Is appelciderazijn goed voor een drankje in de ochtend? Wat je hoort te weten

0
43

Heel vaak zou je op sociale media en op internet een hele reeks aanvullende, ondersteunende of preventieve therapiemogelijkheden voor ziektebeheer vinden. Meestal zijn ze gebaseerd op heel weinig wetenschappelijk bewijs en is hun werkzaamheid bij mensen niet bewezen, maar ze spreken tot de verbeelding van mensen en worden geaccepteerd dankzij frequente posts en shares.

Een daarvan betreft appelciderazijn, meestal bekend als ACV, en zijn rol bij het beheersen van diabetes. Ik begon te horen over de voordelen ervan tijdens mijn interacties met mijn patiënten, van wie velen beweren dat het nuttig is bij het beheersen van hun diabetes. De logica lijkt voort te komen uit het inzicht dat azijnzuur de vertering van zetmeel vermindert, de omzetting van complexe koolhydraten vertraagt ​​en de maaglediging vertraagt, waardoor plotselinge suikerpieken worden voorkomen. En hoewel geïsoleerde kleine studies misschien geruststellend klinken, zonder grotere menselijke proeven, is geloofwaardigheid moeilijk vast te stellen.

Wat is appelazijn?

Laten we dus eens kijken naar appelciderazijn. Zoals de nomenclatuur aangeeft, komt het van het Franse woord vinaigre, wat zure wijn betekent. Deze zuurheid komt van azijnzuur. Hoe gebeurde dit? Gist verteert de suiker in de appel en zet deze om in alcohol. Een bacterie genaamd acetobacter oxideert deze alcohol tot azijnzuur. Bij fermentatie vormen de bacteriën een biofilm die op het oppervlak drijft. Deze strengachtige drijvers worden gezamenlijk “Moeder” genoemd en er wordt aangenomen dat ze een gunstig effect hebben als probioticum. We weten dat probiotica goed zijn voor de darmgezondheid. Bovendien heeft het een vitamineprofiel dat gelijk is aan dat van appelsap. ACV is dus rijk aan B-vitaminen en polyfenolen, die eigenlijk plantaardige antioxidanten zijn.

Wat zeggen onderzoeken?

Maar strekken de gezondheidsvoordelen van ACV zich ook uit tot diabetes en vetcontrole? Literatuur is verdeeld. Bovendien zijn de meeste onderzoeken uitgevoerd op zeer kleine steekproeven. In feite is er vrijwel geen enkele studie met meer dan 100 deelnemers. De meeste zijn gedaan op 18 tot 20 mensen of maximaal 50, in de twee armen, de experimentele arm en de gecontroleerde arm. Zeer kleine aantallen. In sommige onderzoeken is enige verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel en postprandiale bloedsuikerspiegel gemeld. In 2021 zijn een systematische review en de meta-analyses van alle gerandomiseerde klinische studies gepubliceerd in ‘BMC Complementary Medicine and Therapies.’ Deze compilatie omvatte negen onderzoeken waarin werd gekeken naar de effecten van ACV op glycemische parameters en het lipidenprofiel.

Sommige onderzoeken toonden aan dat het geen effect had op de bloedglucose- of HbA1c-waarden (een maat voor een periodiek gemiddelde van de bloedglucose), terwijl een aantal onderzoeken wel enige verlaging van de nuchtere plasmaglucose- en HbA1c-waarden aantoonde. Er was echter geen effect op nuchtere insuline of insulineresistentie. Samenvattend kan er dus een kleine verlaging van de nuchtere plasmaglucose optreden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat personen met type 2-diabetes, die het consumeerden, gedurende maximaal vijf uur iets lagere niveaus van bloedglucose, triglyceriden en insuline ervoeren in vergelijking met degenen in de placebogroep.

De effecten op serumlipiden waren echter iets consistenter. Effecten op verlaging van serumcholesterol en LDL-cholesterol of slechte cholesterol en een verhoging van HDL of goede cholesterol werden in de meeste onderzoeken aangetoond. Aangezien echter niet alle onderzoeken significant werden aangedreven door een grote steekproefomvang, had geen van de onderzoeken een statistische significantie. Maar over het algemeen kan men zeggen dat ACV een goed effect had op het lipidenprofiel.

In het beste geval een voedingssupplement

Dus waar blijft ACV? bij diabetesmanagement? Net als bij alle andere voedingssupplementen, kan men, als men ACV wil nemen en er voordeel uit wil halen als een op voedsel gebaseerd product, geen nee zeggen, maar vergeet niet dat er onvoldoende bewijs is en zeker niet wordt onderschreven als een methode om diabetes te behandelen door een van de de associaties of richtlijnen voor diabetesmanagement.

Advertentie

Andere studies beweren dat ACV helpt bij het afvallen. Studies naar BP-controle hebben geen gunstig effect aangetoond, claims van genezing van kanker zijn te hoog. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van grote hoeveelheden ACV slecht kan zijn voor de nieren. Als het gaat om de manier waarop ACV wordt geconsumeerd, kan het aan salades worden toegevoegd, omdat het ze helpt om ze een beetje beter te bewaren. Maar omdat het zuur is, kan het je tandglazuur aantasten en eroderen. Daarom moet ACV altijd worden verdund met water. Neem het ook in afgemeten hoeveelheden, want het kan zure terugvloeiing verergeren.

Lees ook

Urinezuur en jicht: waar zijn gaan we fout?

Vitamine D nodig? De zon doet het werk, supplementen heb je niet nodig. Zelfs een …

Werelddag zonder tabak: hier zijn zeven manieren om van het roken af ​​te komen aandrang

Nitesh Pandey hartaanval dood: waarom Indiaas mannen van in de 50 zijn het meest…

Als diabetoloog zou ik u aanraden om u te houden aan gezonde principes van het verminderen van calorieën door volkoren granen en minder geraffineerde granen toe te voegen, de inname van eiwitten en vezels te verhogen en groene bladgroenten, planten eiwitten en gezonde vetten. Elk voedingssupplement waarvan bekend is dat het helpt bij het onder controle houden van diabetes — zoals fenegriek, kaneel ACV en verschillende andere — kan worden gebruikt, maar de waarde is wat de naam suggereert, als supplementen. Ga niet af op de hype op sociale media dat het nemen van supplementen diabetes zal genezen of omkeren. Het is op zijn best een grote claim totdat meer studies overtuigende gunstige resultaten laten zien. Dit betekent zeker niet dat het diabetesmedicatie kan vervangen.