Home Dutch Hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en vervangen

Hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en vervangen

0
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Om uw CMOS-batterij te testen, laat u de PSU van uw pc een nacht uitstaan ​​en loskoppelen. Als uw BIOS 's morgens wordt gereset, moet u de batterij vervangen.

Om de CMOS-batterij te vervangen, zoekt u de batterij op uw moederbord, drukt u op de vergrendeling die de batterij vasthoudt om deze eruit te klappen en installeert u de nieuwe.

Maakt u zich zorgen dat de CMOS-batterij van uw pc bijna leeg is? Het goede nieuws is dat testen, zelfs zonder speciale apparatuur, eenvoudig is, net als het vervangen ervan. Hier leest u hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en indien nodig kunt vervangen.

Wat is de CMOS-batterij op een pc?

< p>De CMOS-batterij (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) op het moederbord van uw computer fungeert als noodvoeding voor het BIOS en de datum- en tijdinstellingen. De CMOS bewaart die BIOS- of UEFI-instellingen in CMOS RAM wanneer uw computer geen externe voeding ontvangt, bijvoorbeeld wanneer de PSU is losgekoppeld.

Alle batterijen gaan echter na verloop van tijd achteruit en uw CMOS-batterij kan leeg zijn voordat je klaar bent met je moederbord. Als dat gebeurt, kan de CMOS-geheugenchip uw BIOS-instellingen niet vasthouden tussen stroomcycli, wat resulteert in een reset, wat erg frustrerend kan zijn.

GERELATEERD: Uw BIOS-versie controleren en bijwerken

Uw CMOS-batterij testen

De snelste manier om uw CMOS-batterij te testen, is door de spanning te controleren met een digitale multimeter. Om dat te doen, moet u echter de behuizing van uw pc openen en de batterij verwijderen, en u moet een digitale multimeter bezitten.

Er is een eenvoudigere (zij het minder directe) methode die we aanbevelen: koppel gewoon de PSU-kabel van uw desktop-pc los en laat deze 's nachts uitgeschakeld staan. Draai gewoon de PSU-schakelaar van 1 naar 0, koppel de PSU-kabel los en laat de pc losgekoppeld. Sluit 's ochtends de PSU-kabel aan en zet de pc aan. Als u de datum en tijd niet hoeft in te stellen en uw besturingssysteem zonder problemen opstart, is de batterij hoogstwaarschijnlijk in orde.

Als u de datum en tijd bij het opstarten moet instellen , als u merkt dat uw BIOS-instellingen naar de standaardinstellingen zijn overgeschakeld, of als uw pc een fout weergeeft die zoiets als “CMOS Checksum Error” voordat u Windows of uw favoriete besturingssysteem opstart, is de batterij hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe.

Algemene tekenen dat uw CMOS-batterij bijna leeg is

Het meest voorkomende teken van een lege CMOS-batterij is dat u telkens wanneer u uw pc aanzet de datum en tijd moet instellen. Andere tekenen zijn onder meer dat uw BIOS-instellingen worden teruggezet naar de standaardwaarden en dat u de “CMOS Checksum Error” tijdens het opstartproces.

De CMOS-batterij vervangen op een desktop-pc

CMOS-batterijvervanging is een eenvoudige procedure op een desktop-pc. Het enige wat u hoeft te doen is uw behuizing openen, de batterij zoeken en vervangen.

Stap 1: Zoek de CMOS-batterij op uw moederbord

Probeer, voordat u uw pc-behuizing opent, te zoeken naar foto's van uw moederbord —als u weet welk moederbordmodel u heeft— online. Zodra je een foto hebt gevonden, zoek je naar een rond zilveren ding, meestal onder het hoofd-PCIe-slot. Hieronder ziet u de locatie van de CMOS-batterij op een populair B550-moederbord, de MSI B550 Tomahawk. Zoals je kunt zien, is de CMOS-batterij vrij gemakkelijk te herkennen.

