10 veelvoorkomende VPN-fouten die mensen maken

0
49
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Virtual Private Networks (VPN's) zijn een handig hulpmiddel. Maar het is maar al te gemakkelijk om ze voor de verkeerde taak te gebruiken, ze verkeerd te configureren of anderszins veelvoorkomende VPN-fouten te maken. Hier leest u hoe u ze kunt vermijden en het meeste uit uw VPN-service kunt halen.

Inhoudsopgave

Aannemen dat een VPN anonimiteit verzekert
Misverstanden over wat een VPN wel en niet kan
Betalen voor een VPN voor thuistoegang op afstand
Uw VPN-verbinding niet testen
Oude versleutelingsschema's gebruiken
Een gratis of goedkope VPN gebruiken
Geen gebruik van een VPN zonder logboekregistratie
Uw volledige internetverbinding routeren via een VPN
Torrenting via in de VS gevestigde VPN-servers
Geen gebruik van een kill-schakelaar

Aannemen dat een VPN anonimiteit garandeert

Een van de belangrijkste VPN-misvattingen om meteen uit de weg te ruimen, is dat het gebruik van een VPN je online anoniem maakt. Ervan uitgaande dat een VPN u online automatisch anoniem maakt, is de grootste VPN-fout die u kunt maken als uw doel bij het inzetten van een VPN uw identiteit verbergt.

Een VPN kan helpen uw online activiteiten privé te maken en, mits correct gebruikt ( en met grote voorzichtigheid) kan deel uitmaken van uw toolkit voor het handhaven van online anonimiteit. Maar een VPN is geen zilveren kogel of privacymantel die je over je schouders kunt gooien en meteen anoniem kunt worden. In veel opzichten is een VPN analoog aan een brandertelefoon.

Als u anoniem met contant geld een brandertelefoon koopt en de telefoon nooit gebruikt om uzelf te identificeren of het telefoonnummer te koppelen aan iets uit uw bestaande leven, is het een redelijk anoniem hulpmiddel. Maar als u de telefoon koopt met uw creditcard, onmiddellijk begint met het bellen van bekenden en u zich met de telefoon aanmeldt voor diensten die gekoppeld zijn aan uw echte identiteit, verdwijnt elke schijn van anonimiteit.

Net zoals dat, als het uw doel bij het gebruik van een VPN is om anoniem te blijven voor welk doel dan ook, dan moet u de VPN behandelen als een onderdeel van uw privacyplan. U moet uw uiterste best doen om te voorkomen dat u wordt gekoppeld aan de activiteit op het VPN-netwerk, inclusief anoniem aanmelden voor de VPN.

Misverstand Wat een VPN Kan wel en kan niet

De potentiële anonimiteit (of het ontbreken daarvan) is zo belangrijk dat we dat in een apart item hierboven hebben opgesplitst en benadrukt. Maar over het algemeen verkeerd begrijpen wat een VPN wel en niet kan, is de op een na grootste fout die mensen maken.

Een VPN is gewoon een virtueel particulier netwerk: u verbindt uw computer, telefoon of zelfs de hele router met een ander netwerk dan het netwerk waarop het zich al bevindt. Deze configuratie kan zo eenvoudig zijn als het verbinden van uw werklaptop met het interne LAN van uw thuiskantoor aan de andere kant van de stad of zo complex als het routeren van uw volledige internetverbinding via een VPN zodat het lijkt alsof u zich in een land aan de andere kant van de wereld bevindt.

Maar eigenlijk is dat alles wat een VPN is: een gecodeerde tunnel van waar je bent naar ergens anders waardoor het lijkt alsof al het verkeer van je apparaat ergens anders vandaan komt.

Die tunnel kan helpen voorkomen dat een Wi-Fi-hotspot van een coffeeshop uw verbinding bespioneert, u in staat stellen om naar een streamingdienst zoals Netflix te kijken door geografische beperkingen te omzeilen, u te beschermen tijdens torrenting of u toegang te geven tot LAN-gebaseerde bronnen in uw thuiskantoor . Maar het zal u niet op magische wijze anoniem maken, u niet beschermen tegen malware of ransomware, of uw verbinding en gewoonten veranderen terwijl u het gebruikt.

Betalen voor een VPN voor Remote Home Access

Bij het configureren van een VPN-netwerk zijn er twee cruciale componenten, een VPN-server (die de VPN-service host en verbindingen accepteert) en een VPN-client (die verbinding maakt met de server). Betalen voor een VPN-service helpt u niet bij het opzetten van een client-servermodel met uw thuisnetwerk, het helpt u bij het opzetten van een client-servermodel met een externe VPN-service.

