De bästa sätten att skanna ett dokument med din telefon eller surfplatta

0
59
Justin Duino/How-To Geek

På en iPhone eller iPad öppnar du appen Filer eller Anteckningar och använder “Skanna ett dokument” för att skanna ett dokument med enhetens kamera. På Android använder du Google Drive-appen för att skanna ett dokument till din telefon eller surfplatta. (Google Drive-appen fungerar även på iPhone och iPad.)

Skannrar hade sitt ögonblick, men nuförtiden är det inte lika nödvändigt att äga en. Det betyder dock inte att du aldrig behöver skanna ett dokument eller foto. Tack och lov har du förmodligen några verktyg för att göra det utan en skanner.

Om du kommer på att du skannar många dokument och foton är det en bra idé att investera i en riktig skanner. De flesta behöver bara skanna några få saker per år, så vi visar dig några bra alternativ.

Innehållsförteckning

Hur man skannar foton och dokument utan en skanner

Hur man skannar foton och dokument utan skanner

Justin Duino/How-To Geek

En skanner är i princip bara en kamera som tar ett foto av ditt dokument på ett mycket specifikt sätt. Tja, du har en kamera i fickan varje dag, så varför inte använda den som skanner?

Sanningen är att en smartphonekamera vanligtvis är perfekt för att få jobbet gjort som skanner. Resultaten kommer inte att vara lika skarpa och tydliga som en verklig skanner, men det kommer att få fram poängen. Här är några förslag för att ta bra foton av ett dokument.

 • Belysning: Placera dokumentet på en plan yta med bra belysning. Försök att undvika att kasta en skugga på dokumentet med handen och telefonen.
 • Placering: Ta bilden rakt på för att undvika konstigheter vinklar. Detta kan göras direkt ovanifrån eller i rät vinkel genom att stödja dokumentet. Gör det som ger bäst ljus/minst skuggor.
 • Inramning: Se till att ta fotot tillräckligt långt bort så att hela dokumentet syns. När du har tagit fotot, beskära det till dokumentet så att du inte ser någon av omgivningarna.

Kameran på din telefon klarar jobbet i många situationer, men ibland krävs en mer professionell skanning. För det vill du vända dig till en dokumentskannerapp. Du har redan en installerad på din iPhone, iPad eller Android-telefon—din enhet följde med en.

Det bästa sättet att skanna dokument på iPhone och iPad: Filer eller anteckningar

iPhones och iPads har en inbyggd “Dokumentskanner” funktion. Det här verktyget är inte en egen app, men du hittar det både i Apples Files-app och Apple Notes-appen. Många webbplatser föreslår att du använder Notes-appen för att skanna ett dokument, och det fungerar bra—men du kan också använda appen Filer, vilket är praktiskt om du bara vill skanna dokumentet till en fil.

< p>För att skanna ett dokument på iPhone eller iPad med appen Filer, öppna först appen Filer och gå till platsen där du vill spara ditt skannade dokument. Till exempel, för att spara den på din iCloud Drive, öppna iCloud Drive-platsen. För att spara den i din iPhone’s nedladdningsmapp, öppna Nedladdningar.

Tryck på menyknappen (den ser ut som en “…”) uppe till höger hörnet av skärmen och tryck på “Skanna dokument” för att komma igång.

Placera dokumentet mot kameran på din iPhone eller iPad och håll det stilla. Din enhet kommer automatiskt att ta en bild av dokumentet och du ser att den blinkar på skärmen.

Om du vill skanna ett flersidigt dokument placerar du den andra sidan mot kameran på din iPhone eller iPad. Fortsätt den här processen för att fånga så många sidor du vill. När du är klar trycker du på “Spara,” och du får en kombinerad PDF-fil som innehåller varje sida.

Du kan också använda Notes-appen för att skanna dokument. Öppna Notes-appen på din iPhone eller iPad, öppna en befintlig anteckning eller skapa en ny anteckning, tryck på kameraikonen och tryck på “Skanna dokument.” Notes-appen sparar sedan dina skannade dokument som anteckningar snarare än filer.

RELATED: 10 Apple Notes-funktioner du bör använda

Det bästa sättet att skanna dokument på Android: Google Drive

Google Drive har också en mindre känd dokumentskanningsfunktion inbyggd. Allt du behöver göra är att ta ett foto av dokumentet, så kommer Drive att göra allt för att det ska se så rent och tydligt ut som möjligt. Den här funktionen är tillgänglig i Google Drive för Android samt iPhone och iPad.

Om du vill skanna ett dokument på Android öppnar du först appen och ser till att du är inloggad med ditt Google-konto. Tryck på den flytande “+” knappen i det nedre högra hörnet.

Välj &#8220 ;Skanna” eller “Använd kamera.”

Detta kommer att öppna kameran. Du kan behöva ge appen behörighet att använda din kamera. Placera dokumentet så att det är helt i ramen och ta sedan fotot.

Nästa skärm kommer att be dig bekräfta att du vill använda fotot. Tryck på “OK” eller “Använd foto.”

Google Drive försöker automatiskt beskära och justera belysningen. Du kan justera detta manuellt med beskärnings- och färgknapparna. Om du har ett flersidigt dokument trycker du på plusikonen för att lägga till nästa sida på samma sätt.

När dokumentet ser bra ut trycker du på “Spara” för att avsluta.

Nu kan du ge filen ett namn och välj vilken mapp du vill spara den i. Dokumentet kommer att sparas som en PDF.

Du är redo! Dokumentet är nu sparat på din Google Drive. Du kan ladda ner den och dela den hur du vill. Du kan till och med kopiera och klistra in text direkt från bilden. Allt detta, och du behövde inte ens bråka med en otymplig skanner. Ganska coolt, eller hur?

RELATERAT: Hur man kopierar text från en bild på iPhone

LÄS NÄSTA

 • › Hur man kombinerar flera bilder till en PDF-fil på Android
 • › Så här skannar du dokument med iPhone’s Notes-appen
 • › Din Chromebooks kamera är nu en dokumentskanner
 • › Hur du går digitalt och får dina gamla fysiska media till din PC
 • › The Meta Quest 2 återgår till sitt ursprungliga pris
 • › Meta Quest 3 kommer att få en 2x GPU-boost och en prishöjning
 • › Rengör utan att kompromissa och spara på Roborock S7 Max Ultra
 • › Dark Mode kommer till Windows Paint