder voordelen.

Gedurende twee dagen in mei stuurde ze meer dan 200 recruiters een bericht en stuurde ze haar cv naar 32 bedrijven – en regelde precies twee interviews. Ze zei dat ze elk aanbod zou accepteren, inclusief verkoop, dat ze eerder niet wilde overwegen.

“Ongeveer tien jaar geleden bloeide China en zat het vol met kansen”, zei ze in een telefonisch interview. “Nu, zelfs als ik naar kansen wil streven, weet ik niet in welke richting ik moet gaan.”

De jonge mensen in China worden geconfronteerd met een recordhoge werkloosheid terwijl het herstel van het land na de pandemie voorspoedig verloopt. Ze hebben het professioneel en emotioneel moeilijk. Toch zeggen de Communistische Partij en de hoogste leider van het land, Xi Jinping, dat ze niet langer moeten denken dat ze boven handwerk staan ​​of naar het platteland verhuizen. Ze zouden moeten leren “bitterheid te eten”, instrueerde Xi, een informele uitdrukking gebruikend die betekent ontberingen te doorstaan.

Veel jonge Chinezen geloven er niet in. Ze beweren dat ze hard hebben gestudeerd om een ​​hbo- of wo-diploma te halen, maar dat ze een krimpende arbeidsmarkt, een dalende loonschaal en langere werktijden hebben gevonden. Nu zegt de regering dat ze ontberingen moeten verdragen. Maar waarvoor?

“Ons vragen om bitterheid te eten is als bedrog, een manier om te hopen dat we ons onvoorwaardelijk zullen inzetten en taken zullen uitvoeren dat ze zelf niet bereid zijn te doen,” zei Li.

Advertentie

Mensen zoals Li kregen les van hun ouders en leraren over de deugden van tegenspoed. Nu horen ze het van het staatshoofd.

“De talloze voorbeelden van succes in het leven tonen aan dat in iemands jeugd kiezen om bitterheid te eten ook kiezen om beloningen te oogsten”, werd Xi in een front geciteerd -pagina artikel in het officiële Volksdagblad op de Jongerendag in mei.

Lees ook | Heeft China de burgemeester van Vancouver geholpen de verkiezingen te winnen?

Het artikel, over Xi's verwachtingen van de jonge generatie, vermeldde vijf keer “eet bitterheid”. Hij heeft er ook herhaaldelijk bij de jongeren op aangedrongen “zichzelf toegebrachte ontberingen op te zoeken”, gebruikmakend van zijn eigen ervaring met werken op het platteland tijdens de Culturele Revolutie.

Advertentie

Een recordaantal van 11,6 miljoen afgestudeerden gaat dit jaar aan de slag jaar, en 1 op de 5 jongeren is werkloos. Het Chinese leiderschap hoopt een generatie die is opgegroeid te midden van overwegend stijgende welvaart te overtuigen om een ​​andere realiteit te accepteren.

Het jeugdwerkloosheidscijfer is een statistiek die de Chinese Communistische Partij serieus neemt, omdat ze gelooft dat inactieve jonge mensen haar heerschappij kunnen bedreigen. Mao Zedong stuurde tijdens de Culturele Revolutie meer dan 16 miljoen stadsjongeren, onder wie Xi, naar de velden van het platteland.

Mensen zwaaien met Chinese vlaggen onder een groot portret van wijlen leider Mao Zedong tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de oprichting van de regerende Chinese Communistische Partij bij de Tiananmen-poort in Peking, China. (AP)

De terugkeer van deze werkloze jongeren naar de steden na de Culturele Revolutie dwong de partij gedeeltelijk tot het omarmen van zelfstandig ondernemerschap of banen buiten de door de staat geplande economie.

Tegenwoordig draait de propagandamachine van de partij verhalen over jonge mensen die een fatsoenlijk inkomen verdienen door maaltijden te bezorgen, afval te recyclen, eetkraampjes op te zetten en te vissen en te boeren. Het is een vorm van officiële gaslighting, waarbij wordt geprobeerd de verantwoordelijkheid van de regering af te leiden voor haar beleid dat de economie verplettert, zoals het harde optreden tegen de particuliere sector, het opleggen van onnodig harde Covid-beperkingen en het isoleren van de handelspartners van China.