Als het uw doel is om veilig verbinding te maken met uw thuisnetwerk, hoeft u niet te betalen voor een commerciële VPN-service. In plaats daarvan moet u een VPN-server op uw thuisnetwerk instellen, zodat u naar huis kunt bellen als u weg bent. U hebt geen externe service nodig om veilig toegang te krijgen tot bestanden op uw thuisnetwerk.

Het is vermeldenswaard dat u uw thuisverbinding als VPN kunt gebruiken, maar deze heeft enkele opmerkelijke beperkingen. Ten eerste ben je beperkt tot geo-shifting van waar ter wereld je ook bent naar je internetadres thuis – niet doen alsof je uit Canada of Oostenrijk komt. Ten tweede ben je beperkt tot de snelheid van je thuisverbinding. Als uw internetverbinding thuis erg traag is, zult u weinig succes hebben met het gebruik ervan als VPN voor Netflix of andere veelgevraagde activiteiten. Maar als je een glasvezelverbinding hebt en je enige doel is om jezelf te beschermen tegen schaduwrijke openbare wifi-hotspots, dan is dit zeker een manier om het te doen.

Uw VPN-verbinding niet testen

De fundamentele functie van een VPN is het creëren van een veilige tunnel naar een extern netwerk. Als de tunnel niet veilig is of gegevens lekt, is het nut van de VPN sterk verminderd. In het beste geval krijg je niet waar je voor betaald hebt, en misschien mislukt je poging om te geo-shiften en Netflix te kijken. Maar in het slechtste geval, als uw motivatie voor het gebruik van een VPN hoger is dan het kijken naar Stranger Things, kunt u in gevaar komen.

Met dat in gedachten, moet u altijd de tijd nemen om uw VPN-verbinding te testen om er zeker van te zijn dat de verbinding veilig is en geen DNS- of andere gegevens lekt.

Oude versleutelingsschema's gebruiken

Als het de moeite waard is om te doen, is het de moeite waard om het goed te doen. Net als de coderingsschema's die worden gebruikt voor Wi-Fi-beveiliging en andere zaken, is de VPN-codering in de loop der jaren geëvolueerd en verbeterd.

Het is niet meer het begin van de jaren 2000, en tenzij je probeert een oud apparaat met een VPN te verbinden en geen andere keuze hebt, is er geen reden om oude VPN-coderingsstandaarden zoals PPTP of L2TP te gebruiken /IPsec. Gebruik in plaats daarvan moderne VPN-versleutelingsschema's zoals OpenVPN en WireGuard.

Een gratis of goedkope VPN gebruiken

Dat hoeft niet ;t hoeft niet veel geld uit te geven aan een VPN-service, maar u moet serieus een commerciële VPN-aanbieder van hoge kwaliteit overwegen in plaats van een gratis of spotgoedkope.

Hoewel we enkele aanbevelingen hebben voor gratis VPN's (waarvan de meeste zeer eenvoudige beperkte abonnementen zijn van commerciële providers), bieden VPN's een waar-voor-je-betaalt-ervaring.

Aan de legitieme kant van dingen, gratis VPN's zijn traag en/of hebben een beperkte bandbreedte. Aan de andere kant zijn gratis VPN's eigenlijk gratis omdat ze naar uw gegevens kijken of anderszins proberen geld te verdienen met de ervaring zonder dat u rechtstreeks voor de VPN betaalt.

Als je een gratis of goedkope VPN overweegt, bedenk dan waarvoor je het gebruikt en wat er op het spel staat. Als u probeert uw privacy te behouden, is het de moeite waard om te investeren in een gerenommeerde VPN. Als je gewoon toegang probeert te krijgen tot een nieuw IP-adres om een ​​tweede keer te stemmen voor gratis Minecraft-server-buit of iets met weinig inzet, geef je misschien niet om privacy of de veiligheid van je gegevens.

Kan geen logboekloze VPN gebruiken

Hoe minder iemand weet over wat u online doet, hoe beter. En als u zich voldoende zorgen maakt over uw privacy om een ​​VPN te gebruiken, is het laatste wat u wilt, het succesvol omzeilen van uw ISP of de registratiepogingen van de overheid, alleen maar om uw VPN toch al uw internetactiviteiten te laten registreren.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een no-log VPN. VPN's zonder logboek registreren de minimale hoeveelheid logboekregistratie die nodig is om de VPN-service te laten werken, maar registreren geen aanvullende gegevens (en verwijderen alle identificerende informatie).

