Hur du testar och byter ut ditt CMOS-batteri

0
57
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

För att testa ditt CMOS-batteri lämnar du datorns PSU avstängd och urkopplad över natten. Om ditt BIOS återställs på morgonen behöver du byta batteri.

För att byta ut CMOS-batteriet, leta reda på batteriet på moderkortet, tryck på spärren som håller batteriet för att skjuta ut det och installera ny.

Är du orolig att din dators CMOS-batteri är dött eller döende? Den goda nyheten är att det är enkelt att testa det, även utan specialutrustning, och det är också att byta ut det. Så här testar du ditt CMOS-batteri och byter ut det om det behövs.

Vad är CMOS-batteriet på en PC?

< p>CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor)-batteriet på din dators moderkort fungerar som en nödström för BIOS och datum- och tidsinställningar. CMOS behåller dessa BIOS- eller UEFI-inställningar lagrade i CMOS RAM när din dator inte får någon extern ström, t.ex. när nätaggregatet är frånkopplat.

Alla batterier försämras med tiden, och din CMOS-batteriet kan dö innan du är klar med ditt moderkort. Om det händer kommer CMOS-minneskretsen inte att kunna behålla dina BIOS-inställningar mellan strömcyklerna, vilket resulterar i en återställning, vilket kan vara mycket frustrerande.

RELATERAT: > Hur du kontrollerar din BIOS-version och uppdaterar den

Hur du testar ditt CMOS-batteri

Nu är det snabbaste sättet att testa ditt CMOS-batteri genom att kontrollera dess spänning med en digital multimeter. För att göra det måste du dock öppna datorns hölje och ta bort batteriet, och du måste äga en digital multimeter.

Det finns en enklare (om mindre omedelbar) metod som vi rekommenderar: helt enkelt koppla ur din stationära PC:s PSU-kabel och lämna den avstängd över natten. Vrid bara PSU-omkopplaren från 1 till 0, koppla ur PSU-kabeln och lämna datorn urkopplad. På morgonen ansluter du PSU-kabeln och sätter på datorn. Om du inte behöver ställa in datum och tid och ditt operativsystem startar utan problem är batteriet med största sannolikhet bra.

Om du behöver ställa in datum och tid vid uppstart , om du märker att dina BIOS-inställningar bytte till standard, eller om din PC visar dig ett felmeddelande som lyder något som “CMOS Checksum Error” innan du startar upp i Windows eller ditt val av operativsystem är batteriet troligtvis lämpligt för ett utbyte.

Vanliga tecken på att ditt CMOS-batteri håller på att ta slut

Det vanligaste tecknet på ett döende CMOS-batteri är att du måste ställa in datum och tid varje gång du slår på din dator. Andra tecken inkluderar att dina BIOS-inställningar har återställts till standardinställningarna och att “CMOS Checksum Error” under uppstartsprocessen.

Hur du byter ut ditt CMOS-batteri på en stationär dator

CMOS-batteribyte är en enkel procedur på en stationär PC. Allt du behöver göra är att öppna höljet, hitta batteriet och byta ut det.

Steg 1: Leta reda på CMOS-batteriet på ditt moderkort

Innan du öppnar ditt PC-fodral, försök att söka efter dina moderkortsfoton —om du vet vilken moderkortsmodell du har— uppkopplad. När du har hittat ett foto, leta efter en rund silversak, vanligtvis placerad under PCIe-huvudet. Nedan kan du se CMOS-batteriets placering på ett populärt B550-moderkort, MSI B550 Tomahawk. Som du kan se är CMOS-batteriet ganska lätt att upptäcka.

CMOS-batteriet är vanligtvis placerat under den primära PCIe-kortplatsen på moderna moderkort MSI

Steg 2: Koppla bort kablarna från din PC och öppna ditt PC-fodral

När du har hittat ditt CMOS-batteri på ditt moderkort, koppla loss alla kablar som är anslutna till din PC och öppna sidopanelen. Om du inte hittade CMOS-batteriets plats med en Google-sökning är det dags att söka efter det nu. Återigen, leta efter en rund, silversak på moderkortets nedre del.

Steg 3 (valfritt): Ta bort grafikkortet om du har ett

Om du har ett ett grafikkort installerat, särskilt en lång och tjock high-end GPU, kanske du måste ta bort den för att hitta och komma åt CMOS-batteriet. I de flesta fall behövs inte detta, men på vissa moderkort kan GPU:n hindra åtkomst till CMOS-batteriet.

Steg 4: Ta ett foto av batteriet för att ta reda på dess typ

När du har hittat CMOS-batteriet, ta ett foto av det för att ta reda på dess typ. De flesta nyare moderkortsmodeller använder ett CR2032-batteri, men det finns en chans att ditt kort använder en annan typ. Som du kan se nedan är CMOS-batteriet på vår sekundära PC en CR2032-enhet.

Steg 5: Skaffa ett nytt batteri och byt ut det

När du har hittat CMOS-batteritypen installerad på ditt moderkort, skaffa ett nytt och byt ut det.

< h3>Energizer CR2032

Energizer CR2032 är ett utmärkt val om du behöver byta ut ditt CMOS-batteri.

Amazon

2,97 USD
4,27 USD Spara 30 %

Adorama

2,99 USD< br/> 

De flesta CMOS-batterier är fastsatta på moderkortet med en metall- eller plastspärr. För att ta bort batteriet, tryck på spärren med en platt skruvmejsel eller dina naglar och skjut ut batteriet. Sätt sedan in det nya batteriet i CMOS-batterifacket. Det är det!

Kan du byta ut CMOS-batteriet på en bärbar dator?

Även om byte av CMOS-batteri på en stationär dator är en ganska enkel procedur, kan det vara mycket mer komplicerat att byta ut det på en bärbar dator—om din bärbara dator överhuvudtaget har ett CMOS-batteri.

Äldre bärbara modeller kommer vanligtvis med ett väl synligt CMOS-batteri som du kan byta ut på samma sätt som du skulle byta ut ett på en stationär PC.

Nyare bärbara modeller har vanligtvis ett litet CMOS-batteri med kablar lödda till det som ansluter batteriet till moderkortet. Och i de flesta fall är batteriet väl dolt eller till och med placerat på andra sidan av moderkortet. Om så är fallet rekommenderar vi att du tar din bärbara dator till ett reparationscenter och låter proffs byta ut batteriet om möjligt.

Slutligen har vissa bärbara datorer inget CMOS-batteri på moderkortet alls . Tunna och lätta enheter, 2-i-1 cabriolet, ultrabooks, avancerade bärbara datorer och MacBooks har inget CMOS-batteri; de låter huvudbatteriet driva CMOS-minnet eller, när det gäller MacBooks, använder en liten kondensator som backas upp av huvudbatteriet för att hålla datum och tid och andra BIOS-inställningar.

RELATERAT:< /strong> Hur man testar strömförsörjningsenheten (PSU) i din PC

LÄS NÄSTA

  • › 9 sätt som Apple Watch kan rädda ditt liv
  • › Vad hände med tv-apparater med två bilder?
  • › De bästa smarta rökdetektorerna 2023
  • › 10 vanliga VPN-misstag som människor gör
  • › Google Wallet får en uppgradering på Android-telefoner
  • › Jag köpte ett telefonfodral i läder och jag kommer aldrig tillbaka