Home Svenska GoFirst upphör om flygplan returneras: IRP till HC

GoFirst upphör om flygplan returneras: IRP till HC

0

Interim Resolution Professional (IRP) som har till uppgift att hantera Go First sa till Delhi High Court (HC) på tisdagen att det kommer att vara slutet för detta flygbolag om flygplanen återlämnas till hyresvärdarna, som har sökt vägledning för deras avregistreringar av generaldirektoratet för civil luftfart (DGCA).

“Om flygplanet returneras är det slutet för detta flygbolag. Den är död. Tusentals människor som är anställda..rätt från personen som städar kontorsutrymmena till piloterna och ett stort antal personer som arbetar vid incheckningsdiskarna…Flygbolaget är en mycket sysselsättningsintensiv bransch. Vi har över 7 000 anställda. Min klient måste ta hand om allt detta, de kommer att ha företräde. I slutändan är det en fråga om pengar. Dessa är alla leasade flygplan. Dessa frågor måste lösas…det är inte så att flygbolaget har gripit någons egendom olagligt när någon vill gå ut,” inlämnade senior advokat Harish Salve inför en enda domarbänk av justitieråd Tara Vitasta Ganju.

Salve, som dök upp för IRP, tillade att vad framställarens hyresvärdar bjöd in HC att göra var att –”utfärda ett mandamus som uppmanade DGCA att agera i strid med lagen”. Han hänvisade till avsnitt 63 (civil domstol som inte ska ha jurisdiktion i frågor som National Company Law Tribunal eller National Company Law Appellate Tribunal har jurisdiktion enligt IBC) i Insolvens and Bankruptcy Code och sa att det finns en “bar för jurisdiktion” av de civila domstolarna enligt bestämmelsen.

“Denna order av NCLAT, liksom alla andra order från NCLAT, kan överklagas och den överklagan ligger till SC. SC har upprepade gånger sagt att domstolar inte ska blanda sig i IBC-processen, eftersom kärnan i denna process är att den är tidsbunden. Ränta löper på alla avgifter; klockan tickar och det måste vara klart inom en viss tid. Titta på den lättnad de (hyresvärdarna) söker. Inför detta, hur kan DGCA befallas av ett mandat som säger att du beviljar avregistrering? I samma ögonblick som du beviljar registreringen kan de flyga iväg med planen,” Salve argumenterade.

Han sa vidare att den “grundläggande frågan” enligt avsnitt 18 IBC (plikter för interim resolution professional) är inte upp till HC att besluta. Salve hävdade att en stämningsdomstol inte kan i ett “tangentiellt förfarande” uppmana DGCA att avregistrera flygplanen och DGCA kan inte utfärdas en stämningsansökan över tribunalens order.

Ärendet är nu listat för argument från andra respondenter den 31 maj. GoFirst ansökte om frivilligt insolvensförfarande vid National Company Law Tribunal (NCLT) vilket resulterade i ett moratorium för flygbolagets finansiella skyldigheter.

NCLT hade lagt ett moratorium på Wadia Groups flygbolags ekonomiska förpliktelser och återvinning av flygplan av uthyrare i sitt beslut den 10 maj, vilket därefter vidhölls av NCLAT den 22 maj.

Läs även

FCNR-obligationer var 'minst dåliga' alternativ för att samla in dollar: Raghuram Rajan

Tjänstesektorn skjuter upp BNP-tillväxt till 6,1 % under fjärde kvartalet

Rs 2 000 sedlar utbyte: PSU-banker ser längre köer; banker, kunder…

Adani till samla in 3,5 miljarder USD från aktieförsäljning i 3 koncernföretagAnnons

Läringarna begärde avregistrering och återtagande av 20 flygplan som hyrts ut till flygbolaget Go First enligt bestämmelserna i Irrevocable Deregistration and Export Request Authorization (IDERA) efter att NCLT reserverat sin dom, enligt anmälningar publiceras på DGCA:s webbplats.

© The Indian Express (P) Ltd