10 vanliga VPN-misstag som människor gör

0
46
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Virtuella privata nätverk (VPN) är ett praktiskt verktyg. Men det är alltför lätt att använda dem för fel uppgift, felkonfigurera dem eller på annat sätt göra vanliga VPN-misstag. Så här undviker du dem och får ut det mesta av din VPN-tjänst.

Innehållsförteckning

Anta att ett VPN säkerställer anonymitet
Misförstånd vad ett VPN kan och inte kan göra
Betala för ett VPN för fjärråtkomst till hem
Testar inte din VPN-anslutning
Använder gamla krypteringsscheman
Använda ett gratis eller billigt VPN
Underlåtenhet att använda en No-Log VPN
Dirigering av hela din internetanslutning genom ett VPN
Torrenting via USA-baserade VPN-servrar
Klar inte att använda en Kill Switch

Anta att ett VPN säkerställer anonymitet

En av de viktigaste VPN-missuppfattningarna att komma ur vägen omedelbart är att användningen av ett VPN gör dig anonym online. Att anta att ett VPN automatiskt gör dig anonym online är det största VPN-misstaget du kan göra om ditt mål med att distribuera ett VPN är att dölja din identitet.

Ett VPN kan hjälpa till att göra dina onlineaktiviteter privata och, när de används på rätt sätt ( och med stor försiktighet) kan vara en del av din verktygslåda för att upprätthålla anonymitet online. Men en VPN är inte någon silverkula eller sekretessmantel som du kan kasta över dina axlar och omedelbart bli anonym. På många sätt är en VPN analog med en brännartelefon.

Om du köper en brännartelefon anonymt med kontanter och aldrig använder telefonen för att identifiera dig eller kopplar telefonnumret till något från ditt befintliga liv, är det ett ganska anonymt verktyg. Men om du köper telefonen med ditt kreditkort, börja omedelbart ringa folk du känner och registrera dig för tjänster kopplade till din verkliga identitet med telefonen, då går alla sken av anonymitet ut genom fönstret.

Ungefär så, om ditt mål med att använda en VPN är att förbli anonym oavsett syfte, då måste du behandla VPN som en del av din integritetsplan. Du bör göra allt för att undvika att länka dig till aktiviteten på VPN-nätverket, inklusive att anonymt registrera dig för VPN.

Misförståelse What a VPN Kan och kan inte

Den potentiella anonymiteten (eller avsaknaden av sådan) är så viktig att vi bröt ut det i en distinkt post ovan och betonade det. Men att missförstå vad en VPN kan och inte kan göra är det näst största misstaget människor gör.

En VPN är helt enkelt ett virtuellt privat nätverk: du ansluter din dator, telefon eller till och med hela routern till ett nätverk som är skilt från det nätverk som den redan är på. Den här inställningen kan vara så enkel som att ansluta din bärbara arbetsdator till det interna LAN-nätverket på ditt hemmakontor över hela stan eller så komplicerat som att dirigera hela din internetanslutning via ett VPN för att se ut som om du befinner dig i ett land på andra sidan jorden.

Men i grund och botten är det allt en VPN är: en krypterad tunnel från där du är till någon annanstans som gör att det ser ut som att all trafik från din enhet kommer från var som helst någon annanstans råkar vara.

Den tunneln kan hjälpa till att stoppa ett kafés Wi-Fi-hotspot från att spionera på din anslutning, låta dig titta på en streamingtjänst som Netflix genom att kringgå geografiska begränsningar, skydda dig när du torrentar eller ge dig tillgång till LAN-baserade resurser på ditt hemmakontor . Men det kommer inte magiskt att göra dig anonym, skydda dig från skadlig programvara eller ransomware, eller ändra din anslutning och dina vanor medan du använder den.

Betalar för en VPN för fjärråtkomst till hemmet

När du konfigurerar ett VPN-nätverk finns det två avgörande komponenter, en VPN-server (som är värd för VPN-tjänsten och accepterar anslutningar) och en VPN-klient (som ansluter till servern). Att betala för en VPN-tjänst hjälper dig inte att konfigurera en klient-server-modell med ditt hemnätverk, det hjälper dig att konfigurera en klient-server-modell med en fjärransluten VPN-tjänst.