De CMOS-batterij bevindt zich meestal onder de primaire PCIe-sleuf op moderne MSI-moederborden

Stap 2: Ontkoppel de kabels van uw pc en open uw pc-behuizing

Zodra u uw CMOS-batterij op uw moederbord hebt gevonden, koppelt u elke kabel los die op uw pc is aangesloten en opent u het zijpaneel. Als u de locatie van de CMOS-batterij niet hebt gevonden met een Google-zoekopdracht, is dit het moment om ernaar te zoeken. Zoek opnieuw naar een rond, zilveren ding aan de onderkant van het moederbord.

Stap 3 (Optioneel): Verwijder de grafische kaart als je die hebt

Als je die hebt een geïnstalleerde grafische kaart, vooral een lange en dikke high-end GPU, moet u deze mogelijk verwijderen om de CMOS-batterij te lokaliseren en te openen. In de meeste gevallen is dit niet nodig, maar op sommige moederborden kan de GPU de toegang tot de CMOS-batterij belemmeren.

Stap 4: Maak een foto van de batterij om het type te achterhalen

Zodra u de CMOS-batterij hebt gevonden, maakt u er een foto van om het type te achterhalen. De meeste nieuwere moederbordmodellen gebruiken een CR2032-batterij, maar er is een kans dat uw bord een ander type gebruikt. Zoals je hieronder kunt zien, is de CMOS-batterij op onze secundaire pc een CR2032-eenheid.

Stap 5: koop een nieuwe batterij en vervang deze

Zodra u het type CMOS-batterij in uw moederbord hebt geïnstalleerd, haalt u een nieuwe en vervangt u deze.

< h3>Energizer CR2032

De Energizer CR2032 is een uitstekende keuze als u uw CMOS-batterij moet vervangen.

Amazon

$ 2,97
$ 4,27 Bespaar 30%

Adorama

$ 2,99< br/> 

De meeste CMOS-batterijen zijn op het moederbord bevestigd met een metalen of plastic vergrendeling. Om de batterij te verwijderen, drukt u op de vergrendeling met een platte schroevendraaier of uw vingernagels en haalt u de batterij eruit. Plaats vervolgens de nieuwe batterij in de CMOS-batterijsleuf. Dat is het!

Kunt u de CMOS-batterij op een laptop vervangen?

Hoewel het vervangen van de CMOS-batterij op een desktop-pc een vrij eenvoudige procedure is, kan het vervangen ervan op een laptop veel ingewikkelder zijn – als uw laptop überhaupt een CMOS-batterij heeft.

Oudere laptopmodellen komen meestal met een duidelijk zichtbare CMOS-batterij die u op dezelfde manier kunt vervangen als op een desktop-pc.

Nieuwere laptopmodellen hebben meestal een kleine CMOS-batterij met gesoldeerde draden die de batterij met het moederbord verbinden. En in de meeste gevallen is de batterij goed verborgen of zelfs aan de andere kant van het moederbord geplaatst. Als dat het geval is, raden we aan om uw laptop naar een reparatiecentrum te brengen en de batterij indien mogelijk door professionals te laten vervangen.

Tot slot hebben sommige laptops helemaal geen CMOS-batterij voor het moederbord . Dunne en lichte apparaten, 2-in-1 convertibles, ultrabooks, high-end laptops en MacBooks hebben geen CMOS-batterij; ze laten de hoofdbatterij het CMOS-geheugen voeden of, in het geval van MacBooks, gebruiken ze een kleine condensator ondersteund door de hoofdbatterij om datum en tijd en andere BIOS-instellingen vast te houden.

GERELATEERD:< /strong> De voedingseenheid (PSU) in uw pc testen

LEES VOLGENDE

  • › 9 manieren waarop de Apple Watch uw leven kan redden
  • › Wat is er gebeurd met tweebeeld-tv's?
  • › De beste slimme rookmelders van 2023
  • › 10 veelvoorkomende VPN-fouten die mensen maken
  • › Google Wallet krijgt een upgrade op Android-telefoons
  • › Ik heb een leren telefoonhoesje gekocht en ik wil nooit meer terug