Van de Urdu Press: Modi govt's 9 jaar tot nieuwe parlementaire rij tot Kejriwal's Oppn outreach

0
75

Bij de onthulling van het nieuwe parlementsgebouw op 28 mei zei premier Narendra Modi het moment, dat de “opkomst van een herlevend, nieuw India” en het “naast elkaar bestaan ​​van het oude en het nieuwe” symboliseert. ”, is een van die dagen geworden die “onuitwisbare handtekeningen van de geschiedenis op het voorhoofd van de tijd” zijn geworden. Maar liefst 21 oppositiepartijen hebben het evenement geboycotom te protesteren tegen de opening van het nieuwe huis door premier Modi in plaats van president Droupadi Murmu, met de beschuldiging dat “wanneer de ziel van de democratie uit het parlement is gezogen, we geen waarde vinden in een nieuw gebouw.” De dramatische confrontatie tussen de twee partijen in combinatie met de politiek van spektakel domineerde de berichtgeving van de Urdu-dagbladen, die gedurende de week probeerden verschillende aspecten van de ruzie te ontrafelen.

Terwijl deModi-regering er negen voltooide jaar hebben sommige dagbladen ook hun licht laten schijnen op de prestaties, de hits en missers.

SIASAT

In haar hoofdartikel van 28 mei, met de kop “Modi hukumat ke nau saal (Negen jaar Modi-regering)”, merkt de in Hyderabad gevestigde Siasat op dat de Modi-regering, terwijl ze haar negende verjaardag viert, haar prestaties op verschillende fronten heeft laten zien. , worden versterkt door een groot deel van de media. Het dagblad schrijft dat er geen pogingen worden ondernomen om kritiek te uiten op de ambtstermijn van de regering-Modi zonder de ogen te sluiten voor de heersende situatie en de publieke zorgen. “Dit is een ontsnappingspoging van een media, die er niet voor terugschrikt om zelfs maar iemand als ‘anti-nationaal’ te bestempelen die een vraag durft te stellen aan de overheid.”

ExplainSpeaking | Indiase economie na 9 jaar regering-Modi

India komt naar voren als een wereldmacht dankzij het werk dat opeenvolgende regeringen sinds de onafhankelijkheid hebben gedaan, stelt de redactie. “Er zijn onderweg echter ook mislukkingen van de regeringen geweest. Dit is de verplichting van een onafhankelijke en verantwoordelijke pers dat ze, terwijl ze de prestaties van een regering benadrukt, er niet voor terugdeinst om ook haar tekortkomingen te markeren, “zegt het. “Vandaag de dag is de sfeer zo verziekt dat er verdeeldheid zaaiende en polariserende kwesties worden opgeworpen en opgezweept om de peilingen binnen te halen. Echte kwesties zoals jeugdwerkloosheid, stijgende prijzen, veiligheid van vrouwen, economische toestand en oplichterij zijn grotendeels irrelevant geworden voor de media.”

Het dagblad wijst erop dat het de gemeenschapsharmonie van het land is die de afgelopen negen jaar de grootste klap heeft gekregen. “Om een ​​wig te drijven tussen twee grote gemeenschappen om zo politieke winst te behalen, is er een georganiseerde haatcampagne opgezet. Er zijn pogingen gedaan om belangrijke constitutionele organen te domineren. De door de oppositie geregeerde staten zijn het doelwit. Terwijl vriendjeskapitalisme is aangemoedigd, zijn gewone mensen die wankelen onder werkloosheid en inflatie in de steek gelaten. Dit zijn de vragen waarop geen antwoord zou komen”, luidt het.

Het hoofdartikel zegt dat het land ook getuige is geweest van ruzies over de voedsel- en kledingkeuzes van mensen. “Moeten moslimmeisjes een hijab dragen? Moet vlees halal zijn? De moslimgemeenschap wordt geconfronteerd met openlijke bedreigingen… Zo'n beladen situatie is niet goed voor een uitgestrekt en groots land als India. Er moeten inspanningen worden geleverd om de gemeenschappelijke harmonie te herstellen, de heiligheid van democratische instellingen te handhaven en gelijke kansen voor alle secties te waarborgen, zodat India echt 'Vishwaguru' kan worden,”voegt het toe.

URDU TIMES

< p>Verwijzend naar Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal's landelijke tour voor het mobiliseren van steun van de oppositieleiders tegen de verordening uitgevaardigd door het Centrum om het oordeel van de Supreme Court Constitution Bench nietig te verklaren– die de door de AAP geleide regering van Delhi controle gaf over de diensten in de nationale hoofdstad – de in Mumbai gevestigde Urdu Times merkt in zijn hoofdartikel op 27 mei op dat Kejriwal, vergezeld van zijn Punjab-tegenhanger Bhagwant Mann, de chef van Shiv Sena (UBT) ontmoette Uddhav Thackeray en NCP supremo Sharad Pawar tijdens zijn bezoek aan Mumbai. In tegenstelling tot de Delhi-verordening, zegt de redactie, maakte Pawar duidelijk dat in een parlementaire democratie de bestuursmacht bij de gekozen regering moet berusten en dat de verordening erop gericht was deze te ondermijnen. Pawar zei ook dat zijn partij niet alleen de AAP in het parlement zal steunen door zich tegen de verordening te verzetten, maar dat hij er ook contact mee zal opnemen met gelijkgestemde oppositiepartijen.

