Een leider voorbij de Nitish-partijlijn: de zaak van RS Dy-voorzitter Harivansh

0
56

TUSSEN 2018 en nu heeft zijn partijleider Nitish Kumar opnieuw een overstap gemaakt van de NDA naar de Mahagathbandhan en is hij nu bezig een verenigd oppositiefront samen te stellen. Voor JD(U)-leider Harivansh Narayan Singh heeft de klok echter niet stilgezeten sinds augustus 2018, toen hij voor het eerst plaatsvervangend voorzitter van Rajya Sabha werd, met dank aan de vriendschappelijke betrekkingen van de partij met de BJP.

>

Af en toe gaat de JD(U) rechtop zitten en neemt kennis van het merkwaardige geval van de 67-jarige, die alleen Harivansh heet, en de tweedeling van zijn partij bij de regering van Narendra Modi, zelfs terwijl Nitish het spandoek tegen de premier opheft.

Lees ook | D(U)-woordvoerder haalt uit naar RS Dy-voorzitter voor het bijwonen van de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw

Een van die gelegenheden was de recente inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, dat werd geboycot door het grootste deel van de oppositie, waaronder de JD(U). Harivansh was niet alleen aanwezig, maar om het nog erger te maken, las hij toespraken voor van de afwezige president en vicepresident – ​​het is hun afwezigheid, met name die van de president, die leidde tot de boycot van de oppositie.

Van links naar rechts, Rajya Sabha vice-voorzitter Harivansh Narayan Singh, premier Narendra Modi en Lok Sabha-voorzitter Om Birla onthullen munten ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, in New Delhi, India, zondag 28 mei 2023. (AP Photo)

De JD(U) maakte de gebruikelijke geluiden, waarbij de nationale president Rajiv Ranjan Singh, ook bekend als Lalan Singh, zei: “Harivansh heeft zijn morele waarden in de vuilnisbak gegooid”, maar er was geen vervolgactie – opnieuw. /p> Lees ook | Het laatste zetje van Nitish Kumar: waarom hij zichzelf ziet als lijm die de oppositie bindt 8217;s troefkaart die moet worden gehanteerd wanneer de kameleonachtige politicus de behoefte voelt om opnieuw van politieke kleur te veranderen.

Als een journalist die door Nitish uit de relatieve onbekendheid is geplukt om een ​​van de parlementsleden van zijn partij in de Rajya Sabha te zijn, en amper zijn tweede ambtstermijn ingaat, lijkt Harivansh een onwaarschijnlijke speler voor dergelijke politieke spelletjes. Maar, zo beweren anderen, juist dit maakt hem tot een waardevolle aanwinst voor Nitish.

Premier Narendra Modi, Lok Sabha-voorzitter Om Birla en Rajya Sabha Dy-voorzitter Harivansh Narayan Singh staan ​​voor het volkslied tijdens de openingsceremonie van het nieuwe parlementsgebouw, in New Delhi, zondag 28 mei 2023. (PTI-foto)

Harivansh, voormalig redacteur van een Hindi-dagblad, behoort tot het dorp Sitab Diara in Saran, dat ook het vaderlijke dorp Jayaprakash Narayan was. Zowel de anti-noodactivist als voormalig premier Chandra Shekhar hadden grote invloed op Harivansh.

Advertentie Lees ook | Het belang van Nitish Kumar zijn tijdens het opruimen van dekken voor het Oppn-eenheidsproject

Na zijn master economie aan de BHU en een korte periode als bankfunctionaris, stapte Harivansh over naar de journalistiek, beginnend bij Dharmyug, later bij Ravivar en uiteindelijk hoofdredacteur van Prabhat Khabar in 1989. Hij heeft 24 boeken geschreven, in beide Hindi en Engels.

In 2014 nomineerde Nitish hem voor het eerst voor de Rajya Sabha. Harivansh zei toen: “Ik had geen informatie… (tot) Nitish Kumar belde me.”

JD(U)-leiders verdedigen het feit dat er geen officiële verklaring of “dictaat” van het feest naar Harivansh om “niet deel te nemen” bij de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, zeggend dat het niet juist zou zijn geweest om dit te doen, aangezien hij technisch gezien alleen zijn grondwettelijke taken als plaatsvervangend voorzitter van Rajya Sabha vervulde.

