'BJP heeft zelfs god niet gespaard': parlementslid Cong ziet een meevaller in het instorten van het standbeeld van Mahakal

0
56

God en hebzucht — het congres gelooft dat het de perfecte formule heeft om het op te nemen tegen de BJP in Madhya Pradesh, aangezien het omvallen van standbeelden door windvlagen in de Mahakaleshwar-tempelgang van de Shivraj Singh Chouhan-regering stof blijft doen opwaaien .

Het congres heeft snel een aanklacht van “50% provisie” bedacht om corruptie te claimen als de reden voor de ineenstorting van zes van de zeven idolen die zijn gebouwd om Saptarishi's of de zeven grote rishi's (heiligen) uit te beelden. De gang heeft in totaal 160 standbeelden.

Voor een keer voorsprong op de BJP in poll-games, de Het congres heeft een goed voorbeeld voor zich uit Karnataka, waar de tag “40% commissieregering” tegen de regerende BJP bleef hangen en goud sloeg.

De eerste fase van het Mahakal Lok Corridor Project, als onderdeel waarvan de standbeelden werden opgericht, werd pas in oktober vorig jaar met veel tamtam ingehuldigd door premier Narendra Modi. Het is niet alleen eerlijk om vragen te stellen over de kwaliteit van de constructie, meent het congres, maar ook over hoe de BJP de “religieuze gevoelens” van mensen in het proces heeft geschaad.

Op dinsdag zei JP Agarwal, de leider van het Congres voor Madhya Pradesh, dat de regering van Chouhan “gespeeld had met het geloof van duizenden Indiërs” door zich over te geven aan corruptie. tijdens het bouwen van de standbeelden.

“In Karnataka gaven we de slogan van ‘40% sarkara’. Een soortgelijke zwendel is aan het licht gekomen in Madhya Pradesh. Dat ook in de Mahakal Mandir van Ujjain. De BJP hield zelfs de heilige Mahakal niet weg van zijn buit. Er had geen grotere buit kunnen zijn in naam van religie. Bhagwaan ko bhi nahin choda (Ze hebben zelfs god niet gespaard),' zei Agarwal.

Kamal Nath, hoofd van het congres in Madhya Pradesh, die de grootste kandidaat zal zijn voor CM-post als de partij wint, heeft een “onderzoekscommissie” over de instorting van het standbeeld, die haar rapport heeft ingediend waarin staat dat de idolen van “slechte kwaliteit” waren.

Voormalig minister en MLA Sajjan Singh Verma, die deel uitmaakte van de commissie, zei dinsdag: “De beelden waren gemaakt van een zwak materiaal. Sommige netten moesten worden gebruikt volgens de aanbesteding, maar die zijn gemaakt in China en zijn van slechte kwaliteit. De BJP blijft luidkeels schreeuwen om geen Chinese producten te gebruiken, maar om producten te maken die verband houden met onze goden, ze gebruikten dergelijk materiaal van lage kwaliteit.”

Advertentie

Verma zei dat ze het gebruik van vezelversterkte kunststof (FRP) om de beelden te maken niet in twijfel trokken, “maar het materiaal dat werd gebruikt om de frames te maken was van slechte kwaliteit”. Volgens hem hadden de beelden, gezien de religieuze waarde van de plek, van steen moeten zijn. “Op een religieuze plek is het verboden om idolen te breken.”

Op een achterstand probeert de BJP de schuld te schuiven op de vorige congresregeringen, waaronder de kortstondige Kamal Nath- leidde er een, aangezien het project al lang aan de gang is.

Lees ook | De betovering van de Baba: waarom in een opiniepeilingsjaar alle wegen naar een MP-tempelstad leiden

Minister van Stedelijke Ontwikkeling en Huisvesting, Bhupendra Singh, vertelde op een persconferentie dat het besluit om FRP-idolen te hebben werd genomen tijdens het congresregime en dat op 7 maart 2019 een werkorder voor 100 FRP-idolen ter waarde van Rs 7,75 crore werd uitgegeven. documenten om dit te onderbouwen.

Advertentie

Er was maar liefst Rs 96,97 crore uitgegeven aan het project onder hun regering, zei Singh.

