De meeste studenten van Zuid-besturen volgen Wetenschap in klas 11: wat een overheidsstudie zegt

0
34

Een onderzoek van de regering van de Unie heeft grote regionale verschillen gevonden in de keuze van academische richtingen op het niveau van de middelbare school in het land, waarbij wetenschappen de overweldigend populaire keuze is onder studenten in de meeste zuidelijke staten, waar kunst maar heel weinig deelnemers heeft.

Hoewel het grote aantal instellingen dat cursussen over techniek en geneeskunde aanbiedt in de zuidelijke staten altijd een indicator is geweest van de scheefheid, is het voor het eerst dat het centrum zich verdiept diep in de kwestie. Dit zal verder worden geanalyseerd door PARAKH (Performance Assessment, Review and Analysis of Knowledge for Holistic Development), een nieuwe divisie onder de NCERT om dergelijke verschillen aan te pakken.

Wat zijn de topstaten waar de Science-stream populair is?

< p>Wetenschapsstudenten waren veel talrijker dan hun kunsttegenhangers in Andhra Pradesh (75,63 procent); Telangana (64,59 procent); Tamil Nadu (61,50 procent); Uttar Pradesh (57.13); en Kerala (44,50 procent) in de academische sessie 2021-22, volgens het overheidsonderzoek. Van de staten in het noordoosten, in Manipur, koos maar liefst 68,87 procent van degenen die de Klasse XII-bestuursexamens aflegden voor Wetenschap. Zoals de lijst laat zien, bevinden vier van de vijf grote staten waar bèta's de voorkeur genieten onder studenten van klas XI-XII zich in Zuid-India.

Ook in Explained | Tientallen groepen, diepe breuklijnen: wat is de geschiedenis van de opstand in Manipur

Waar heeft kunst de voorkeur?

De top vijf van staten waar Arts in 2022 populair was, waren Gujarat (81,55 procent); West-Bengalen (78,94 procent); Punjab (72,89 procent); Haryana (73,76 procent); en Rajasthan (71,23 procent), met een grotere geografische spreiding dan de wetenschap. In het noordoosten was kunst de populaire keuze in Meghalaya (82,62); Tripura (85,12 procent); en Nagaland (79,62 procent). Hoewel de studie alleen de voorkeuren van de klas van 2022 vastlegt, zeiden functionarissen van het ministerie van Onderwijs dat de cijfers een indicatie zijn van decennialange trends.

Hoe zit het met de handelsstroom? >

Volgens de studie is de Commerce-stroom “de afgelopen tien jaar op hetzelfde niveau gestagneerd”, met ongeveer 14 procent van de studenten (nationaal gemiddelde) die de discipline op de middelbare school volgen.

Advertentie Grafiek toont studenten’ voorkeur voor diverse stromingen in hogere klassen.

Omgekeerd is het aandeel studenten dat kiest voor bèta en kunst in dezelfde periode gestegen van 31 procent naar ruim 40 procent (landelijk gemiddelde). Wat vooral opvalt, is dat in Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, waar wetenschap de dominante stroom is, de voorkeur voor handel ver boven het nationale gemiddelde ligt, aangezien in deze staten de kunststudenten slechts 1,53 procent vertegenwoordigden, 2,01 procent. respectievelijk 2,19 procent en 2,19 procent in het bestuursexamen van 2022.

Maar liefst 32 procent van de middelbare scholieren die in 2022 bij de staatsonderwijsraad van Tamil Nadu waren ingeschreven, streefde handel na, 23,54 procent in Telangana en 13,64 procent in Andhra Pradesh. Telangana en Andhra Pradesh hadden ook 9,85 procent en 8,54 procent studenten aangemeld bij de beroepsstroom, die in de meeste andere staten verwaarloosbare deelnemers heeft.

Gelden deze trends op het niveau van het hoger onderwijs? ook?

Advertentie

Er zijn veel indicatoren die duidelijk aangeven dat Zuid-India de voorkeur geeft aan wetenschappelijk onderwijs. Ten eerste zijn er 1.229 door de All India Council For Technical Education goedgekeurde instellingen die technische en technologische cursussen aanbieden in de vijf staten van Zuid-India (waaronder 9 in Puducherry en 1 in Lakshadweep), met een opnamecapaciteit voor studenten van 5,11 lakh, volgens de raad. #8217;s handboek 2022-23. Dit is het hoogste van alle andere regio's.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Alleen al in Tamil Nadu volgden 13,8 lakh-studenten technische en technische cursussen in 2022-23, het hoogste aantal van alle staten. Wat medisch onderwijs betreft, bevinden zich van de 596 medische hogescholen (zowel openbare als particuliere) in India maar liefst 225, of 37,7 procent, in de staten Tamil Nadu, Telangana, Karnataka, Kerala en Andhra Pradesh, volgens een reactie geleverd door het ministerie van Volksgezondheid in de Lok Sabha in april vorig jaar.

Bovendien geven de geavanceerde JEE-scores in dit opzicht ook enkele aanwijzingen. In 2022 had de IIT Madras-zone bijvoorbeeld 29 kandidaten in de top 100-categorie, samen met IIT Bombay. Zelfs in 2021 leverde de zuidelijke zone 27 kandidaten op in deze categorie, vlak achter de zones IIT Delhi en IIT Bombay. De zones die de oostelijke en noordoostelijke deelstaten van India vertegenwoordigen, lopen ver achter. In JEE Main 2023 had Telangana het maximale (11) aantal studenten met 100 percentiel, gevolgd door Andhra Pradesh en Rajasthan, met elk vijf.

Waarom werd dit gebied door de overheid gekozen voor een studeren?

Lees ook

< /figuur>Dank voor de koele zomer tot nu toe de frequente regenbuien

Imtiaz Ali's nieuwe film & #039;Amar Singh Chamkila': Wie was de controversiële Pu…

ExplainSpeaking: Waarom India geen andere keuze heeft dan sneller te groeien dan andere co…

Geweld in Manipur: welke maatregelen heeft minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah aangekondigd voor…

Het onderzoek heeft tot doel gelijkwaardigheid in beoordeling tussen verschillende onderwijsbesturen te bewerkstelligen, en in tal van andere aspecten, zoals slagingspercentages en uitvalpercentages. De trends in de keuze van academische stromen zijn echter het meest significant, aangezien parameters zoals uitvalpercentages ook uit andere bronnen kunnen worden gehaald, zoals het Unified District Information System for Education Plus (UDISE+), terwijl slagingspercentages van verschillende besturen zijn openbaar beschikbaar.