Advertentie Lees ook | Nitish Kumar wil de oppositie verenigen en ontmoet 'oude vriend' Naveen Patnaik: 'Alliantie niet besproken'

Een JD(U)-leider zegt: “Dit zijn lastige zaken. Noch de CM (Nitish) noch de nationale voorzitter van de partij kunnen hem officieel iets vragen over dergelijke zaken. Hij is het die zijn discretie in dergelijke zaken moet gebruiken en de partij in verlegenheid moet brengen. ondersteund worden door een solide juridische reden, die ze niet hebben.

De grootste parallel met deze situatie had de CPI(M) echter in 2008 snel actie ondernomen tegen zijn leider Somnath Chatterjee nadat hij ervoor had gekozen om aan te blijven als voorzitter, ondanks het feit dat de CPI(M) zich terugtrok uit de UPA-regering. De CP(M) had hem uit de partij gezet en Chatterjee was gebleven als Spreker.

Harivansh werd in augustus 2018 aangesteld als vice-voorzitter van de Rajya Sabha als een NDA-kandidaat. De vice-voorzitter zit de Eerste Kamer voor bij afwezigheid van de voorzitter, die de vice-voorzitter is. In de huidige Rajya Sabha is de rol belangrijk omdat de heersende BJP hier niet zo'n comfortabele positie geniet als in de Lok Sabha.

Lees ook | Nitish Kumar zag zijn weddenschappen opnieuw afdekken omdat JD(U) geen deel uitmaakt van Oppn-brief over centrale agentschappen

In 2020 werd Harivansh opnieuw genomineerd voor de Eerste Kamer en won hij opnieuw de post als NDA-genomineerde.

>Advertentie

Twee jaar later, in augustus 2022, verbrak Nitish de banden met de BJP en keerde terug naar de Mahagathbandhan. Overigens noemde Nitish Harivansh vervolgens als een van de vier mensen die hem hadden overtuigd om in juli 2017 van kant te wisselen van de Mahagathbandhan naar de NDA.

Sinds de splitsing van de JD(U)-NDA heeft Harivansh van verschillende kanten indirecte berichten ontvangen om te stoppen als plaatsvervangend voorzitter van de Rajya Sabha – maar, cruciaal, nooit direct.

Advertentie

Hoewel Harivansh niet beschikbaar was voor commentaar, zei een bron dicht bij hem: “We begrijpen niet hoe zijn vervulling van zijn taak als plaatsvervangend voorzitter van Rajya Sabha nieuws of controverse wordt.” Voor de goede orde, Harivanshji vervulde dezelfde rol tijdens de ceremonie voor het leggen van de fundering voor het nieuwe parlementsgebouw tweeënhalf jaar geleden. Hij had toen een toespraak van de vice-president voorgelezen. Dezelfde Nitish Kumar had het destijds gesteund als NDA-bondgenoot.”

De bron voerde ook aan dat er voorrang is met betrekking tot de plaatsvervangende voorzitters van Rajya Sabha – “van 1977 tot 2014” — blijven op hun post, ongeacht wijzigingen in de standpunten van hun partijen. “Van Najma Heptullah tot PJ Kurien, niemand nam ontslag of werd gevraagd om af te treden. Het is een constitutioneel standpunt, boven de partijlijnen. Zelfs als de JD(U) Harivanshji officieel had gevraagd om niet deel te nemen aan de inauguratie van het parlement, was hij niet verplicht om te gehoorzamen. voegde eraan toe: “Nitish Kumar heeft altijd gratie getoond om niet over zulke zaken te spreken. Dit zijn slechts papieren vliegers die in de media drijven.”

JD(U)-leiders geven ook toe dat als Nitish inderdaad dacht dat Harivansh “dicht” bij premier Narendra Modi stond, zoals sommigen nu menen, hij dat niet zou zijn geweest. herbenoemd in 2020.

Lees ook

Staatsoverheid zwaait, Amit Shah's missie Manipur betrof het herstellen van vertrouwen…

RSS-chef Mohan Bhagwat roept op tot eenheid: sommigen kwamen van buitenaf, nu van onszelf

Ontmoet de spirituele leider die MP Congress helpt om BJP te verslaan bij Hindutva-wedstrijd

BJP kijkt verder dan Shinde Sena en overweegt MNS-booster voor NDA als Fadnavis, Ra…

Er zijn echter maar weinigen die kunnen claimen om er zeker van te zijn wat Nitish echt wil, inclusief de BJP. “Wie weet heeft hij Harivansh na de peilingen van 2024 weer nodig?” grapte een senior BJP-leider.