Om ditt mål är att ansluta säkert till ditt hemnätverk behöver du inte betala för en kommersiell VPN-tjänst. Istället måste du ställa in en VPN-server på ditt hemnätverk så att du kan ringa hem när du är borta. Du behöver ingen tredjepartstjänst för att komma åt filer på ditt hemnätverk på ett säkert sätt.

Det är värt att notera att du kan använda din hemanslutning som en VPN, men den har några anmärkningsvärda begränsningar. För det första är du begränsad till att geo-skifta från var du än är i världen till din hemadress på internet—inte låtsas vara från Kanada eller Österrike. För det andra är du begränsad till hastigheten på din hemanslutning. Om din internetanslutning i hemmet har en mycket långsam uppladdning, kommer du inte att lyckas med att använda den som VPN för Netflix eller andra aktiviteter med hög efterfrågan. Men om du har en fiberanslutning och ditt enda mål är att skydda dig från skumma offentliga Wi-Fi-hotspots, är det verkligen ett sätt att göra det.

Testar inte din VPN-anslutning

Den grundläggande funktionen för ett VPN är att skapa en säker tunnel till ett fjärrnätverk. Om tunneln inte är säker eller läcker data, försämras VPN:s användbarhet avsevärt. I bästa fall får du inte vad du betalat för, och kanske misslyckas ditt försök att geo-shifta och titta på Netflix. Men i värsta fall, om din motivation för att använda ett VPN är högre insatser än att titta på Stranger Things, kan du hamna i fara.

Med det i åtanke bör du alltid ta dig tid att testa din VPN-anslutning för att säkerställa att anslutningen är säker och att den inte läcker DNS eller annan data.

Använda gamla krypteringsscheman

Om det är värt att göra, är det värt att göra rätt. Precis som krypteringsscheman som används för Wi-Fi-säkerhet och alla andra saker, har VPN-kryptering utvecklats och förbättrats under åren.

Det är inte i början av 2000-talet längre, och om du inte försöker ansluta en gammal enhet till ett VPN och inte har något annat val, finns det ingen anledning att använda gamla VPN-krypteringsstandarder som PPTP eller L2TP /IPsec. Istället bör du använda moderna VPN-krypteringsscheman som OpenVPN och WireGuard.

Använda en gratis eller billig VPN

Du behöver&#8217 Du behöver inte spendera mycket pengar på en VPN-tjänst, men du bör seriöst överväga en kommersiell VPN-leverantör av hög kvalitet framför en gratis eller skitbillig.

Även om vi har några rekommendationer för gratis VPN (av vilka de flesta är mycket grundläggande begränsade planer från kommersiella leverantörer), är VPN i hög grad en upplevelse som får-vad-du-betalar-för.

På den legitima sidan av saker, gratis VPN är långsamma och/eller har begränsad bandbredd. På den skuggigare sidan av saken är gratis VPN faktiskt gratis eftersom de tittar på din data eller på annat sätt försöker tjäna pengar på upplevelsen i avsaknad av att du betalar direkt för VPN.

Om du funderar på ett gratis eller billigt VPN, fundera över vad du använder det till och vad som står på spel. Om du försöker behålla din integritet är det värt att investera i ett välrenommerat VPN. Om du bara försöker få tillgång till en ny IP-adress för att rösta en andra gång för gratis Minecraft-serverbyte eller något mycket låginsats, kanske du inte bryr dig om integritet eller säkerheten för dina data.

Att misslyckas med att använda en No-Log VPN

Ju mindre någon vet om vad du gör online, desto bättre. Och om du är tillräckligt orolig för din integritet för att använda ett VPN, är det sista du vill att lyckas kringgå din internetleverantörs eller myndigheters loggningsförsök bara för att få ditt VPN att logga all din internetaktivitet ändå.

Det är därför det är viktigt att välja ett VPN utan logg. No-log VPN gör den minsta mängd loggning som krävs för att driva VPN-tjänsten men loggar inte ytterligare data (och kasserar all identifierande information).