“Er is geen corruptie. Het congres pleegt vuile politiek. Ze hebben geen enkel bewijs van corruptie gegeven. En als het congres deze bewering doet, was het project er ook onder en daarom is het een acceptatie door hen dat ze corruptie hebben gepleegd. We hebben ons werk eerlijk en met hoge normen gedaan, 'zei Singh, eraan toevoegend dat het kwetsen van religieuze gevoelens' hun (het congres) karakter”.

De minister voegde eraan toe dat FRP vaak werd gebruikt om idolen te maken, aangezien kunstwerken “alleen mogelijk waren op dergelijke beelden”, en dat de Akshardham-tempel in Delhi en verschillende andere soortgelijke projecten allemaal FRP-beelden hadden. “Op beelden die van ander materiaal zijn gemaakt, is artwork niet mogelijk of kan het veel tijd kosten.”

Over het lot van de andere idolen zei Singh dat het bureau dat de beelden had gebouwd, tekende een contract voor drie jaar en zal ze vervangen.

Wat de wind betreft die de idolen doet vallen, zei de minister dat de commissaris van Ujjain een rapport had ingediend dat de storm die dag ook “verschillende gebouwen en bomen” om te vallen in het gebied.

Advertentie

De hoofdarchitect van de Mahalok-gang, Krishna Murari Sharma, en de beeldhouwer van de Saptarishi-beelden, Vijay Podwal, zeiden dat in heel India FRP werd gebruikt om beelden te maken. Sharma zei: “Het helpt bij het aanzienlijk verlagen van de kosten. Voor het maken van stenen, bronzen of koperen sculpturen heb je ook zeer bekwame arbeidskrachten nodig.”

Hij voegde eraan toe dat ze alle technische controles hadden uitgevoerd die nodig waren.

Advertentie Lees ook | Karnataka het sjabloon terwijl Cong de planning van de parlementaire peiling start, Rahul praat over 150 zetels

Podwal, die beweert dat hij drie jaar aan de beelden heeft gewerkt, zei: “FRP wordt ook gebruikt in hi-tech industrieën zoals de luchtvaartindustrie. Het materiaal is licht van gewicht, het kan gemakkelijk worden verplaatst en is duurzaam in vergelijking met metaal en hout, die na verloop van tijd beginnen te verslechteren. Als we stenen sculpturen hadden gemaakt, zou het ons meer dan tien jaar hebben gekost, tegen een prijs die vijf keer hoger was dan het budget.

Het congres zet ook vraagtekens bij de gunning van het contract aan een Gujarat- gevestigd bedrijf.

Advertentie

Slechts een week nadat het project was ingehuldigd door de premier, had het Ujjain-congres MLA Mahesh Parmar de Madhya Pradesh Lokayukta benaderd wegens vermeende financiële onregelmatigheden bij de bouw, waarna mededelingen werden gedaan aan 15 ambtenaren.

Parmar zegt ambtenaren misbruikten hun positie om een ​​offerte uit te brengen aan het in Gujarat gevestigde parlementslid Babariya, waarbij ze offertes met lagere prijzen negeerden, stemden in met ontwerpwijzigingen ten voordele van de aannemers in crores, en keurden “onverschuldigde facturen” goed zonder adequate verificatie.

Parmar vertelde The Indian Express dat er geen actie was ondernomen in de zaak nadat de Lokayukta-meldingen waren gedaan, anders zou “vandaag de ambtenaren die betrokken zijn bij deze corruptie zijn onderzocht”. “Bhagwan Mahakal zal deze zondaars niet vergeven.

Ironisch genoeg, voordat de beelden met de wind waren verdwenen, was de strijd tussen het congres en de BJP meer dan krediet voor de tempelgang. Chouhan laat geen kans voorbijgaan om te beweren dat het zijn regering was die het had bedacht, voor een bedrag van Rs 95 crore. Kamal Nath zegt dat het in augustus 2019 was, toen hij CM was, dat een schets van het project werd afgerond, waarvoor Rs 300 crore was gereserveerd.

Lees ook

Staatsregering faalt, missie Manipur van Amit Shah betrof herstel van vertrouwen…

RSS-chef Mohan Bhagwat roept op tot eenheid: sommigen kwamen van buitenaf, nu van ons

Elke 3 maanden, BJP om grondsituatie te onderzoeken, zijn positie te beoordelen in al…

Kunnen Cong en AAP vrienden zijn? Ajay Maken, Sandeep Dikshit leiden stemmen die…

Het uiteindelijke budget is Rs 850 crore volgens het PMO.

© The Indian Express (P) Ltd