Elizabeth Holmes meldt zich in de gevangenis om een ​​gevangenisstraf van meer dan 11 jaar uit te zitten

0
57

Geschreven door Erin Griffith

Elizabeth Holmes, de in ongenade gevallen ondernemer die veroordeeld was voor oplichting van investeerders bij haar mislukte bloedtest-startup Theranos, meldde zich dinsdag bij een federale gevangenis in Texas om haar gevangenisstraf van 11 jaar en drie maanden te beginnen.

Holmes gaf zich over aan FPC Bryan, een minimaal beveiligd gevangenkamp voor vrouwen op ongeveer 90 minuten van Houston. Ze stopte in een Ford Expedition die leek te worden bestuurd door haar moeder, Noel Holmes. Haar vader, Christian Holmes, bleek binnen te zijn.

Na wat geschuifel, buiten het zicht van de camera's die in de buurt waren verzameld, ging Elizabeth Holmes de faciliteit binnen met een spijkerbroek, een bril en een trui aan, en wat papieren bij zich. Toen ze de gevangenis binnenging, riep een omstander die vanaf de straat toekeek haar naam.

De 655 gevangenen van FPC Bryan zijn verplicht om te werken in de cafetaria of in een productiefaciliteit, waar het loon begint bij $ 1,15 per uur, volgens het handboek van de gevangenis. Voordat Holmes aan het werk gaat in de fabriek, kan ze een test afleggen om haar sterke punten te beoordelen op gebieden als zakelijk, administratief, numeriek, logisch, mechanisch en 'sociaal'. Gedetineerden kunnen zich ook inschrijven voor een “Lean Six Sigma”-trainingsprogramma om meer te leren over efficiëntie.

“We proberen onze dames te helpen werk te vinden in de fabriek dat gericht is op hun sterke punten, zodat ze extra verkoopbare vaardigheden kunnen ontwikkelen, ”zegt het handboek van de gevangenis.

Elizabeth Holmes, de in ongenade gevallen oprichter van de start-up voor bloedonderzoek Theranos, geeft zichzelf aan in hechtenis in het Federal Prison Camp in Bryan, Texas, 30 mei 2023. (Annie Mulligan/The New York Times)

De 39-jarige Holmes werd vorig jaar schuldig bevonden aan vier gevallen van draadfraude en samenzwering omdat hij ten onrechte beweerde dat de bloedtesten van Theranos met slechts een paar druppels bloed een verscheidenheid aan aandoeningen konden opsporen. Zij en haar voormalige zakenpartner, Ramesh Balwani, moeten samen 452 miljoen dollar terugbetalen aan investeerders die zijn opgelicht. Holmes heeft beroep aangetekend tegen haar zaak, hoewel haar verzoeken om tijdens het beroep uit de gevangenis te blijven, zijn afgewezen.

Advertentie

Holmes richtte Theranos op in 2003 nadat hij op 19-jarige leeftijd stopte met Stanford University. Het bedrijf haalde $950 miljoen op in financiering, waardoor ze op papier miljardair werd. Theranos stortte in 2018 in. Holmes en Balwani werden dat jaar aangeklaagd.

Het paar werd afzonderlijk berecht. Balwani werd veroordeeld voor 12 gevallen van fraude en zit een gevangenisstraf van bijna 13 jaar uit in een federale gevangenis in San Pedro, Californië. Hij heeft ook beroep aangetekend tegen zijn zaak.

De zin van Holmes was bedoeld om een ​​boodschap naar anderen in Silicon Valley te sturen: er zijn consequenties wanneer ambitieuze startup-oprichters een ethos hanteren dat bekend staat als “fake it till you make it” – wanneer ondernemers ambitieus spreken over wat hun bedrijven kunnen doen, zelfs als de bedrijven kunnen die dingen nog niet doen – te ver. Ondanks de lange geschiedenis van het oprekken van de regels door ondernemers die nieuwe bedrijven uitvinden en oude ontwrichten, zijn er maar weinigen die ooit de gevangenis in zijn gegaan wegens liegen.