Advertentie

Het dagblad schrijft dat Pawar zich heeft ingespannen om de oppositiepartijen bij elkaar te brengen, zodat ze het gezamenlijk op kunnen nemen tegen de door Modi geleide BJP bij de algemene verkiezingen van 2024. “Pawars steun aan de AAP in deze kwestie maakt deel uit van zijn grotere eenheidsmissie van de oppositie. Maar er zijn vragen over de politiek van Kejriwal, die gekenmerkt is door opportunisme”, zegt het, wijzend op de vernietigende aanval van de AAP-chef op Pawar in 2016.

Het hoofdartikel stelt ook dat hoewel Kejriwal zweert bij parlementaire democratie en federalisme, hij de kant van het centrum had gekozen vanwege de oefening in Jammu en Kasjmir. Kejriwal had zich achter het besluit van de regering-Modi geschaard om de speciale status van J&K op grond van artikel 370 in augustus 2019 in te trekken, toen J&K werd opgesplitst en gedegradeerd tot een Union Territory. “Het punt is dat elke door de oppositie geregeerde staat een in grote lijnen vergelijkbaar verhaal heeft”, zegt de redactie, eraan toevoegend dat het tijd wordt dat de ontmoetingen van goede wil tussen de oppositieleiders moeten resulteren in het verstevigen van hun actieplan.

SIASAT

In een reactie op de opening van het nieuwe parlementsgebouw door premier Modi tegen de achtergrond van protesten van 21 oppositiepartijen en een ruzie over de installatie van de “Sengol” in de Lok Sabha, merkt Siasat in zijn hoofdartikel op 29 mei op dat hoewel deze partijen boycotte het evenement om te protesteren tegen de inauguratie door premier Modi in plaats van president Droupadi Murmu – het eerste vrouwelijke stamhoofd van het land – de regering rechtvaardigde haar standpunt, ook al woonden 25 partijen de ceremonie bij. “Beide partijen hielden voet bij stuk. De regering nam geen contact op met de oppositie om hen aan boord te krijgen. En ook de oppositie, die ondanks haar bezwaren de plechtigheid had kunnen bijwonen, weigerde toe te geven. Deze impasse weerspiegelde hun one-manship, dat in deze kwestie niet had mogen spelen”, stelt het dagblad, betreurend dat beide kampen hun meningsverschillen niet konden overstijgen, zelfs niet over de inhuldiging van een heilig symbool van democratie zoals het Parlement.

Advertentie Mening | Suhas Palshikar schrijft over negen jaar BJP-regering: Mislukkingen, Modi-proof

Een dag eerder, volgens de redactionele notities, bleven 10 niet-BJP CM's weg van de vergadering van de Niti Aayog Governing Council, voorgezeten door PM, wat ook de toenemende breuklijnen tussen het centrum en de oppositie weerspiegelde.

In een democratie zijn de politieke en ideologische meningsverschillen tussen de regering en de oppositie normaal, hoewel ze ook op één lijn zitten over cruciale kwesties met betrekking tot nationale veiligheid, buitenlandse zaken en economische vooruitgang, aldus de redactie. “De oppositie zou de argumenten van de regering accepteren, die ook de amendementen van de eerste in haar wetgeving zou accepteren. Dit is altijd de traditie geweest in het land sinds de onafhankelijkheid, die de afgelopen jaren is afgebroken', zegt het. “Het conflict tussen de regering en de oppositie groeit en wordt persoonlijker en bitterder. Dit heeft verontrustende gevolgen voor de democratie. Er moet een tweeledige consensus zijn over essentiële kwesties, ondanks hun verschillen. De regering moet respect tonen voor de oppositie, die op haar beurt de prerogatieven van de oppositie moet erkennen.”

Lees ook

Zittend met God kan premier Modi Hem uitleggen hoe het universum werkt:…

Oor op de grond, Haryana BJP-leiders geven toe dat partijstilte over worstelaars r…

'Revisies geïntroduceerd door BJP (in leerboeken) moeten worden gewijzigd… imposin…

'BJP spaarde zelfs niet god': parlementslid Cong ziet een meevaller in Mahakal-standbeeld co…

Beide partijen zijn belangrijke belanghebbenden van het democratische systeem van het land, zegt de redactie, eraan toevoegend dat ze hun standpunt moeten herzien en een standpunt moeten innemen dat het zou versterken .