Veel mensen hebben het emotioneel moeilijk. Een jonge vrouw in Shanghai, Zhang genaamd, die vorig jaar afstudeerde met een masterdiploma in stadsplanning, heeft 130 cv's opgestuurd, geen werkaanbiedingen gekregen en slechts een handvol sollicitatiegesprekken. Ze woont in een slaapkamer van 100 vierkante meter in een appartement met drie slaapkamers en komt amper rond met een maandelijks inkomen van minder dan $ 700 als parttime bijlesdocent.

Advertentie

“Op mijn emotionele dieptepunt wenste ik dat ik een robot was”, zei ze. “Ik dacht bij mezelf: als ik geen emoties had, zou ik me niet hulpeloos, machteloos en teleurgesteld voelen. Ik zou cv's kunnen blijven sturen.”

Maar ze besefte dat ze niet te hard voor zichzelf moest zijn. De problemen zijn groter dan zij. Ze gelooft niet in de praat over bitterheid over eten.

Advertentie

“Om ons te vragen ontberingen te doorstaan, is proberen de focus te verleggen van de zwakke economische groei en de afnemende kansen op werk”, zei Zhang, die, zoals de meeste geïnterviewde mensen, vanwege veiligheidsoverwegingen alleen met haar familienaam geïdentificeerd wilde worden. Een paar anderen willen alleen geïdentificeerd worden met hun Engelse naam.

De berichtgeving van de partij is effectief bij sommige mensen. Guo, een data-analist in Shanghai die sinds afgelopen zomer werkloos is, zei dat hij zijn werkloosheid niet wil wijten aan de pandemie of de Communistische Partij. Hij geeft de schuld aan zijn eigen gebrek aan geluk en capaciteiten.

Advertentie

Hij zegde zijn online games en muziekabonnementen op. Om de eindjes aan elkaar te knopen, bezorgde hij afgelopen december maaltijden, waarbij hij 11 tot 12 uur per dag werkte. Uiteindelijk verdiende hij iets meer dan $ 700 per maand. Hij stopte omdat het werk fysiek te uitputtend was.

Met andere woorden, hij faalde in het eten van bitterheid.

Xi's instructie om naar het platteland te verhuizen, heeft evenmin voeling met jonge mensen als met de Chinese realiteit. In december zei hij tegen ambtenaren “om afgestudeerden systematisch naar het platteland te leiden”. Op de Dag van de Jeugd een paar weken geleden reageerde hij op een brief van een groep landbouwstudenten die op het platteland werken, waarin hij hen prees omdat ze “op zoek waren naar zelf toegebrachte ontberingen”. De brief, ook gepubliceerd op de voorpagina van People's Daily, leidde tot discussies over de vraag of Xi een maoïstische campagne zou starten om stadsjongeren naar het platteland te sturen.

Een dergelijk beleid zou de Chinese droom om te verhuizen verwoesten. sociaal opvoeden waar veel jongeren en hun ouders veel waarde aan hechten.

Wang, een voormalig reclameman in Kunming in het zuidwesten van China, is sinds december 2021 werkloos nadat de pandemie zijn branche hard trof. Hij sprak met zijn ouders, beide boeren, over terug naar hun dorp verhuizen en een varkenshouderij beginnen. Hij zei dat ze fel tegen het idee waren. “Ze zeiden dat ze veel geld aan mijn opleiding hadden uitgegeven zodat ik geen boer zou worden”, zei hij.

Lees ook

China bekritiseert Amerikaans plan voor handelsovereenkomst met Taiwan

Argentijnse meteoroloog wordt eerste vrouwelijke hoofd van VN-weerbureau

Top 5 verhalen uit de VS: House passeert schulden plafondrekening, rechtbank in Oklahoma…

Ambtenaren ontdekken wat het Canal Grande in Venetië groen heeft gemaakt

In de hiërarchische Chinese samenleving wordt neergekeken op handarbeid. Landbouw scoort zelfs nog lager vanwege de enorme welvaartskloof tussen steden en plattelandsgebieden. “Vrouwen zouden niet overwegen om mijn vriendin te worden als ze wisten dat ik maaltijden bezorg”, zei Wang. Hij zou het nog slechter vergaan op de huwelijksmarkt als hij boer zou worden.