Uw volledige internetverbinding routeren via een VPN

Het is niet altijd een vergissing om je volledige internetverbinding via een VPN-tunnel te leiden, maar dit standaard doen voor de overgrote meerderheid van de mensen is een vergissing.

Als je een expliciete en dringende reden hebt om dit te doen, bijvoorbeeld als u op afstand werkt in het buitenland en uw volledige verbinding terugstuurt naar uw thuisland of als u veilig een tunnel maakt naar een ander land om vervolging te voorkomen, moet u dit zeker doen .

Maar voor de gemiddelde persoon heeft het niet veel zin om een ​​VPN-vriendelijke router te kopen en hun hele internetverbinding in een gecodeerde tunnel te wikkelen. Stel dat u bijvoorbeeld Joe Smith bent en in Buffalo, NY woont. U koopt een VPN-router, betaalt voor een VPN-service en u stelt de VPN-server in op Austin, TX.

In feite vertraagt ​​dit alles uw internetverbinding omdat alle VPN-tunnels overhead hebben die wordt veroorzaakt door het coderingsproces. Ervan uitgaande dat u blijft inloggen op uw e-mail, op internet surft, Netflix kijkt, inlogt op sociale media, enzovoort, ziet u er nog steeds uit als Joe Smith uit Buffalo. Het enige verschil is dat uw lokale ISP niet ziet wat u van plan bent. Uiteindelijk is dat geen waardevolle afweging, dus we raden de meeste mensen aan om hun thuisnetwerk niet met een VPN te verbinden.

Torrenting via de VS- Gebaseerde VPN-servers

Het verbergen van uw identiteit en locatie tijdens torrenting is een veelvoorkomend gebruik voor VPN's. Als je VPN's gebruikt voor torrenting, kun je niet zomaar een oude VPN-service gebruiken. Kiezen voor een VPN buiten de Verenigde Staten is van cruciaal belang om juridische complicaties als gevolg van DMCA-kennisgevingen en gerelateerde complicaties te voorkomen.

En als u op het punt staat een VPN te gebruiken of niet, ja, u heb echt een VPN nodig bij het downloaden van torrents, en nee, de incognitomodus zal je niet beschermen tijdens het downloaden van torrents.

Kan geen kill-schakelaar gebruiken

Mensen kiezen om verschillende redenen voor het gebruik van VPN's, maar wat hun motivatie ook is, ze willen zeker niet dat de VPN plotseling wordt uitgeschakeld en hun internetverkeer blootlegt – of het nu gaat om persoonlijke gegevens of actieve torrents.

< p>Daarom wil je een kill switch gebruiken. Zonder een kill-schakelaar, wanneer uw VPN de verbinding verbreekt, wordt uw verbinding eenvoudig overgezet naar de bestaande internetverbinding. Het ene moment ben je verbonden met een externe server in Litouwen. De volgende minuut bent u weer terug op uw verbinding in de VS.

Vanuit het oogpunt van privacy (en juridisch gezien als je torrent of iets dergelijks), is dat een ramp. Een kill-schakelaar verbreekt de verbinding als de VPN-tunnel wordt verbroken. Je hebt geen internettoegang tot je het probleem verhelpt, maar je zult ook geen datalekken hebben die je identiteit onthullen of je torrents koppelen aan je persoonlijke IP-adres.

Niet alle fouten en misvattingen die we hier hebben geschetst, zijn van toepassing op de situatie van elke persoon, maar bekendheid met veelgemaakte fouten zal u helpen VPN's effectief te gebruiken voor uw behoeften en met minimaal risico.

The Best VPN Services of 2023 Beste algehele VPN ExpressVPN ExpressVPN Beste budget VPN Privé-internettoegangswinkel Beste VPN voor Windows NordVPN Shop Beste gratis VPN Windscribe Windscribe Beste VPN voor iPhone Proton VPN-winkel Beste VPN voor Android Hide.me Shop Beste VPN voor streaming ExpressVPN ExpressVPN Beste VPN voor gaming TorGuard TorGuard Beste VPN voor torrenting IVPN IVPN Beste VPN voor China VyprVPN VyprVPN Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Mullvad LEES VOLGENDE

  • › Donkere modus komt naar Windows Paint
  • › Jam buitenshuis met deze draagbare luidspreker van Harman, nu $ 199,99
  • › Reinig zonder compromissen en bespaar op de Roborock S7 Max Ultra
  • › De Meta Quest 3 krijgt een 2x GPU-boost en een prijsstijging
  • › Welke browser biedt de beste privacybescherming?
  • › De Meta Quest 2 keert terug naar zijn oorspronkelijke prijs