Vapenvila från Rajasthan-kongressen väcker fler frågor än svar: Kommer Pilot-Gehlot “enhet” att hålla?

0
46

Efter två månader av ständigt utbyte av hullingar, stickande uttalanden och grävningar, kan Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot och tidigare vice CM Sachin Pilot ha samlats för en fotooperation efter kongressen överkommandots ingripandemen den större frågan om hur det stora gamla partiet ska lyckas ställa upp en enad front innan staten går till val senare i år förblir obesvarad.

Det enradiga budskapet från kongressens högsta kommando att partiet är enat väckte flera frågor om de större konsekvenserna av denna vapenvila som förblir obesvarade. Kommer Pilots anhängare att få en större del av regeringen? Vem kommer att ha sista ordet i biljettdistributionen inför delstatsvalet senare i år? Kommer Pilot att sluta protestera mot regeringen som leds av hans parti och måla in den i ett hörn över korruption? Vems ansikte kommer kongressen att projicera inför valet? Dessa frågor väcker osäkerhet om huruvida partiet skulle kunna få de två stridande fraktionerna att arbeta tillsammans före valet.

Måste läsa | Efter 4 timmars samtal, Gehlot-Pilot “fredsuppgörelse” mer en bit; över till högkommandot

Kongressens centrala ledning gick in innan Pilot kunde intensifiera sina protester. Efter att ha avslutat en Yatra denna månad mot en regering ledd av hans eget parti, gav Pilot Gehlot-administrationen tid till slutet av månaden för att uppfylla sina tre krav: åtgärder i korruptionsfall som går tillbaka till den tidigare Vasundhara Raje-regeringens mandatperiod, kompensation till studenter som led på grund av frågepappersläckor och omstruktureringen av Rajasthan Public Service Commission (RPSC). Piloten varnade att om hans krav inte uppfylldes skulle han gå ut på gatorna.

Med den 15-dagars tidslinjen som är satt till slut, har varken kongressledningen eller piloten gett någon klarhet om vad som kommer att hända med ultimatumet nu när överkommandot har hävdat att båda ledarna kommer att arbeta “enat”. Å andra sidan, i tisdags var det business as usual för CM Gehlot som hade några råd till Pilot, bara en dag efter den skakiga vapenvilan.

Kongressledaren K.C. Venugopal med partiledarna Ashok Gehlot och Sachin Pilot efter ett möte i partiets president Mallikarjun Kharges residens i New Delhi. (Expressfoto av Anil Sharma)

På frågan om han och Pilot nu skulle arbeta tillsammans sa Gehlot till reportrar i Delhi, “Om han är med i partiet, varför gör han inte det? Jag tror att efter att ha suttit med överkommandot och fört samtal, varför kommer inte någon att samarbeta? Vi bör gå vidare med förtroende. Genom att ge förtroende kan förtroende vinnas. När överkommandot har litat på oss kommer vi att göra det också … om alla arbetar tillsammans kommer vår regering att återgå till makten … Om någon har förblivit lojal mot partiet och förblir det i framtiden, hade Sonia Gandhi ji sagt en gång under AICC-konventet , de som har tålamod, de får chans ibland. Jag minns fortfarande det här citatet av Sonia Gandhi ji och jag har det i mitt hjärta.”

Även i politisk puls | Ashok Gehlot och Sachin Pilot: De två träffades aldrig, förrän de tvingades nära

Gehlot sa att inlägg “inte spelar någon roll” för honom och att det var hans plikt att göra vad det högsta befälet krävde av honom. “Jag berättar för alla partiarbetare, ledare som har tålamod. Om du har tålamod får du en chans att jobba i partiet. Du har fått chanser förut också, du kommer att få dem i framtiden också.”

På ett halvår är det andra gången K C Venugopal, partiets generalsekreterare för organisation, måste stå framför media flankerad av Gehlot och Pilot och berätta för reportrar att kongressen står enad i Rajasthan.

Annons < p>I november förra året, precis innan Bharat Jodo Yatra gick in i Rajasthan, förde Venugopal de två ledarna samman vid en tidpunkt då spänningarna var höga mellan de två efter att Gehlot kallade piloten en “gaddar (förrädare)”. Mötet på måndagen var första gången de två träffades sedan Gehlot hävdade att kongressens ledamöter hade tagit pengar från BJP under den politiska krisen 2020, som utlöstes av Pilots uppror mot honom. Han tackade också Raje och två andra BJP-ledare för att de motsatte sig försök att störta hans regering. Piloten slog sedan tillbaka och sa att det verkade som CM:s ledare var Raje och inte Sonia.

Måste läsa | Påminner om den sjudande sagan om Ashok Gehlot, Sachin Pilotfejd i 5 akter

Scenerna på måndagen utanför Mallikarjun Kharges hus, där de två ledarna från Rajasthan höll samtal med kongresspresidenten, Rahul Gandhi, Venugopal och kongressens Rajasthan-ansvarige Sukhjinder Singh Randhawa, var talande. Medan både Gehlot och Pilot stod bredvid Venugopal, utbytte de inga ord sinsemellan och undvek till och med att titta på varandra.

Medan ledarna från både Gehlot- och Pilot-fraktionerna har tystnat, gjorde BJP det inte dra sig för att attackera kongressen på tisdag.

Annons

“Allmänheten i Rajasthan vill fortfarande veta om vad Sachin Pilot sa i Ajmer, att det finns mer än 50% korruption i Rajasthan. Kommer allmänheten i Rajasthan att släppa kongressen utan att fråga efter svaren på dessa frågor? Har Sachin Pilot modet nu att säga att det inte finns någon korruption i Rajasthan?” sa BJP MLA från Chomu och partiets främsta talesperson Ramlal Sharma.

Läs också | Ashok Gehlot slår tillbaka mot Sachin Pilot: Att kräva ersättning för pappersläckor är ett tecken på “mental bankrutt”

Statskongressens ledare var försiktiga med att gå in på detaljerna i vapenvilan men sa att händelserna i måndags hade skickat ett bra budskap.

”BJP är förbryllad efter att ha sett bilderna från igår. Våra partiledare förenar sig, varför är BJP rädda? Dessa bilder är glada bilder. Det som hände igår, jag ville att det här skulle hända och det har hänt. De två har en och alla är enade”, sa Rajasthans regeringsminister Pratap Singh Khachariya till reportrar.

Läs även

Öra mot marken, Haryana BJP-ledare erkänner partitystnad om brottare…

Om man ser bortom Shinde Sena överväger BJP MNS-booster för NDA som Fadnavis, Ra…

Sätt dig ner med Gud, PM Modi kan förklara för Honom hur universum fungerar:…

En ledare bortom Nitish partilinje: fallet med RS Dys ordförande Harivansh

Khachariya sade att han inte kände till formeln baserad på vilken vapenvilan hade förmedlats och sa att folk skulle få veta om det senare. Ministern sa att han inte kan kommentera om Pilot skulle fortsätta med sina protester eller inte.