Home Svenska Hindrar det att knacka på en burk att den svämmar över?

Hindrar det att knacka på en burk att den svämmar över?

0
Shea Simmons/LifeSavvy

Vi har alla varit där. Du vill släcka din törst med en iskall, kolsyrad läsk. Du tar den hastigt ur kylen, öppnar burken och den svämmar över överallt. Det finns massor av hacks för att stoppa burkarna från att svämma över och att knacka på toppen är förmodligen det mest populära. Tyvärr gör den förmodligen ingenting.

När en burk läsk eller öl krängs runt eller skakas, bildas fler bubblor tack vare den extra energin. Människor tenderar att tro att det kommer att “bryta ihop” bubblorna och får dem att försvinna så att läsken inte rinner ut över burken när den väl har öppnats.

Men vad du egentligen gör genom att trycka på är att lägga till t.o.m. mer energi till burken.

16-pack paket med 12 oz. Cola

Om du vill njuta av denna krispiga och kolsyrade klassiker, vänta bara några minuter innan du dricker!

Amazon

30,96 USD
 

Även om det kan verka som att knacka ibland fungerar, är det faktiskt dags som får bruset att “susa ut”, inte dina fingrar. Ju längre du knackar, desto mer tid har läsken på sig att lugna ner sig. Ju färre bubblor, desto mindre sannolikt är det att det rinner över.

Tyvärr är tapphacket inget annat än en myt. Om du verkligen vill vara säker på att din läsk inte exploderar på dig, vänta bara några minuter innan du öppnar den.

Eller, om du är otålig, kyl ner den i kylen i några minuter för att sänka temperaturen och få bättre kontroll över gasens löslighet i burken.