Dirigera hela din internetanslutning genom ett VPN

Det är inte alltid ett misstag att dirigera hela din internetanslutning genom en VPN-tunnel, men att göra det som standard för de allra flesta människor är ett misstag.

Om du har ett uttryckligt och pressande skäl för att göra det, till exempel att du arbetar på distans i ett främmande land och dirigerar hela din anslutning tillbaka till ditt hemland eller att du säkert tunnelerar till ett annat land för att undvika förföljelse, med alla medel, bör du göra det .

Men för den genomsnittliga personen är det inte så meningsfullt att köpa en VPN-vänlig router och linda in hela sin internetanslutning i en krypterad tunnel. Låt oss till exempel säga att du är Joe Smith och du bor i Buffalo, NY. Du köper en VPN-router, betalar för en VPN-tjänst och du ställer in VPN-servern på Austin, TX.

Allt detta åstadkommer i praktiken är att sakta ner din internetanslutning eftersom alla VPN-tunnlar har överhead införts av krypteringsprocessen. Förutsatt att du fortsätter att logga in på din e-post, surfar på webben, tittar på Netflix, loggar in på sociala medier och så vidare, kommer du fortfarande att se ut som Joe Smith från Buffalo. Den enda skillnaden är att din lokala internetleverantör inte ser vad du håller på med. I slutändan är det inte en bra avvägning, så vi rekommenderar att de flesta människor hoppar över att ansluta sitt hemnätverk till ett VPN.

Torrenting Through US- Baserade VPN-servrar

Att dölja din identitet och plats medan du torrenter är en vanlig användning för VPN. Om du använder VPN för torrenting kan du inte använda vilken gammal VPN-tjänst som helst. Att välja ett VPN utanför USA är avgörande för att undvika juridiska komplikationer som härrör från DMCA-meddelanden och relaterade komplikationer.

Och om du är ute efter att använda ett VPN eller inte, ja, du behöver verkligen en VPN vid torrenting, och nej, inkognitoläge kommer inte att skydda dig vid torrenting.

Flytande att använda en Kill Switch

h2>

Människor väljer att använda VPN av olika anledningar, men oavsett deras motivation vill de verkligen inte att VPN plötsligt stängs av och exponerar deras internettrafik—vare sig det är personlig data eller aktiva torrents.

< p>Det är därför du vill använda en kill switch. Utan en kill switch, när din VPN kopplas från, rullar din anslutning helt enkelt över till den befintliga internetanslutningen. En minut är du ansluten till en fjärrserver i Litauen. Nästa minut är du tillbaka på din anslutning i USA.

Ur en integritetssynpunkt (och en juridisk synvinkel om du torrentar eller så) är det en katastrof. En kill switch kommer att stänga av anslutningen om VPN-tunneln kopplas ur. Du kommer inte ha tillgång till internet förrän du åtgärdar det, men du kommer inte heller att ha dataläckor som avslöjar din identitet eller länkar dina torrents till din personliga IP-adress.

Inte alla ett av de misstag och missuppfattningar som vi har beskrivit här gäller för varje persons situation, men förtrogenhet med vanliga misstag hjälper dig att använda VPN effektivt för dina behov och med minimal risk.

The Best VPN Services of 2023 Bästa övergripande VPN ExpressVPN ExpressVPN Bästa budget VPN-butik för privat internetåtkomst Bästa VPN för Windows NordVPN Shop Bästa gratis VPN Windscribe Windscribe Bästa VPN för iPhone Proton VPN Shop Bästa VPN för Android Hide.me Shop Bästa VPN för strömmande ExpressVPN ExpressVPN Bästa VPN för spel TorGuard TorGuard Bästa VPN för Torrenting IVPN IVPN Bästa VPN för Kina VyprVPN VyprVPN Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Mullvad LÄS NÄSTA

  • › Dark Mode kommer till Windows Paint
  • › The Meta Quest 2 återgår till sitt ursprungliga pris
  • › Meta Quest 3 kommer att få en 2x GPU-boost och en prishöjning
  • › Vilken webbläsare erbjuder det bästa integritetsskyddet?
  • › Rengör utan att kompromissa och spara på Roborock S7 Max Ultra
  • › Jam utomhus med denna bärbara Harman-högtalare, nu $199,99