Advertentie Voormalig Theranos-CEO Elizabeth Holmes arriveert met familie om beroep aan te tekenen tegen haar veroordeling wegens vier gevallen van fraude, in San Jose, Californië op 17 maart 2022. (Jim Wilson/The New York Times)

Sinds haar veroordeling woont Holmes in een huurwoning in San Diego in de buurt van de familie van Billy Evans, de vader van haar twee kinderen. Tijdens haar proces, gehouden in San Jose, Californië, woonden Holmes en Evans in een huis op het terrein van Green Gables, een landgoed van $ 135 miljoen in de rijke stad Woodside.

Hun twee jonge kinderen, William en Invicta kan videogesprekken voeren met Holmes en haar bezoeken in het weekend en op federale feestdagen. Telefoongesprekken zijn beperkt tot elk 15 minuten, met een totaal van 300 minuten per maand.

Bij FPC Bryan zal Holmes – bekend om het dragen van zwarte coltruien om Steve Jobs na te bootsen tijdens het runnen van Theranos, en, tijdens haar proces, sportieve hakken, schedejurken en een luiertas – een door de gevangenis uitgegeven kaki broek en overhemden dragen in pastelgroen, grijs of wit met sportschoenen die niet hoger mogen zijn dan $ 100.

Ze heeft geen internettoegang, maar kan een radio ($ 31,75) of mp3-speler ($ 88,40) kopen bij de commissaris. Alle muziek moet “niet-expliciet” zijn, volgens het handboek van de gevangenis.

Uitleg | In veroordeling van Elizabeth 'Theranos' Holmes, schijnwerper op Silicon Valley's cultuur van hype en hebzucht

FPC Bryan biedt volgens het handboek vrijetijdsactiviteiten aan, waaronder muziekprogramma's, 'tafelspellen' en films. Kunst en handwerk zijn beschikbaar, waaronder kralen, breien, papierkunst, haken en keramiek. Een haaknaald kost $ 1,30 en garen kost $ 3,55 bij de FPC Bryan's commissaris, volgens het handboek.

Advertentie

Gevangenen hebben toegang tot een “recreatietuinpaviljoen” buiten, maar moeten terugkeren naar hun slaapzalen voor vijf personen keer per 24 uur.

Het namaken of vervalsen van documenten en het voeren van een bedrijf is tegen de regels. Holmes gaf toe farmaceutische rapporten te vervalsen om investeerders te werven terwijl ze getuigde in haar proces.

Advertentie

Andere gevangenen in het gevangenkamp zijn Jen Shah, een ster uit 'Real Housewives of Salt Lake City' die een gevangenisstraf van 5 1/2 jaar uitzit voor telemarketinggerelateerde telemarketing. In een blogpost uit maart over haar eerste paar dagen in de gevangenis, beschreef Shah problemen met het bedienen van het telefoonsysteem, dat rekeningnummers gebruikt, en merkte op dat niet veel mensen aardig waren. Het ontbijt was instant havermout, een appel en een sneetje tarwebrood met gelei, schreef ze.

Lea Fastow, een voormalig directeur van het ingestorte energiebedrijf Enron, zat halverwege de jaren 2000 elf maanden vast wegens belastingfraude bij FPC Bryan. Jenna Ryan, een deelnemer aan de aanslag op het Capitool van 6 januari 2021, bracht daar 60 dagen door. En Michelle Janavs, dochter van een mede-oprichter van Hot Pockets, zat vijf maanden vast voor haar betrokkenheid bij het schandaal 'Operation Varsity Blues' voor toelating tot de universiteit.

Lees ook

China bekritiseert Amerikaans plan voor handelsovereenkomst met Taiwan

Top 5 verhalen uit de VS: House passeert schuldplafond, rechtbank in Oklahoma…< figure class="non_premium_icon">

Argentijnse meteoroloog wordt eerste vrouwelijke hoofd van de VN weerbureau

Ambtenaren ontdekken wat de Grand Canal greenAdvertentie

Drie gevangenen ontsnapten in 2017 aan FPC Bryan. Een van hen, Edith Lara, die tijd uitzat voor drugsaanklachten, is volgens de website van het Bureau of Prisons niet gevonden.