“BJP skonade inte ens gud”: MP Cong ser ett oväntat fall i Mahakal-statyn kollapsa

0
52

Gud och girighet — kongressen anser att den har den perfekta formeln för att ta sig an BJP i Madhya Pradesh, eftersom statyernas vältning till byiga vindar i Shivraj Singh Chouhan-regeringens spektakulära Mahakaleshwar-tempelkorridor fortsätter att vädra damm .

Kongressen har snabbt kommit med en “50% provision”-avgift för att hävda korruption som orsaken till kollapsen av sex av de sju idolerna som byggdes för att porträttera Saptarishis eller de sju stora rishierna (helgonen). Korridoren har totalt 160 statyer.

För en gångs skull före BJP i omröstningsspel, Kongressen har ett bra exempel framför sig från Karnataka, där dess “40 % kommissionsregering“-etikett mot den styrande BJP fastnade och slog guld.

Den första fasen av Mahakal Lok Corridor Project, som en del av vilket statyerna kom upp, invigdes av premiärminister Narendra Modi först i oktober förra året, under mycket fanfar. Det är inte bara rättvist att ställa frågor om kvaliteten på konstruktionen, anser kongressen, utan också om hur BJP har skadat människors “religiösa känslor” i processen.

På tisdagen, sade kongressens ansvarig för Madhya Pradesh, J P Agarwal, att Chouhan-regeringen “hade lekt med tron ​​hos indier” genom att “hänge sig åt korruption” medan man bygger statyerna.

“I Karnataka gav vi sloganen ‘40% sarkara’. En liknande bluff har uppdagats i Madhya Pradesh. Det också i Mahakal Mandir i Ujjain. BJP höll inte ens den heliga Mahakal borta från sitt byte. Det kunde inte ha varit större byte i religionens namn. Bhagwaan ko bhi nahin choda (De skonade inte ens gud), sa Agarwal.

Madhya Pradesh kongresschef Kamal Nath, som kommer att vara den främsta utmanaren till CM-posten om partiet vinner, inrättade en “faktakommittén” över statyns kollaps, som har lämnat in sin rapport som säger att idolerna var av “dålig kvalitet”.

Den tidigare ministern och MLA Sajjan Singh Verma, som ingick i kommittén, sa på tisdagen: “Statyerna var gjorda av ett svagt material. Vissa nät måste användas enligt anbudet, men de är tillverkade i Kina och är av svag kvalitet. BJP fortsätter att skrika högst upp för att inte använda kinesiska produkter, men för att göra produkter relaterade till våra gudar använde de sådant material av låg kvalitet.”

Annons

Verma sa att de inte ifrågasatte användningen av fiberförstärkt plast (FRP) för att göra statyerna, “men materialet som användes för att tillverka ramarna var av dålig kvalitet”. Med tanke på platsens religiösa värde borde statyer enligt honom ha gjorts av sten. “På en religiös plats är det förbjudet att ha brutit idoler.”

På bakfoten försöker BJP lägga skulden på de tidigare kongressregeringarna, inklusive den kortlivade Kamal Nath- ledde en, eftersom projektet har pågått länge.

Läs även | Babas besvärjelse: Under ett omröstningsår, varför leder alla vägar till en MP-tempelstad

Minister för stadsutveckling och bostäder Bhupendra Singh berättade på en presskonferens att beslutet att ha FRP-idoler togs under kongressregimen, och att en arbetsorder för 100 FRP-idoler som kostade 7,75 crore Rs utfärdades den 7 mars 2019. Regeringen distribuerade dokument för att styrka detta.

Annons

Så mycket som 96,97 crore Rs hade spenderats på projektet under deras regering, sa Singh.

“Det finns ingen korruption. Kongressen driver smutsig politik. De har inte gett ett enda bevis på korruption. Och om kongressen gör det här påståendet, så var projektet också under det och därför är det en acceptans av dem att de gjorde korruption. Vi gjorde vårt arbete ärligt och med höga standarder, sade Singh och tillade att sårande religiösa känslor “har varit deras (kongressens) karaktär”.

Ministern tillade att FRP vanligtvis användes för att göra idoler eftersom konstverk “bara var möjligt på sådana statyer”, och att Akshardham-templet i Delhi och flera andra sådana projekt alla hade FRP-statyer. “På statyer gjorda av annat material är konstverk antingen inte möjligt eller kan ta mycket tid.”

Om de andra idolernas öde sa Singh att byrån som hade byggt statyerna hade undertecknade ett treårskontrakt och kommer att ersätta dem.

När det gäller vind som fick idolerna att falla sa ministern att Ujjain-kommissionären hade lämnat in en rapport om att stormen den dagen också hade orsakat “flera byggnader och träd” för att falla i området.

Annons

Mahalok-korridorens ledande arkitekt, Krishna Murari Sharma, och skulptören av Saptarishi-statyerna, Vijay Podwal, sa över hela Indien att FRP användes för att göra statyer. Sharma sa: “Det hjälper till att kraftigt minska kostnaderna. Man behöver också extremt skicklig arbetskraft för att göra sten-, brons- eller kopparskulpturer.”

Han tillade att de hade utfört alla tekniska kontroller som behövdes.

Annons Läs även | Karnataka mallen när Cong startar planering av parlamentsledamöter, Rahul talar om 150 platser

Podwal, som hävdar att han arbetat i tre år på statyerna, sa: “FRP används också i högteknologiska industrier som flygindustrin. Materialet är lätt, det är lätt att flytta och är hållbart jämfört med metall och trä, som börjar försämras med tiden. Om vi ​​hade gjort stenskulpturer skulle det ha tagit oss mer än ett decennium, till en kostnad fem gånger budgeten.”

Kongressen ifrågasätter också tilldelningen av kontraktet till en Gujarat- baserat företag.

Annons

Bara en vecka efter att projektet hade invigts av premiärministern, hade Ujjain Congress MLA Mahesh Parmar kontaktat Madhya Pradesh Lokayukta och påstått ekonomiska oegentligheter i konstruktionen, varefter meddelanden utfärdades till 15 tjänstemän.

Parmar säger tjänstemän. missbrukade sin position för att lämna anbud till den Gujarat-baserade parlamentsledamoten Babariya, ignorerade anbud med lägre priser, gick med på att designändringar för att gynna entreprenörerna i miljoner kronor och rensade “otillbörliga fakturor” utan adekvat verifiering.

Parmar berättade för The Indian Express att inga åtgärder hade vidtagits i fallet efter Lokayukta-meddelanden, annars skulle “i dag tjänstemännen som är inblandade i denna korruption ha undersökts”. “Bhagwan Mahakal kommer inte att förlåta dessa syndare.”

Ironiskt nog, innan statyerna var borta med vinden, var striden mellan kongressen och BJP över kredit för tempelkorridoren. Chouhan förlorar ingen chans att hävda att det var hans regering som hade konceptualiserat det, till en kostnad av 95 crore Rs. Kamal Nath säger att det var i augusti 2019 när han var CM som en skiss av projektet färdigställdes, med 300 crore Rs avsatta för det.

Läs även

RSS-chef Mohan Bhagwat uppmanar till enhet: Några kom utifrån, nu vår egen

Alla 3 månader, BJP ska kartlägga marksituationen, bedöma sin position i al…

Kan Cong och AAP vara vänner? Ajay Maken, Sandeep Dikshit leder röster som…

Den slutliga budgeten är Rs 850 crore enligt PMO.

© The Indian Express (P) Ltd